Бойкам — бій

08.07.2010

Опозиція, натхнена недавнім успіхом, ще раз спробувала щастя в боротьбі з міністрами «синього» уряду. Минулого тижня з подачі БЮТ було звільнено віце–прем’єра Володимира Семиноженка (відповідну постанову внесла «біло–сердечна» фракція). Крім того, опозиція проголосувала й за відставку міністра екології Віктора Бойка. Вчора ж опозиціонери голосували за відставку міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Голосів не вистачило: «регіонали» не здали одного зі своїх фінансових стовпів.

Як пояснив автор постанови Роман Зварич, Юрія Бойка слід звільнити у зв’язку з ситуацією довкола рішення Стокгольмського арбітражного суду. Член ВО «Батьківщина» вважає, що суд виніс негативне для України рішення у зв’язку з тим, що збіглися інтереси керівників паливного сектору та компанії «Росукренерго». «Представники НАК «Нафтогаз» — зрозуміло, за дорученням міністра, — фактично здали всі інтереси України в цьому питанні», — заявив Зварич. БЮТівець Сергій Соболєв додав, що Бойку варто займатись бізнесом, а не державною роботою. Проте за відставку міністра–«регіонала» проголосувало лише 157 депутатів: 122 — із БЮТ, 35 — із «НУНС». Фракції ПР, КПУ та БЛ не дали жодного голосу.

Депутати від БЮТ також спробували ініціювати відставку голови Служби безпеки Валерія Хорошковського, який втручався у діяльність ЗМІ і причетний до кримінального переслідування екс–голови митниці Анатолія Макаренка. Проте парламент відмовився вносити до порядку денного проект звернення до Президента щодо відставки Хорошковського.

Крім іншого, у ВР зареєстровано проект постанови про звільнення «силового» віце–прем’єра Володимира Сівковича. Автором постанови теж є БЮТівець — Святослав Олійник. Але оскільки він належить до групи Андрія Портнова, котрий зараз працює заступником голови адміністрації Президента Януковича, є підстави вважати, що Сівковича не проти відставити самі ж «регіонали». Адже й нардепи від ПР прямо заявляють про його причетність до рейдерських захоплень.

А напередодні Верховна Рада відклала на четвер остаточне рішення щодо нової редакції Бюджетного кодексу. Спікер Володимир Литвин пояснив, що слід узгодити позиції, аби ухвалений закон відповідав Конституції, був збалансований і працював «для країни на тривалу перспективу, а не під політичний момент». При цьому тривалий розгляд Бюджетного кодексу депутати закінчили якраз так, аби не спізнитися на перегляд півфінального матчу чемпіонату світу з футболу.

Учора народні депутати також вирішили працювати і ввечері. Хоча в середу ВР зазвичай працює в пленарному режимі лише до обіду. Парламентарії поспішають розібрати завали, перш ніж почнуться літні канікули. Зокрема, хочуть ухвалити в остаточній редакції закон про місцеві вибори. Голова фракції ПР Олександр Єфремов припускає, що для цього парламент працюватиме і на вихідних.

За даними газети «Сєгодня», проект про місцеві вибори пом’якшено самим автором — Єфремовим. Зокрема «регіонали» нібито відмовилися від ідеї заборонити участь у виборах тим партійним осередкам, які зареєстровані менш ніж за рік до виборів. Така зміна може применшити здобуток БЮТ — за рахунок появи конкуренції з боку «молодих» партій. Також «регіонали» нібито схильні дозволити балотуватися самовисуванцям у мажоритарних округах та на виборах міських голів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Паралелі боротьби «Регіонів» проти пам’яті Голодомору і Мазепи

На засіданні парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних стосунків учора ухвалили рішення не рекомендувати Верховній Раді ухвалювати законопроект Василя Кисельова про позбавлення Голодомору–33 статусу геноциду українського народу. «Більшість членів профільного комітету (п’ятеро) вважають Голодомор геноцидом, але цей законопроект, навіть із негативною рекомендацією, все ж буде винесений до сесійної зали на наступній сесії, восени», — повідомив журналістам голова комітету Олег Зарубінський.

Цікаво, що вчора за аналогічною схемою розвивалися події у Київраді навколо питання про перейменування вулиці Івана Мазепи на Лаврську. Комісія Київської міської ради з питань культури не змогла ухвалити рішення про те, аби відібрати у вулиці ім’я гетьмана, — «за» проголосували лише Михайло Резнікович (Партія регіонів) та Віталій Журавський (Блок Черновецького). Але, як заявив Журавський, на найближчому сесійному засіданні Київради питання про перейменування вул. Мазепи на Лаврську все одно винесуть на голосування.

Сьогодні о 9.00 міська організація ВО «Свобода» влаштовує пікетування Хрещатика, 36 із закликом не допустити перейменування вулиці Івана Мазепи. Водночас на самій вулиці більшість табличок з іменем Мазепи зараз зафарбовані, натомість з’явилися таблички «вулиця Лаврська» — як рекомендував російський патріарх Кирил.