Старт дає Сінгапур

14.08.2010
Старт дає Сінгапур

Останні кілометри естафети олімпійського вогню: учора свій відрізок із факелом Юнацьких ігор пробігла уславлена російська стрибунка із жердиною Олена Ісінбаєва. (Фото Рейтер.)

Як важко розлучити нинішніх дітей із комп’ютером, який багатьом заміняє і спорт, і безліч інших інтересів, знають усі. Не з чуток знає про послаблене здоров’я нових поколінь і президент МОК Жак Рогге — він за освітою лікар. Тож саме Міжнародний олімпійський комітет задля глобального оздоровлення молоді на планеті започаткував новий соціально–спортивний проект — Юнацькі Олімпійські ігри. Сьогодні перші літні Ігри молоді стартують у Сінгапурі.

Розмах форуму вражає. Хоча змагання і юніорські (вік спортсменів — 14—18 років), усе буде як на «дорослій» Олімпіаді. Церемонія відкриття відбудеться на найбільшому у світі плавучому стадіоні The Float at Marina Bay — там запалять вогонь із гори Олімп, який по дорозі до Сінгапуру побував на п’яти континентах. Гімн Ігор виконають також представники цих материків: Табіта Наузер з Азії, Шон Кінгстон з Америки, Ето Джоді Уїльямс з Африки, Стів Епплтон із Європи та Джессіка Маубоу з Океанії.

3600 юних спортсменів розіграють 201 комплект нагород. Представники 205 країн світу візьмуть участь у 26 традиційних олімпійських випробуваннях; ці ж дисципліни будуть включені в програму Лондонської олімпіади–2012.

Родзинкою 12–денного дійства для юних атлетів має стати культурно–освітня програма. Найважливішими темами будуть олімпізм, добробут, здоровий спосіб життя, соціальна відповідальність та самовираження, а девіз — «Досконалість, дружба, повага». Розвивати ці якості в учасниках допомагатимуть культурні й мистецькі акції, екскурсії й експедиції, освітні заходи. Найцікавішим, мабуть, буде спілкування зі «справжніми» олімпійськими чемпіонами. У складі багатьох національних делегацій на острів Сінгапур вирушили переможці минулих Олімпіад — так звані молоді посли. А честь очолити загін зірок–педагогів випала живій легенді олімпійського руху Майклу Фелпсу. Цей 25–річний американський плавець є рекордсменом за кількістю виграного олімпійського «золота» — 14 медалей найвищої проби, тож по праву став першим послом Юнацької Олімпіади. А українських спортсменів своїм переможним духом заряджатиме Ірина Мерлені, чемпіонка Олімпіади 2004 року з вільної боротьби.

Саме наша уславлена борчиня була головною дійовою особою акції «Передай вогонь перемоги!» Минулої суботи в Києві на знак підтримки світового олімпійського руху запалили власне символічне полум’я. Факелоносці з усіх регіонів країни доставили вогонь із парку Слави під Арку дружби народів, де й передали його молодому послу України на І Юнацьких Олімпійських іграх Ірині Мерлені. У церемонії брали участь президент НОК Сергій Бубка, «спортивний» міністр Равіль Сафіуллін, боксер Віталій Кличко, а завершилося свято концертом зірок української естради.

«Синьо–жовта» збірна, складена з 55 молодих спортсменів, прибула до місця призначення в середу й розташувалася в Олімпійському селищі. Тут, у студентському містечку Наньянського технологічного університету, проживатиме загалом п’ять тисяч осіб — для них і комфортні номери, і медпункт із їдальнею, й цифровий медіа–центр. Не забули в селищі й про освітній напрямок — на центральній площі розташована експозиція, що розповідає про історію й культуру країн–учасниць Ігор, зокрема й України.

Наші співвітчизники змагатимуться у 18 видах змагань, і деяким цілком до снаги повторити «золоті» успіхи старших колег. Головні наші надії — чемпіон світу та Європи серед юніорів у стрибках на батуті Олександр Сатін із Миколаєва, срібний призер дорослого ЧЄ–2009 зі стрибків у воду з вишки Олександр Бондар (Луганськ), тріумфаторка юніорського «Ролан Гарроса»–2010 харків’янка Еліна Світоліна.

 

СИМВОЛИ

Підтримувати бойовий дух учасників молодіжної Олімпіади будуть талісмани, які водночас є символами Сінгапуру. Молодий лев Ліо любить бринькати на гітарі та грати в баскетбол. Він дотримується принципу «ніколи не кажи ніколи». Його подруга та напарниця — дитинча морського лева Мерлі, яка «може все», обожнює плавати і їсти морозиво.