Знову Кваша — радість наша

14.08.2010
Знову Кваша — радість наша

Олексій Пригоров та Ілля Кваша.

На відміну від наших плавців, які на європейській першості в Будапешті сповідують принцип «головне не перемога, а участь», стрибуни у воду керуються протилежним девізом. Два дні поспіль на найвищу сходинку п’єдесталу піднімався Ілля Кваша. У середу миколаєвець утретє став чемпіоном континенту на метровому трампліні, а позавчора ввечері в парі з харків’янином Олексієм Пригоровим тріумфував на триметровому трампліні. Хлопці підтвердили звання найсильніших у цій дисципліні, здобуте на ЧЄ–2009.

У фіналі Ілля й Олексій, схоже, зарано повіривши в тріумф, «завалили» останній із шести стрибків. Проте 19–очкового гандикапу виявилося достатньо, аби втримати зайняту висоту від зазіхань німців Штефана Фека й Патріка Хаусдінга. «Бронзу» взяли росіяни Дмитро Саутін та Юрій Кунаков.

Та сама проблема — невдалий вхід у воду — виникла в останній спробі й у нашої стрибунки з 10–метрової платформи Юлії Прокопчук. Чемпіонка Європи 2006 року, завершивши виступ добрячим водяним сплеском, випустила з рук бронзову нагороду — саме на третій сходинці киянка перебувала перед заключним підходом. А перемогу відсвяткувала німкеня Крістін Штойєр.

Учора ввечері Прокопчук мала можливість реваншуватися — до фіналу в синхронних стрибках з вишки вона в дуеті з Аліною Чапленко потрапила з другим результатом. А Кваша і Пригоров могли повторити успіх на триметровому трампліні поодинці. Ілля у кваліфікації став третім, а Олексій — 25–м і не пройшов до фіналу.

Стосовно наших плавців, то Олександр Ісаков — на 200 м на спині, Валерія Підлісна та Анна Євчак — на 200 м кролем, Денис Дубров, Артем Пронь та Ілля Чуєв — на 100 м батерфляєм, Ірина Амшеннікова, Ксенія Григоренко та Анна Ткачова — на 50 м на спині, Андрій Коваленко — на 50 м брасом не змогли подолати перший етап кваліфікації. І лише Аліна Вац (50 м на спині) та Валерій Димо (50 м брасом) пройшли сито попереднього відбору, діставши право пливти у півфіналі. Трохи раніше з цієї стадії відсіялася Ганна Дзеркаль на 200 м брасом.

Без втручання українців позавчора ввечері визначилися переможці в семи дисциплінах. На 800 м кролем перемогла Лотта Фрііс із Данії, на 200 м комплексом — угорка Катінка Хошу, на 200 м брасом — її співвітчизник Даніель Дюрта, на 100 м на спині — німкеня Гемма Споффорт, на 200 м батерфляєм — поляк Павел Корженьовський, на 50 м на спині — француз Каміль Лакур. А завершився четвертий змагальний день тріумфом жіночої команди Угорщини в естафеті вільним стилем на 200 м.