Сьогодні краще, ніж учора

08.09.2010
Сьогодні краще, ніж учора

У фінальній сутичці запальному Артемові Варданяну (згори) не вдалося заробити жодного очка. (Фото Рейтер.)

Від понеділка в Москві триває світова першість із боротьби. Як заявили організатори турніру, до столиці Росії з’їхалася рекордна кількість спортсменів: упродовж семи днів під дахом спорткомплексу «Олімпійський» змагатимуться більше 1200 атлетів різних стилів із 114 країн світу.

Класична, або греко–римська, боротьба — перший вид єдиноборств, який потрапив у програму сучасних Олімпійських ігор ще в далекому 1896 році. І саме «класики» відкрили московський турнір. У перший день змагань було розіграно три комплекти нагород — у вагових категоріях до 55, 66 та 96 кг. У кожній із цих груп на килим виходив представник України. На п’єдестал зійшов один наш співвітчизник: у категорії до 66 кг Артем Варданян із Запоріжжя на одному диханні, хоча й із тілесними ушкодженнями (після однієї з сутичок у нього під оком з’явився синець), дістався фіналу, де в напруженій боротьбі поступився господарю змагань Амбако Вачадзе.

Перемога дісталася російському борцеві не за вдало проведені прийоми, а завдяки особливостям нових правил та запальному характеру українського спортсмена. Перший період Артем програв (0:1), бо, перебуваючи згори в партері, не зміг провести прийом. А в наступній двохвилинці нашого співвітчизника судді просто покарали двома балами за порушення правил перебування в тому ж таки партері — наш виходець із Кавказу так сильно хотів вислизнути з обіймів суперника, що тричі вдавався до фальстарту. Тож представник Росії Вачадзе приніс своїй команді перше «золото» чемпіонату, не здійснивши у фіналі жодної продуктивної дії.

В інших двох категоріях понеділка успіхи наших борців були значно скромнішими. Представник «метеликів» — найлегших атлетів — В’югар Рагімов на старті поступився азербайджанцю Ельчіну Алієву й другого шансу вийти на килим на дочекався. Нагадаємо, що, за борівським регламентом, переможений може продовжити боротьбу за медалі лише в тому разі, коли його кривдник дістається вирішальної сутички.

Серед «напівтяжів» 23–річний Олег Крьока обмежився однією вікторією. Тріумф над вірменином Саргісом Тонояном вивів 96–кілограмового атлета із Запоріжжя до 1/8 фіналу, але там українець поступився румунові Роберту Паппу.

А вчора пізно ввечері в Москві завершилися змагання ще в чотирьох категоріях. Найбільші медальні сподівання ми покладали на призера європейської першості Дмитра Пишкова (74 кг) з Луганська.

Навіть не чекаючи остаточних підсумків, можна сказати, що нинішня світова першість для вітчизняних «класиків» стане успішнішою за попередню. У 2009 році українці повернулися з Данії з порожніми руками, а нині вже мають одну медаль. Вочевидь приносить результати робота головного тренера Олександра Котового. Основне, що змінилося з його приходом до збірної, — спосіб відбору атлетів на змагання. Як заявляв раніше Котовий, на вирішальні баталії він возить найкраще підготовлених борців на момент старту конретного турніру.