У голові Гоголя

02.09.2010
У голові Гоголя

«Гогольфест» розпочинається з проспекту Перемоги. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

На днях актори театру «Дах» урочисто перевезли з «Мистецького арсеналу» металеву і за чотири роки існування трохи поіржавілу голову патрона фестивалю сучасного мистецтва «Гогольфест». Тепер голова містичного генія з перфорованого металу стоїть біля воріт кіностудії Довженка і чекає на відвідувачів фестивалю, який проходитиме з 4 по 12 вересня за адресою: проспект Перемоги, 44, біля станції метро «Шулявська».

 

Сім–сім, відкрийся, я Гоголь

Оскільки постійний майданчик «Гогольфесту» — «Мистецький арсенал» — закрили на ремонт, керманич «Гогольфесту» — Влад Троїцький через пресу налякав громадськість: мовляв, улюбленого київського фестивалю може не бути. Але наприкінці липня він домовився з директором кіностудії Довженка Ігорем Ставчанським про свято сучасного мистецтва на їхній території. Коли оголосили про цю новину, важко вірилося, що ворота кіностудії відкриють для простих смертних: адже щоб потрапити на студію, зазвичай потрібно мати спеціальну перепустку від дирекції, пройти охорону, відзвітувати до кого і по що. Павільйони, Музей кіно і декорації зі знімальних майданчиків були доступними тільки для своїх. І от настав час, коли через охорону кіностудії можна пройти без зайвих запитань, сказавши пароль: «я на «Гогольфест».

Фестиваль розпочнеться о 21.00 у суботу на майдані Незалежності грандіозним шоу Multiverse іспанського урбаністичного театру La Fura dels Baus і Київського театру «Дах» і транслюватиметься у прямому ефірі по Першому Національному. Актори з La Fura dels Baus приїхали в Київ за підтримки іспанського посольства в Україні. За словами представників посольства, цей театр дуже популярний в Іспанії, упродовж 30 років він об’їздив увесь світ і дав 2500 вистав. Окрім того, La Fura dels Baus готував відкриття Олімпійських ігор у Барселоні. У Києві іспанці разом з українцями присвятять шоу–програму футболу. А далі всі події «Гогольфесту» вiдбуватимуться на кіностудії Довженка.

Влад Троїцький розповів «УМ», що всі локації для фестивалю уже готові, запрошено більше сотні художників і що «Гогольфест» чекає на відкриття. Я на власні очі в цьому переконалася. В яблуневому саду встановлено металеві каркаси з підсвіткою. У п’ятницю на них натягнуть фотороботи Віти та Ані Буйвід і Гліба Косорукова. Поруч із пам’ятником Шевченка робітники доліплюють під поліетиленовим накриттям клонів поета. На кіностудії пам’ятник давно вже розсипається. Художник Ростам Тавасієв вирішив покращити його стан. Поруч із оригінальним пам’ятником він презентує скульптурну композицію з зайцями, які підніматимуть свіжовиліпленого Шевченка, а під Тарасом Григоровичем лежатимуть його книги.

Мистецтво дощу не вірить

Американський художник Джон Кеннет Мелвін у робочому комбінезоні під дощем біжить по алеї кіностудії. З обпалених дощечок він змайстрував химерні арт–об’єкти, які з’єднують будівлі з деревами. Рвучким ударом пробує, чи витримає витвір мистецтва сильний вітер і дощ. Усе гаразд, стоїть як камінь. Каже: приходьте на відкриття, не цікаво до презентації підглядати за мистецтвом. У сусідньому павільйоні стоїть iз десяток розкішних карет. Хлопець, який збирає сміття біля входу, зізнається, що 5 вересня у цьому залі буде грандіозне світлове шоу. У каретах дівчата шитимуть сукні, а над ними на канатах актори у цікавих костюмах пурхатимуть, як метелики. «Це моя ідея. Я — з Москви. З собою привіз лише задум. Усі предмети, що ви тут бачите, надала кіностудія, — пояснює Роман. — Таких павільйонів, як цей, повно по всій території. І всюди — декорації з Довженка».

Оглянувши лише половину майданчиків «Гогольфесту» і промокнувши до кісток під сильним дощем, я побачила, що, незважаючи на незаплановані зриви, підготовка йде, як по маслу.

Загалом «Гогольфест» розміститься у дев’яти павільйонах кіностудії. Карту і програму кожен відвідувач зможе отримати на «Довжику» після відкриття. У перші дні варто відвідати вистави «Король Лір» Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса, «Натомість народжена» театру «Вільна сцена», «Вишневий сад» львівського театру «Воскресіння», «Солодка Даруся» Івано–Франківського музично–драматичного театру та «Син, що став оленем — крик із воріт таїнств» Угорського національного театру
ім. Д. Ійєша. У театральній частині експериментальними родзинками будуть постановки швейцарської театральної групи Psalma та італійської групи Kataklo. Обидві команди працюють у жанрі фізичного театру. Кіно представлятиме документалістика, білоруська анімація та авторське кіно, яке більше нагадуватиме відеоарт, як–от фестиваль відеопоезії «П’ята нога» від учасників російського клубу «Сінефантом» Катерини Троєпольської та Андрія Родіонова. Музика теж буде різноплановою: від ансамблю «Київ Симфоньєта», створеного на базі Симфонічного оркестру Національної філармонії для виконання не лише класики ХХ століття, а й сучасних партитур, включаючи джаз (група Lush Life), етніку (тувинський квартет Huun Huur Tu), до хіп–хопу від музиканта з Парижа Onra.