ХРОНІКА

02.09.2010

Футбол

З іспанського «Вільярреала» до «Шахтаря» перейшов 19–річний бразильський півзахисник Бруно Ренан. Його контракт із донеччанами розрахований на п’ять сезонів. Раніше Ренан виступав за «Греміо».

* * *

Півзахисник збірної Нігерії Сані Кейта, який брав участь в чемпіонаті світу в ПАР, став гравцем харківського «Металіста». Слобожанці орендували його на рік у «Монако». 24–річний Кейта — срібний призер Олімпіади–2008, бронзовий призер Кубка африканських націй–2006. Попередніми його клубами були «Аланія» (Владикавказ), московський «Локомотив», «Кубань», «Спарта» (Роттердам).

Ще один новобранець «Металіста» — голкіпер Владімір Дішленкович, який тривалий час виступав за донецький «Металург» і змінив громадянство із сербського на українське. Із харків’янами 29–річний екс–гравець збірної Сербії підписав трирічний контракт.

* * *

Грузинський захисник Каха Каладзе після дев’яти років, проведених у «Мілані», перейшов на правах вільного агента до «Дженоа». Із генуезцями 32–річний капітан збірної Грузії, відомий також виступами за київське «Динамо», уклав угоду на два роки.

* * *

УЄФА ухвалила рішення заборонити використання вувузел під час матчів під своєю егідою та звернулася до всіх європейських федерацій із проханням вжити заходів, щоб не допустити появу цих дудок на стадіоні. Європейська спілка вважає, що в ПАР звук вувузел «додавав нотку місцевого колориту», але в Європі їх використання не має сенсу, адже «змінює атмосферу матчу, заглушує емоції вболівальників та відволікає від гри».

Жіночий футбол

У раунді «плей–оф» відбору до чемпіонату світу–2011 серед жінок наша національна збірна зустрінеться з командою Норвегії. Перший матч зі скандинавками українські дівчата проведуть на своєму полі 11 або 12 вересня, виїзд — 15 чи 16 вересня.

Футзал

Асоціація міні–футболу України подала заявку на проведення кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи–2012. Путівки до хорватського фіналу Євро–2012 отримають переможці груп кваліфікації, а також п’ять команд із шести, які посядуть другі місця. Заплановане АМФУ місце проведення змагань «нашої» групи — харківський Палац спорту «Локомотив». Остаточне рішення щодо місця проведення відбору УЄФА оголосить на жеребкуванні 24 вересня.

Хокей

Мінська «Юність» утретє стала володарем Кубка Білорусі, перемігши у фіналі жлобінський «Металург» — 4:1. Заволоділи трофеєм і четверо українців: захисник Артем Остроушко, нападники Олег Шафаренко, Олександр Матерухін та Олег Тимченко.

* * *

32–річний захисник збірної України Геннадій Разін поміняв клуб у КХЛ, перейшовши з московського «Динамо» до челябінського «Трактора».

Баскетбол

На чемпіонаті світу в Туреччині у третьому турі групових турнірів зафіксовано кілька несподіваних та цікавих результатів: Австралія — Німеччина — 78:43 (група А); Словенія — Хорватія — 91:84, США — Бразилія — 70:68 (група В); Греція — Туреччина — 65:76 (група С); Іспанія — Литва — 73:76 (група D).

Визнання

Найкращим спортсменом України в серпні експертна комісія Національного олімпійського комітету визнала байдарочницю Інну Осипенко–Радомську. На чемпіонаті світу з веслування олімпійська чемпіонка виграла «золото» на дистанції 500 м і «срібло» — на 200 м. Найкращим тренером назвали наставника та чоловіка Інни — Дмитра Радомського.