Вода з каменю

01.09.2010
Вода з каменю

«Болотяний сфінкс» посів перше місце на цьогорічному черкаському фестивалі. (Фото автора.)

У Черкасах завершився Третій фестиваль кам’яних скульптур «Живий камінь», який проходив у парку «Ювілейний» упродовж серпня. Цьогоріч він був присвячений вуличним фонтанам. Як зазначає черкаський міський голова Сергій Одарич, таку тему вибрали не випадково, оскільки в останні роки «Черкаси стали містом відроджених парків і фонтанів».

І це справді так. Тепер на центральній алеї «Ювілейного» — одного з найкращих черкаських парків, що розташований на кручах Кременчуцького водосховища, вишикувалися вісім нових фонтанів.

Над цією красою чак­лували молоді українські скульптори. Місяць знадобився їм, аби брили білого піщанику, спеціально завезеного з Ямполя, перевтілити в скульптурні композиції. Доклав руку до цієї краси і черкаський водоканал, фахівці якого підвели до витесаних фігур воду.

«Я тут не була років із п’ятнадцять, а це приїхала сестра з Мурманської області, і ми прийшли прогулятися, — ділиться з «УМ» враженнями черкащанка Світлана Дирда. — Вражаюче! Не думала, що тут так усе змінилося. Відремонтований міст Кохання, романтичні бесідки з видом на Дніпро, багато лавочок і ці нові фонтани! Ми біля них навіть фотографувалися».

За участь у фестивалі скульпторів нагороджено дипломами. А лідером у кам’яному змаганні став молодий черкаський скульптор Микола Дзеціна за роботу «Болотяний сфінкс», другим названо киянина Владлена Караченцева за «Рибу», на третьому місці робота львів’янина Андрія Дацька за його «Містерію».

До речі, після двох минулих кам’яних фестивалів «Живий камінь» скульптури також «живуть» у цьому парку. Тут навiть з’явилися нові алеї на їхню честь — «Козацька» (після фестивалю на тему «Енеїда» Котляревського) та «Кохання» (з фестивалю на тему «Історія однієї любові»).

Цікаво, що разом із кам’яним фестивалем у Літньому театрі цього парку, як і торік, виступають зірки бардівської пісні. Так, відбуваються Співочі вечори, ініційовані черкаським мером, поціновувачем авторської пісні. Цього серпня перед черкащанами та гостями міста виступали — Фома (лідер гурту «Мандри»), «Піккардійська терція» (Львів), дует «Простір музики» (Київ), Вітольд Петровський (Росія), Олег Павлишин (Київ), Ольга Богомолець (Київ) і Сергій Бабкін (Харків), а Київський театр поезії і прози представив свій спектакль «Нерухома тінь від мікрофона» , присвячений Володимиру Висоцькому.