СТОЛИЧНА АФІША

20.08.2010
ФЕСТИВАЛІ

«Калинове літо на Дніпрі»

Певно, комусь, як і мені, може не зовсім імпонувати назва цього молодого міста. Однак 50–тисячний Комсомольськ на Полтавщині цікавий тим, що претендує на звання фестивальної столиці України. Ось вам і провінція, яка не впадає у депресію, а проводить дитячі фестивалі «Дніпрова хвиля» і «Мистецьке сузір’я», молодіжний рок–фестиваль «Крок назустріч». А ще — «Козацькі сурми». Та саме Міжнародний фольклорний фестиваль «Калинове літо на Дніпрі» став своєрідною візитівкою Комсомольська. Цього року вже — вдесяте! Дійство проходитиме з 20 по 25 серпня.

Ірина Зеленська, начальник міського відділу культури і туризму, повсякчас підкреслює: організовуючи фестивалі, тут передусім думають про молодь. Їй не цікава традиційна культура? А якщо це самобутні гурти мало не з цілого світу? Бо й справді: за роки свого існування цей фестиваль об’єднав майже дві тисячі представників 48 колективів із різних країн світу. Ось і цього разу до міста на Дніпрі прибудуть співаки й танцюристи з Північного Кіпру, Туреччини, Індії, Ірану, Словенії, Вірменії, Білорусі, Литви, Росії та України. Це, зокрема, народний ансамбль народної пісні «Любисток» (с. Князе–Григорівка на Херсонщині), колективи народного танцю «Ізкель мунісіпаліті фольк денс гроуп» (Північний Кіпр, Ізкель), «Тіне Розанк» (Словенія, Любляна), ансамблі «Панджаб Калчерал Промоушн Коунсіл (ПКПК)» (Індія, Лудхіана), «Салмаст» (Вірменія, Вайоц Дзор), «Свеза» (Литва, Вільнюс) тощо.

На День Незалежності України припадає заключний день фестивалю. Організатори обіцяють феєричне дійство: урочисту церемонію закриття, гала–концерт на Театральній площі, поряд — виставку виробів на Алеї майстрів.

 

Фестиваль української музики «Захід»

Гасло цьогорічного фестивалю — «Своя культура.Тому що це круто». Музична програма «Заходу», який проходитиме в замку ХVI століття, складатиметься з виступів Ot Vinta, «Мертвого півня», «НеДілі», «Димної суміші», The ВЙО, «Флайзи», «Горгішелі», «Карни», «Тіні сонця», «Оркестру Янки Козир», «Холодного сонця», «Бандурбенду», Los Colorados, «КораЛЛі» та інших гуртів.

Старе Село (за 18 кілометрів від Львова), 21—23 серпня

 

Історично–музичний фестиваль «Стародавній Меджибіж–2010»

У програмі фесту — рицарські турніри, масові битви (богурти), штурм фортеці, стрілецькі турніри з арбалетів та луків, метання ножів, конкурси костюмів, майстер–класи танців, театральні виступи, фаєр–шоу, ярмарки народних майстрів та концерт фолькової музики. Також у цьому році в межах історичного фестивалю проведуть спортивний відкритий чемпіонат iз боїв 5х5. Бойовий дух лицарів підніматимуть гурти Spiritual Seasons(Харків), MystTerra (Москва), «F.R.A.M.»,«СонЦе» (Київ), «Чумацький шлЯх» (Хмельницький), Chat en Poche (Кот–в–Мішку) (Київ), «Містерія» (Львів), «Кам’яний Гість» (Київ),«Веремій» (Київ) «Рура» (Івано–Франківськ), «Лютовер’є» (Мінськ), Overheat (Одеса) та інші.

Селище Меджибіж Летичівського району Хмельницької області, 21—24 серпня.

 

Концерт «Кордон 835»

У концерті, що пройде на українсько–польському кордоні в рамках Європейських Днів Добросусідства, візьмуть участь українські виконавці з «Тартаку» і Mad Heads XL та польський гурт «Сідней Полак».

21—22 серпня, біля прикордонного знака 835 на острові ріки Буг, що поряд із населеними пунктами Кречів (Іваничівський район, Волинська область) та Крилів (Люблінське воєводство).

 

«Поліське літо з фольклором»

У фестивалі планується участь фольклорних колективів iз Кенії, Венесуели, Індії, Грузії, Польщі, Румунії та України.

Луцьк, 20—25 серпня

 

КІНО

«Привид» (Франція, Німеччина, Великобританія)

Режисер — Роман Поланські, у ролях: Юен МакГрегор, Кім Кетрол, Пірс Броснан, Джеймс Белуші, Олівія Вільямс

Політичний трилер Романа Поланські, який він закінчував у швейцарській тюрмі і за який отримав «Срібного ведмедя» за режисуру цьогорічного Берлінале, нарешті вийшов в український прокат. За сюжетом, лондонський журналіст середніх років (Юен МакГрегор), який допомагає знаменитостям писати їхні мемуари, приїздить до колишнього прем’єр–міністра Британії, щоб дописати те, що не
встиг зробити попередній «літературний негр», який загинув за нез’ясованих обставин. Політика — брудна справа і таїть у собі багато небезпек, а тим паче замовника оголосили військовим злочинцем на батьківщині, і він змушений ховатися від людей на невеликому американському острові. Пікантності картині додає те, що автором роману, який екранізував Поланськи, є популярний британський політичний колумніст і телеведучий Роберт Харріс, який у пулі екс–прем’єр–міністра Велико­британії Тоні Блера був однією з наближених осіб. І критика та публіка після виходу роману в один голос назвали прототипом політика Тома Блера. Однак Поланські стверджує, що не мав на меті висміювати конкретного персонажа.

 

«Рухай ластами» (Бельгія)

Режисер — Бен Стассен

Новий анімаційний 3D–фільм розповідає про маленьку черепашку–мандрівницю Семмі, яка подорожує з 1959 року, і за час її руху навіть клімат на Землі встигає змінитися. У дорозі на неї чекають і романтичні історії, й захоплюючі пригоди, і неймовірні випадки, і нові друзі.

 

ТЕАТР

Театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв» представляє:

24 серпня — «Задунаєць за порогом»

25 серпня — «Швейк»

26 серпня — «Про мишей і людей»

Театр імені Лесі Українки, 19.00

Квитки від 120 до 300 грн.

 

КЛУБИ

Гурт «Антитіла»
20 серпня, Docker’s ABC, 22.00

Go Loud Party!
Беруть участь гурти Singleton (Київ) і Outstars (Одеса)
20 серпня, арт–клуб «44», 22.00
Вхід 50 грн.

Гурт Ot Vinta
20 серпня, «Докер Паб», 22.00

День народження «Докер пабу»
У концерті беруть участь групи «АукцЫон» (Санкт–Петербург), Easy Dizzy (Москва) і «Море Хуана» (Київ)
23 серпня, «Докер Паб», 19.00

 

ВИСТАВКИ

«Образи та кольори українського мистецтва ХХ століття». Живопис, скульптура.

Національний художній музей продовжує видобувати зі своїх «надр» роботи українських художників ХХ століття: нова виставка в НХМУ присвячена творчості художників 1960—90–х років. Експозиція «помирила» і роботи дозволених художників — Віктора Рижих, Галини Неледви, Галини Григор’євої, Юрія Луцкевича, Зої Лєрман і адеграундних — одеситів Людмили Ястреб, Віктора Маринюка та Віктора Стрельникова, львів’ян Любомира Медвідя та Миколи Шимчука, киян Якима Левича, Олександра Дубовика, Валерія Ламаха, і представників «тихого живопису»— Олену Яблонську, Бориса Рапопорта, Ольгу Отрощенко, і митців діаспори Василя Хмелюка (Франція), Святослава Гординського (США), Якова Гніздовського (США), Миколи Кричевського (Франція), Сергія Бонгарта (США), Мирона Левицького (Канада), Омеляна Мазурика (Франція), Петра Мегика (США), Давида Мірецького (США), Людмили Морозової (США), Іоанни Нижник–Винників (Франція), Аркадії Оленської–Петришин (США), Христини Курица–Циммерман (Австрія), Лео Мола (Канада), Григорія Крука (Німеччина) та ін. Виставка дає уявлення про різні тенденції в мистецтві України другої половини ХХ століття.

Національний художній музей України, виставка триває з 13 серпня до 12 вересня.

 

Микола Маценко. «Ще не...» Ескіз Великого Герба»

Цей «геральдичний» проект — реакція художника на метушню довкола затвердження образу Великого Герба України. Масенко іронічно перебирає національні архетипи і символи і грається з ними в постмодернізм.

Мала галерея «Мистецького Арсеналу», виставка триває з 19 серпня до 12 вересня.

 

Виставка родини Журавлів. Малярство, скульптура

Відомий український художник Микола Журавель, його дружина Дарина Тищенко–Журавель та його син Володимир Журавель представлять свої роботи в галереї «АВС–арт». Діалог смислів і близьких людей — подвійна сюжетна лінія цього проекту.

Виставка триває з 17 серпня до 5 вересня.

 

Надія Маркелова. «Казки Флори». Ексклюзивна авторська техніка ошибан

Мистецтво ошибану — це різновид флористики, виготовлення картин iз природних матеріалів — листя, квітів, пелюсток. Особливо шанованим воно стало в Японії та Китаї, у європейську моду ввійшло лише у ХІХ ст. Випускниця Донецького художнього училища і студентка Львівського поліграфічного інституту Надія Маркелова втілює в цій техніці сюжети казок, зображує улюблених казкових героїв і дитячі мрії.

Галерея «Мистецька збірка», виставка триває з 19 серпня до 5 вересня.