У Європі, та не в тій

27.08.2010
У Європі, та не в тій

Єдиного гола від Андрія Шевченка виявилося замало, аби «Динамо» пройшло «Аякс». (Фото з сайту Daylife.com.)

Чотири сезони поспіль київське «Динамо» було незмінним учасником групового раунду європейської клубної Суперліги. Із часу ганебної поразки від швейцарського «Туна» динамівці неодмінно проходили своїх опонентів у боротьбі за вихід до цього етапу Ліги чемпіонів, долаючи їх іноді легко, а іноді зі скрипом. Такого ж результату очікували від «біло–синіх» і позавчора: після нічиєї з «Аяксом» у першому матчі стикового раунду Ліги українцям неодмінно треба було перемагати.

 

Жвавий початок

Порівняно з київським матчем, Валерій Газзаєв у складі своєї команди зробив три заміни. Одна із них була вимушеною: дискваліфікованого Дениса Гармаша замінив Артем Мілевський, що разом із Андрієм Шевченком склав на полі «Амстердам–Арени» дует нападників. Помітні перестановки були і в захисті: Бетао та Леандро Алмейду замінили Данило Сильва та Євген Хачеріді, що встиг відновитися після травми та в неділю зіграв свій перший матч у рамках нинішнього чемпіонату країни.

Із такими змінами кияни розпочали гру так само жваво, як і тиждень тому: амстердамці, як здалося, просто не знали, як протидіяти швидким фланговим гравцям українців. Саме вінгери «біло–синіх» створили першу реальну нагоду для взяття воріт, але Олег Гусєв пробив головою трішки вище рамки після навісу зліва Андрія Ярмоленка. У цих двох гравців у першому таймі були й інші реальні нагоди відзначитися, але кілька разів господарів справді виручив Мартен Стекеленбург. В «Аякса» найнебезпечнішим виглядав Луїс Суарес, що запам’ятався дальнім ударом по воротах Максима Коваля: якби уругваєць був точніший, то молодий кіпер міг би й не дістати м’яч, що просвистів поруч зі штангою.

Гол у роздягальню

А потім господарі забили. Як і в Києві, вдалим для них став розіграш штрафного: після пробиття і рикошету захисники не встежили за Суаресом, що лівою ногою пробив Коваля. Якщо у першому матчі винним у пропущеному м’ячі був Алмейда, то тут з форвардом не розібралися Михалик із Сильвою.

У другому таймі господарі почали створювати уже більше атак, і під час однієї з них той же Сильва з Михаликом не завадили Міралему Сулеймані, що перед тим лише з’явився на полі, віддати точну прострільну передачу Муніру Ель–Хамдауї: марокканець забивав уже в порожні ворота.

Здавалося, найбільшого напруження гра сягне після реалізації Шевченком пенальті за фол господарів проти Мілоша Нінковича, що кияни усім складом підуть уперед. Згадалося протистояння кількарічної давнини, коли в 1/16 Кубку УЄФА «Динамо» за схожих обставин таки зіграло унічию 2:2 з іспанською «Валенсією» та пройшло далі в цьому турнірі.

Але за ті майже 10 хвилин, що ще дав зіграти арбітр у цьому матчі, гості так і не завдали по воротах Стекеленбурга якогось більш–менш небезпечного удару. Господарі вміло «засушили» гру, і фінальний свисток іспанського арбітра Мальєнко відправив «Динамо» до Ліги Європи. Сльози Євгена Хачеріді, зафiксовані безжальним оператором трансляції, є лише свідченням тому, що кияни таку участь розцінюють як невдачу. «Аякс» же повертається до групового раунду Ліги чемпіонів після тривалої перерви.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Стиковий раунд (повторний матч).

«Аякс» (Голландія) — «Динамо» (Україна) — 2:1 (перший матч — 1:1)

Голи: Суарес, 43; Ель–Хамдауї, 75 — Шевченко, 83 (пен.).

«Аякс»: Стекеленбург, ван дер Віл, Алдервейрелд, Вертонген, Ено, Еріксен (Сулеймані, 73), Ель–Хамдауї (Ойєр, 84), Де Йонг, Емануельсон, Суарес, Де Зеув.

«Динамо»: Коваль, Сильва, Вукоєвич (Андре, 88), Попов, Шевченко, Ярмоленко, Мілевський (Гільєрме, 86), Михалик, Гусєв (Нінкович, 77), Єременко, Хачеріді.

Попередження: Суарес, 46; Вертонген, 60; Альдервейрельд, 90+2 — Вукоєвич, 13; Сильва, 18; Гусєв, 53; Шевченко, 54; Єременко, 57.

Суддя — Мальєнко (Іспанія).

Амстердам. Стадіон «Амстердам–Арена», 50000 глядачів.

 

ПІСЛЯМОВА

Валерій Газзаєв, головний тренер «Динамо»:

— Мені дуже шкода, що ми не потрапили до групового етапу. У першому таймі мої підопічні виглядали непогано, але не вистачало реалізації практично стовідсоткових моментів. Я, звичайно, вітаю наших опонентів, але вважаю, що перемагати мали ми. Голландці не створили нам ніяких проблем, із точки зору тактики вони просто били м’яч уперед.