Берлінале для Януковича

01.09.2010
Берлінале для Януковича

Сергій Жадан і Ірена Карпа під час мітингу в Берліні.

Звістка про пікет Ірени Карпи та Сергія Жадана біля готелю «Адлон», де зупинився під час німецького візиту Віктор Янукович, облетіла всі інформаційні агенції. Дехто навіть позубоскалив: «Ага, попіарилися українські письменники за рахунок Януковича». Насправді, варто оцінити вчинок двох українців, які спромоглися за кордоном зорганізувати громадянську акцію протесту проти утисків свободи слова і зібрань в Україні, проти тиску на журналістів й повернення до радянського штибу життя. До ініціативи українських письменників приєдналися їхні сім’ї (навіть 13–денна дочка Карпи) та берлінська інтелігенція: професори україністики, перекладачі, магістранти, німці–українофіли.

«Пікет пройшов мирно, але з натхненням, — розповіла нам Ірена Карпа. — Ми тримали написані мною плакати і роздавали аркуші з поясненням нашої позиції всім бажаючим — їх було більше, ніж нас». Українських пікетувальників навіть підтримали активісти міжнародної організації PETA («Люди за етичне ставлення до тварин»), які протестували під готелем проти вбивства вуличних тварин в Україні до Євро–2012. На знак солідарності «петівці» роздягнулися і розфарбували себе в синьо–жовті кольори (при тому, що всі люди ходили в куртках, а дехто навіть шапках).

Звісно, Янукович, який виступав перед представниками німецької громадськості, до пікетувальників не вийшов. Проте активісти переконані, що акція вдалася. «Місце там людне, поряд із Бранденбурзькими воротами, народ підходив, цікавився. Україну там знають. Нашу акцію висвітлювали різні зарубіжні й українські ЗМІ. А от «чекістський» канал «Інтер» гарненько показав президентський візит, але про протести — ні слова», — резюмує Карпа.

  Сергій Жадан переконаний, що такі пікети необхідні для влади, яка «поводиться за кордоном, мов на курорті, — розслаблено й самовпевнено»: «У цьому випадку надзвичайно важливими є всі можливі пікети й протести, всі питання й закиди від німецьких журналістів, усі відгуки в мережі і питання від перехожих. Усе лише починається. Найцікавіше буде в Україні».