Король на годину

02.09.2010

Перечекавши спеку, провідні велопрофі наприкінці літа зібралися в Іспанії на одну з найпрестижніших багатоденок — «Вуельту». Цього року наймолодша із трьох гонок гранд–туру святкує 75–ліття, тоді як «Джиро Д’Італія» — вже 91 рік, а «Тур де Франс» — 97.

Тритижневе турне почалося в суботу командною гонкою з роздільним стартом. 13 км вулицями Севільї найшвидше промчала «Коламбія» зі США на чолі з відомим спринтером Марком Кавендішем. Наступного дня британець несподівано програв фінішний спурт білорусові Євгену Гутаровичу із «FDJ», хоча й зберіг червону майку лідера загального заліку.

Те, що Марк — король лише спринту, підтвердив третій, гірський, етап завдовжки 157 км. На дистанції між Марбельєю та Малагою учасників перегонів чекали дві гірські вершини першої категорії. Щоб подолати їх, переможцеві численних рівнинних етапів «Тур де Франс» знадобилося на 25 хвилин більше, ніж тріумфаторові цього етапу бельгійцеві Філіппу Жильберу з «Омеги Фарма–лотто». Тож Кавендіш опустився на 138–му загальну позицію і передав Жильберу червону майку лідера.

Доїхати в пурпуровому вбранні до Мадрида, де 19 вересня фінішуватиме гонка, Філіппові буде складно. Однак наразі гонщик «Омеги», якому вдалося потрапити на чільну позицію в гранд–турі вперше в кар’єрі, справляється з натиском опонентів і після позавчорашнього четвертого відрізку утримує лідерство. Люксембуржець Франк Шлек відстає від Жильбера на 50 секунд, дворазовий переможець «Вуельти» росіянин Денис Меншов — на 1 хв. 11 сек., а іспанець Карлос Састре має ще відігрувати більш ніж дві хвилини. Переможці двох попередніх гонок конкуренції Жильберу не складуть: Алехандро Вальверде дискваліфікували, а інший іспанець, Альберто Контадор, після перемоги на «Тур де Франс» вирішив трохи перепочити.

Вівторковий 184–кілометровий етап із фінішем у містечку Вальдепеньяс де Хаен виграв іспанець Антон («Еускалтель–Еускаді»), який іде другим у загальному протоколі.

На цій гонці для 198 учасників із 22 команд організатори «Вуельти» підготували 21 етап із двома перервами на відпочинок, після дев’ятого та 16–го відрізків. У ювілейній «Вуельті» не бере участі жоден українець.