Відпочинок з «екстримом»

13.07.2010

8 липня для багатьох українських туристів, які відпочивали в турецькому курортному місті Анталія, перетворилося на жах: їх попросили виїхати з готелів. Усі постраждалі придбали путівки одного з найбільших вітчизняних туроператорів — «Карія Тур Юкрейн». Як повідомили у Міністерстві закордонних справ, «наших співвітчизників почали виселяти у зв’язку з незабезпеченням туристичним оператором оплати за заброньовані для громадян номери».

А вже наступного дня з’явилася інформація, що «Карія Тур Юкрейн» за крок від банкрутства, і нібито саме через це сотні українських відпочивальників опинилися на вулиці. У самій компанії цю інформацію спростували, пояснивши неприємний інцидент проблемами турецької сторони. Як сказано­ в прес–релізі «Карії», «9 липня в київський офіс компанії надійшла інформація про фінансові проблеми приймаючої сторони — турецької компанії Sunspot Seyhat Ltd Sti, яка через об’єктивні причини не може виконати взяті на себе зобов’язання з прийому і розміщення наших туристів у Туреччині».

Проте опікуватися постраждалими туристами взялася чомусь не «Карія Тур Юкрейн», а туркомпанія «Тез Тур», яку очолює Почесний Консул України в Анталії Левент Айдин, спільно з місцевою владою. «Генеральна дирекція культури і туризму Анталії дала розпорядження готелям, які функціонують у вказаному регіоні Туреччини, не виселяти з номерів туристів, які відпочивають або подорожують через «Карія Тур Юкрейн», до дати їхнього повернення в Україну», — повідомили в МЗС.

Упродовж кількох днів ніхто не міг достеменно сказати, скільки ж усе–таки наших співвітчизників постраждали через фінансові проблеми туркомпаній. Лише згодом аташе з культури, туризму та інформаційної політики посольства Туреччини в Україні Берат Юлдіз повідомив, що на момент виникнення перших проблем у Туреччині перебувало 1784 наших громадян.

«Знайома написала з Туреччини, що деякі туристи взагалі дві доби жили на «ресепшені» готелів, багато хто платив із власної кишені, — розповіла «УМ» Наталія Міщенко. — У людей паніка, шок. Гідів і трансферменів «Карії Тур Юкрейн» відправили додому одним літаком. Грошей їм, звичайно, не заплатили, всі полетіли за свій рахунок».

Як запевняють у вітчизняному МЗС, більшість українських відпочивальників уже вдалося розселити, а частина знервованих туристів побажала повернутися на Батьківщину. У прес–службі посольства Туреччини в Україні журналістам розповіли, що до вчорашнього дня компанія «Тез Тур» повинна була забезпечити всі умови для їхнього повернення до України. А тим, хто залишиться на такий–сякий відпочинок, складуть графік вильотів з урахуванням терміну їхнього перебування в Туреччині.

Тим часом «Карія Тур Юкрейн» заявила про призупинення своєї діяльності з 9 липня. «Всі подорожі (вильоти) у напрямку Туреччини та Хорватії, починаючи з 9 липня, анульовані», — йдеться у повідомленні на офіційному сайті компанії. Відомо, що «Карія Тур Юкрейн» вже продала тисячі турів у Туреччину на серпень. Тож якщо ситуація не налагодиться, під загрозою зриву опиниться відпочинок не однієї тисячі українців. Інтернет уже рясніє повідомленнями розгублених відпочивальників, які з дня на день повинні були вилетіти на відпочинок в «анульовану» Туреччину чи Хорватію.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

З метою надання допомоги громадянам України, які потрапили у складну ситуацію в Туреччині, у Посольстві України в Туреччині відкрито цілодобову «гарячу лінію»: 0312 440–52–89 та 0312 441–84–42. Також при Генеральній дирекції культури і туризму Антальї відкрито Центр із надзвичайних ситуацій (контактні номери телефонів: 0242 24 77 660; 0537 278 95 39), до якого, у разі потреби, можуть звернутися громадяни України, які перебувають у Туреччині.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>