Зірки падають у горах

16.07.2010

Перемогти на найпрестижнішій велогонці світу в день національного свята Франції — це практично все одно, що приєднатися до числа тих, хто штурмував Бастилію 221 рік тому. Тож 14 липня на «Великій петлі» передусім стараються з усіх наявних сил французи, аби порадувати тисячі співвітчизників уздовж траси й мільйони тих, хто стежить за багатоденкою по телевізору.

Позавчора основна група поводилася на диво пасивно, тому квартету втікачів не склало труднощів втекти у відрив. Але далеко вони від’їхати не встигли, як святкова дата змусила приєднатися до них двох французів — П’єра Роллана з «Бі бокс» і Максима Буе з «AG2R ла мондіаль». Господарі траси робили все від них залежне, аби зійти на п’єдестал десятого етапу, але в підсумку залишилися четвертим і шостим відповідно.

Тріумфатором же став португалець із «Радіошека» Сержіо Пауліньйо — фінішним спуртом він випередив білоруса Василя Кірієнка. Для команди Ленса Армстронга за невдалого виступу їхнього лідера це хоча б якийсь успіх. «Ми все ще залишаємося сильними як команда. Хлопці говорили з менеджером, що треба заявити про себе виграшем етапу. Тому, коли формувався відрив, я не сумнівався, чи треба мені з ним їхати», — відкрив маленький секрет Пауліньйо.

А його «стайня» і справді не здається, лідируючи в командному заліку разом з іспанською «Кайсс д’Епарн». Утім мало віриться, що «Радіошек» без капітана існуватиме аж надто довго. Тож, імовірно, нашому Ярославу Поповичу незабаром доведеться шукати нове місце роботи.

Крім Армстронга, гірські відрізки в Альпах під пекучим сонцем вибили з когорти претендентів на загальний успіх ще кількох зірок. Слізьми заливався у вівторок австралієць Кадел Еванс, знімаючи жовту майку лідера на користь люксембуржця Енді Шлека. Суттєво відкотилися в генеральній класифікації також Карлос Састре й Іван Бассо. Зате в спину Шлеку–молодшому дихають іспанці Альберто Контадор, Луїс–Леон Санчес і Самуель Санчес. Та й шоста позиція американця Леві Лейфаймера дозволяє «Радіошеку» сподіватися на індивідуальний успіх одного зі своїх гонщиків. Загалом же після половини відрізків «Тур де Франс» на дистанції залишилися 181 зі 198 велосипедистів, що вийшли на старт.

Учорашній практично рівнинний етап не мав внести суттєвих змін у генеральну класифікацію.

 

ТАБЛО

97–ма багатоденна гонка «Тур де Франс». 10–й етап (179 км). 1. Пауліньйо (Португалія, «Радіошек») — 5 год. 10 хв. 56 сек. 2. Кірієнко (Білорусь, «Кайсс д’Епарн») — час переможця. 3. Девенинс (Бельгія, «Квік степ») — +1,29... 66. Попович («Радіошек»)... 107. Гривко («Астана») — +14,19... 140. Густов («Сервело»; всі — Україна) — +15,47...

Загальний залік. 1. Е. Шлек (Люксембург, «Саксобанк») — 49.00,56. 2. Контадор (Іспанія, «Астана») — +0,41. 3. С. Санчес (Іспанія, «Еускалтель») — +2,45. 4. Меньшов (Росія, «Рабобанк») — +2,58... 10. Бассо (Італія, «Лямпре») — +5,09... 16. Састре (Іспанія, «Сервело») — +7,13... 18. Еванс (Австралія, ВМС) — +7,47... 31. Армстронг (США, «Радіошек») — +17,22... 37. Густов — +21,58... 70. Попович — +53,14... 114. Гривко — +1.18,53...