Янукович заблукав між двох «і»

01.09.2010

Коли Віктор Янукович їде за кордон, його противники лише й чекають, що Президент проголосить черговий ляп–«янукізм» або потрапить у халепу, пов’язану з протоколом. У Берліні така нагода трапилася під час зустрічі з представниками німецької громадськості. Під час діалогу в готелі «Адлон» Янукович сплутав Італію та Ірландію.

Оказія трапилася тоді, коли колишній держсекретар МЗС Німеччини Гернот Ерлер запитав про погляд на євроінтеграцію. Янукович почав згадувати, як у 2003 році тодішній президент Єврокомісії Романо Проді заявив, що Україна не має шансів увійти до Євросоюзу. «...Був саміт Україна—ЄС у Брюсселі, і напередодні цього саміту Романо Проді з Ірландії — ви пам’ятаєте, хто це такий був, — він сказав, що Україна не має ніякої перспективи інтеграції в ЄС... Я був одним з перших, хто мав дати йому відповідь», — почав пояснювати Янукович. Тоді він «сказав жорстко»: «Якщо це точка зору Єврокомісії, то це одне, і я хотів би її почути офіційно. А якщо це точка зору Романо Проді — то дозвольте з нею не погодитися. Бо не ви будете вирішувати, буде Україна в ЄС чи ні», — цитує Януковича «Українська правда».

Насправді Романо Проді є не ірландським, а відомим італійським політиком. Він був президентом Єврокомісії у 1999—2004 роках, двічі — прем’єр–міністром Італії (1996—1998, 2006—2008). До всього, під час промови в готелі «Адлон» Янукович не зміг згадати, хто був міністром закордонних справ України в тому ж 2003 році, коли сам Янукович очолював уряд.

Що ж до суті питання, то в Німеччині Янукович укотре запевнив, ніби є щирим прихильником західного курсу. «Для України євроінтеграція — це не лише зовнішньополітичний пріоритет, але це наш цивілізаційний вибір. Лише тоді ми отримаємо таку країну, про яку ми мріємо», — зазначив Віктор Янукович. І додав, що задля швидкого укладення угод із ЄС про асоціацію, зону вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму «ми готові виконати для цього, як кажуть, усі домашні завдання». Однак європейська сторона і цього разу не дала відповіді, коли буде можливим безвізовий режим із Україною.

Віктор Янукович також провів зустріч із німецькими діловими колами, де запевнив: «Зобов’язання, які ми брали перед МВФ, на 100% виконуються і перевиконуються». Президент похвалився привабливим інвестиційним кліматом в Україні. І спробував у досить оригінальному світлі виставити кілька резонансних арештів. Янукович заявив, що це — добра новина: «Влада почала карати за корупцію та очищуватися від корупційної «піни», успадкованої від попередніх можновладців, руки яких, як кажуть, нічого не крали».

 

РЕАКЦІЯ

Опозиція відразу ж узялася глузувати над Януковичем. «Тіньовий» уряд виступив із вимогою запровадити посилене вивчення географії у школах, а також провести відповідні курси в адміністрації Президента. «Візит Віктора Януковича до Німеччини довів, що зараз найбільш актуальна проблема в українській освітній системі — це саме географія... Звертаємо увагу, що окремі уроки мають бути присвячені темам: «Порівняльна характеристика Італії та Ірландії», «Місце Ізраїлю в Європі», «Історико–географічний екскурс у становлення балканських країн Косово і Чорногорія», — зазначили в опозиційному уряді БЮТ.