Дзвоник у нікуди

Дзвоник у нікуди

Сьогодні у школах України пролунає перший дзвоник. Армія школяриків у новому навчальному році поповниться понад 400 тисячами новобранців — саме стільки «першачків» уперше переступлять поріг своїх класів. Втішає, що це на декілька тисяч більше, ніж торік. Наприклад, на Воли­ні на 905 першокласників більше, ніж торік, на Тернопільщині — на 402, на Луганщині — на 564. Хай не демографічний вибух, але в класах поступово стає гамірніше. Щоправда, на тлі цих втішних тенденцій не може не тривожити інший факт: з освітньої карти цьогоріч зникне приблизно сто шкіл. Правда, чиновники це називають «призупинення діяльності». Водночас вірогідність відновлення цієї діяльності дуже і дуже невелика...

Скажімо, на Львівщині цьогоріч навчання не розпочнеться у 9 школах, на Вінниччині — в чотирьох, а на Хмельниччині, за словами голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи, — аж у 82! Причому сумна тенденція зачепила навіть міста: скажімо, в Житомирі не відкриється школа №18. Її приміщення зведені понад 100 років тому і вже вичерпали свій технічний ресурс (наприклад, система опалення тут досі була пічна), повноцінного спортзалу і їдальні немає, споруда майстерні — в аварійному стані. Тому всіх дітей разом із вчителями переведуть до сусідньої школи.

А я сидiтиму за партою з Вiрастюком!

А я сидiтиму за партою з Вiрастюком!

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Сьогодні «перший раз у перший клас» поведе свою донечку Софійку екс–кандидат у президенти України Арсеній Яценюк. Дівчинці вже купили шкільну форму в спеціалізованому магазині фабрики «Юність» на Подолі й рожевий беретик, — пише «Газета по–київськи». «Софійка піде в школу з поглибленим вивченням англійської мови поруч iз нашим будинком. Ту саму, де навчається і її сестричка Христина. Більше того — до тієї ж першої вчительки, — розповіла дружина Арсенія Яценюка Терезія. — Це звичайна державна школа з хорошою репутацією».

Готуй портфеля з початком канікул

Готуй портфеля з початком канікул

Сьогоднішній День знань є святом і для моєї родини — старша донька Арінка йде у перший клас. Зазвичай багато дрібних справ ми робимо в останню мить, але не цього важливого разу. Ще рік тому нас вразили ціни на шкільних ярмарках: матеріали колег–журналістів свідчили, що зібрати до школи першокласника коштуватиме близько 2,5 тисячі гривень, а першокласницю — усі 3 тисячі! «Наступного року буде ще дорожче», — припустили ми й вирішили готувати «сани з літа», тобто споряджати портфель, його вміст та шкільну форму для нашої першокласниці одразу з початком літніх канікул.

Вступні сюрпризи

Вступні сюрпризи

Міністерство освіти щойно оприлюднило проект Умов прийому до ВНЗ на 2011 рік. У ньому пропонується низка важливих змін, на які одинадцятикласникам варто звернути увагу.

Всі статті рубрики