Щоб усе було на «12»

02.09.2010

Учора українські високопосадовці не зрадили давній традиції та «пішли в народ» — вітати всіх iз Днем знань. Президент Віктор Янукович разом iз міністром освіти й науки Дмитром Табачником, заступником глави адміністрації Президента Ганною Герман, а також в.о. голови Київської міськдержадміністрації Олександром Поповим та заступником мера Леонідом Новохатьком узяв участь у першовересневих урочистостях у столичній спеціалізованій школі з поглибленим вивченням англійської мови №16. «Я впевнений у тому, що в нас усіх є велике бажання, аби наші діти отримали гарну освіту. Так і буде, бо державі дуже потрібні освічені люди, які будуватимуть сучасну країну», — сказав Янукович на святі першого дзвоника, принагідно похвалившись власною успішністю у школі. За словами гаранта, в його табелі було лише чотири «четвiрки» (з української мови й літератури та з російської мови й літератури. — Авт.), решта — «п’ятiрки». Втім Президент заявляє, що з усіх предметів найбільше любив фізкультуру.

Водночас Віктор Федорович не став пропагувати спортивне виховання, а турбувався про розвиток саме інтелектуального потенціалу нації, «формування економіки, заснованої на знаннях». Янукович визнав, що вітчизняна освіта перебуває у «важкому стані», й висловився за необхідність технічної модернізації навчального процесу. «Треба насамперед переобладнати наші школи, треба зробити все, щоб наші діти навчалися в сучасних класах», — сказав Президент i подарував школі №16 сучасний комп’ютерний клас. Хотілося б, щоб цей навчальний заклад не став сумним винятком серед півтисячі інших столичних шкіл.

Поки Президент вітав столичних школярів, Прем’єр–міністр Микола Азаров узяв участь у святі першого дзвоника школи села Щасливе Бориспільського району Київської області. Микола Янович приїхав без подарунків, але зі щиросердними заявами. Зокрема, на шкільному подвір’ї Азаров пообіцяв: «Ми будемо вивчати разом iз Могильовим українську мову». Нагадаємо, в липні Президент Янукович доручив міністру МВС Анатолію Могильову впродовж двох місяців вивчити державну мову. Відтепер до нього приєднався й Прем’єр–міністр.

Сам Анатолій Могильов завітав учора до студентів Київського національного університету. Без гучних заяв та подарунків привітав учора першокурсників Національного авіаційного університету перший віце–прем’єр–міністр України Андрій Клюєв.

Не від імені уряду, а від власної партії «Сильна Україна» долучився до святкування 1 вересня й віце–прем’єр Сергій Тігіпко, який відвідав святкову лінійку в Київському інтернаті для сліпих і дітей зі зниженим зором №5. Разом iз політиком дітлахів вітали і його однопартійці, боксери Володимир Сидоренко, який днями завоював титул чемпіона світу в найлегшій вазі, та олімпійський чемпіон Пекіна Василь Ломаченко. Вихованцям інтернату Тігіпко подарував відремонтований коштами очолюваної ним партії спальний поверх, а з педагогами обговорив власне бачення реформування вітчизняної системи освіти. За словами лідера «СУ», ключовими питаннями для середньої школи нині є підтримка талановитого вчителя та підвищення заробітної плати. Натомість вища освіта, на думку політика, потребує максимальної самостійності, у тому числі фінансової, а також зниження адміністративного тиску.

Що ж до екс–кандидата у президенти, лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, то вона обмежилася зверненням на офіційному сайті, де розділила сум школярів за канікулами: «Для мене День знань — це чудові спогади, усміхнені та щасливі обличчя дітлахів, зворушливі сльози на обличчях батьків, букети яскравих квітів. І хоча трішечки сумно, бо закінчилось літо, а разом iз ним і канікули, але тільки постійне самовдосконалення робить людину людиною і по–справжньому наповнює наше життя».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

До Дня знань Президент підписав указ про створення на базі Харківського ліцею з посиленою військово–фізичною підготовкою Гімназії–інтернату з посиленою військово–фізичною підготовкою «Кадетський корпус» та указ про утворення Державної дитячої інженерної академії.

 

ДО РЕЧІ

Не лише святкові лінійки, а й перший урок в українських школах учора пройшов із «політичним присмаком». Як заявив напередодні міністр освіти і науки Дмитро Табачник, темою першого уроку в низцi українських шкіл стане гасло з президентської кампанії Віктора Януковича «Україна для людей». «У гаслі «Україна для людей» без персоніфікації я нічого політизованого або такого, що б заважало дітям, не бачу», — уточнив головний освітянин країни.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>