Правозахисниця? Повія!

01.09.2010
Правозахисниця? Повія!

Карла Бруні, перша леді, акторка й модель.

Перша леді Франції Карла Бруні ніколи не приховувала свого бурхливого минулого, ба, навіть більше — вона ним пишається. Фотомодель, актриса й просто красива жінка у молодості нерідко знімалася оголеною, крутила романи з відомими й не дуже чоловіками, розважалася на повну. І тепер, уже будучи дружиною президента, Карла може дозволити собі вийти на дипломатичний раут у сукні в обліпку, під якою немає й натяку на ліфчик.

Якби саме за таке в мусульманській країні мадам Саркозі обізвали «повією», це ще можна було б зрозуміти. Однак іранська газета «Кайян» охрестила Карлу розпусницею зовсім не через її надмірну відвертість. У статті «Французькі повії приєдналися до протесту правозахисників» видання обурюється тим, що Бруні заступилася за 43–річну іранку Сакіне Мохаммаді Аштіані, засуджену до смертної кари через забиття камінням. «Під роздачу» потрапила й подруга Карли, французька актриса Ізабель Аджані, яка також перейнялася історією Сакіне. Проте якщо Аджані лише актриса, то Бруні тепер уже державна особа, а отже, її образа носить ознаки міжнародного скандалу.

Аштіані звинувачують у подружній зраді й причетності до вбивства свого чоловіка. Спершу жінка визнала свою провину, але згодом заявила, що це зізнання було зроблено під тиском. Іранку підтримали представники різних право­захисних організацій у всьому світі, і Карла Бруні теж підписала петицію на її захист. У відповідь на це іранська газета заявила, що перша леді Франції підтримує «розпусницю» Аштіані, щоб виправдати власну аморальність.

У Єлисейському палаці образу дружини президента поки що ніяк не прокоментували.