Кому асфальт, а кому й вибоїни

08.09.2010
Кому асфальт, а кому й вибоїни

На шляху до своєї першої перемоги на турнірах «Великого шолома» зупинити Каролін Возняцьки буде важко. (Фото Рейтер.)

Восьмий ігровий день на відкритій першості США ознаменувався дуеллю двох найкрасивіших тенісисток сьогодення — Каролін Возняцьки з Данії та росіянки Марії Шарапової.

«Російська Сирена», до якої шикуються черги топ–менеджерів в надії вмовити на підписання рекламного контракту, на відміну від своєї не менш привабливої співвітчизниці Анни Курникової, не сприймає тенісний корт як подіум. На прямокутнику, розділеному сіткою, Маша здобуває спортивну славу — в її активі три перемоги на турнірах серії «Великого шолома» та численні титули інших великих змагань. Щоправда, зараз 23–річна Шарапова змушена поновлювати втрачені позиції після травми плеча. Тріумфаторка «Ю–Ес оупен–2006» на нинішньому турнірі у Нью–Йорку сіяна 14–ю, тож уже в четвертому раунді Марії випало схрестити ракетки з найсильнішою. Через відсутність лідерки рейтингу WTA Серени Уїльямс 20–річна Возняцьки отримала найвищий номер посіву, який, звісно, дає привілеї на шляху до вирішального двобою.

Попри те, що донька польських емігрантів ще жодного разу не перемагала на турнірах «великої четвірки», її теперішня спортивна форма і переможний поступ вражає — у трьох попередніх матчах «Ю–Ес оупен» Каролін віддала суперницям лише три гейми. Схоже, фіналістка минулорічного чемпіонату США всерйоз налаштована на дебютний виграш змагання з серії «Великого шолома». Не змогла знайти «антидоту» проти агресивної манери гри другої ракетки світу й Шарапова, хоча раніше вже перемагала Возняцьки. Трохи менше ніж за дві години (6:3, 6:4) Каролін розчистила собі дорогу до чвертьфіналу, де зустрінеться з Домінікою Цибулковою — словачкою, яка в другому колі вибила з розіграшу нашу Катерину Бондаренко. Позавчора Домініка «розібралася» ще з представницею Росії Світланою Кузнєцовою (11–й номер посіву) — 7:5, 7:6 (7:4). У разі подолання словацького бар’єру Возняцьки вийде на переможницю естонсько–російського протистояння між Кайєю Канепі та сьомою сіяною Вірою Звонарьовою.

За рівнем суперниць дорога Каролін до фіналу більше схожа на американський хайвей. Тоді як із протилежної частини турнірної сітки — своєрідний ралі–рейд. За право участі в півфіналі битимуться переможниця «Ролан Гарроса–2010» Франческа Ск’явоне (Італія, 6), яка вибила Олену Бондаренко, та дворазова володарка американської чаші Венус Уїльямс (США, 3), а також Саманта Стосур (Австралія, 5) та Кім Клійстерс (Бельгія, 2). Цікаво, що в разі успіхів перших двох номерів посіву в суботу на хардових кортах «Флашинг мідоус» відбудеться повторення минулорічного фіналу.

У чоловіків же позавчора визначилася лише половина чвертьфіналістів. Очікувано до наступного раунду змагань пройшли більш титуловані тенісисти. П’ятиразовий переможець відкритої першості США Роже Федерер (2) у трьох сетах упорався з австрійцем Юргеном Мельцером (13) — 6:3, 7:6 (7:4), 6:3. За традицією останніх років, на шляху швейцарця знову виникає височезний швед Робін Содерлінг. П’ятий сіяний змусив зачохлити ракетку іспанця Альберта Монтанеса (21) — 4:6, 6:3, 6:2, 6:3. Іншу пару в 1/4 фіналу склали серб Новак Джокович, який на своєму шляху майже не помітив місцевого тенісиста Магді Фіша (6:3, 6:4, 6:1), та темношкірий француз Гаель Монфілс (17) — він відправив на батьківщину свого співвітчизника Рішара Гаске.