Із прицілом на Лондон

27.08.2010

Учора, загасивши на плавучому стадіоні в Сінгапурі олімпійський вогонь, організатори I Літніх Юнацьких ігор сповістили світ про їхнє завершення. Упродовж 12 днів більш як 3,5 тисячi юнаків і дівчат розіграли 201 комплект медалей. Серед численної армії юних спортсменів були й 55 наших співвітчизників, які вибороли 35 нагород. Десять золотих, дев’ять срібних та 16 бронзових медалей — це доробок «синьо–жовтої» команди, завдяки якому вона посіла третє місце в підсумковому заліку. Попереду нас опинилися китайці з 53 відзнаками (30+18+5) та росіяни, в активі яких 49 нагород (20+17+12).

У середу українські спортсмени, поклавши в національну скарбничку дві бронзові нагороди, завершили олімпійські жнива на сінгапурській землі. Спочатку каноїст Анатолій Мельник, на рахунку якого вже було «срібло» ЮОІ, здобуте в спринтерській гонці, зійшов на третю сходинку п’єдесталу після змагань слаломістів. А трохи згодом дзюдоїстка Ксенія Дарчук (вагова категорія до 78 кг), завдяки злагодженій роботі змішаної команди «Токіо», теж змогла потрапити на церемонію нагородження призерів змагань.

«Синьо–жовта» команда зі своїми олімпійськими героями повертається на батьківщину в неділю, де на неї, схоже, очікуватиме грандіозний прийом, привiтання та побажання досягти нових висот. Не виключено, що частина призерів ЮОІ, особливо володарі олімпійського «золота», через два роки вже будуть захищати честь мундира на дорослих змаганнях у Лондоні. Тож дуже хочеться, щоб у спортивному господарстві країни підтримали юних «зірочок» і не дозволили їм завчасно зійти зі спортивної орбіти.

Цікаво, що в тому ж таки 2012 році в австрійському Інсбруку, який у 1964 та 1976 роках уже приймав «білі» Олімпіади, пройдуть I Зимові ігри молоді. І маємо надію, що там також з’являться послідовники Віктора Петренка та Оксани Баюл, Валентини Цербе та Олени Петрової.