Починаємо із найвпливовішого

31.07.2010
Починаємо із найвпливовішого

Casa da Musica. (Фото з сайту dic.akademic.ru.)

У 2008 році видання Time визнало його одним зі 100 найвпливовіших людей у світі. Серед робіт архітектора — Casa da Musica (Будинок музики) у Порто, Центральна бібліотека в Сіеттлі, голландська амбасада в Берліні, бутік Prada у Беверлі Хіллз. Роботи Кулхаса відзначаються оригінальним рішенням: часто це будівлі неправильної форми, для створення яких архітектор використовує сталевий каркас та стіни зі скла.

«Золотий лев» Рема Кулхаса за внесок в архітектуру став першою нагородою 12–ї Міжнародної архітектурної виставки, що відбудеться впродовж 29 серпня — 21 листопада у Венеції на майданчиках Арсеналу та Джардіні. У релізі з приводу визначення лауреата йдеться: «Рем Кулхас розширив можливості архітектури. За відправну точку він обрав взаємозв’язки між людьми у просторі. Він створює будівлі, які об’єднують людей, і таким чином формує амбітні цілі для архітектури. Його вплив на світ давно вийшов за рамки архітектури». У 1975 році Рем Кулхас заснував бюро «Офіс міської архітектури» (Office for Metropolitan Architecture, OMA), де працює й донині. Він є лауреатом престижної Прітцкерівської премії.

Ще одним «Золотим левом» — це спеціальна меморіальна нагорода — відзначили досягнення японського архітектора Казуо Шінохара, який помер у 2006 році й мав значний вплив на японську архітектуру. На архітектурній бієнале своїх лауреатів чекають ще два «Золоті леви» (за найкращу національну презентацію і найкращий проект у рамках міжнародної виставки) й один «Срібний лев», якого отримає найбільш перспективний архітектор. Роботи судитимуть професіонали з усього світу: Беатріс Коломіна (Іспанія); Франческо даль Ко (Італія); Джозеф Гріма (Італія); Арата Ісозакі (Японія); Моріц Кюнг (Швейцарія); Жан Нувель (Франція). Тема цього­річної бієнале — «Люди зустрічаються в архітектурі».