Донбас гуляє!

07.07.2010
Донбас гуляє!

У резиденції «Залісся» кипить підготовка до великої гулянки. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО та Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

«Пікнік» для «віпів»

П’ятничний робочий день в адміністрації Президента, най­імовірніше, піде коту під хвіст — усі святкуватимуть пенсійний вік шефа. Вікторові Януковичу, як відомо, виповнюється 60 років. Як довідалася «УМ» із джерел з адміністрації Президента, у п’ятницю з 10–ї до 12–ї години Віктор Федорович прийматиме на робочому місці вітання і подарунки від соратників, керівного складу адміністрації та Кабміну. А потім планується перенести святкування до державної резиденції «Залісся», що під Києвом — там уже готується нічогенька гулянка. Спершу організатори розраховували, що приїде підняти чарчину за здоров’я Януковича до півтори тисячі осіб. Але резиденція навряд чи зможе вмістити стільки охочих — немає на території ні відповідних приміщень, ні парковок для такої кількості «віпів». Зате вертолітний майданчик уже підготували — для особливих гостей із дальших країв.

П’ять років тому кореспонденту «УМ» випало побувати у «Заліссі» (помаранчева влада демонструвала свою відкритість і вперше впустила журналістів у одну з найскандальніших дер­жавних резиденцій в Україні). Кажуть, тут масово й жорстоко розстрілювали тварин як за часів Брежнєва та Хрущова, так і за Кучми, влаштовували тут нечувані гулянки й вирішували державні секретні справи у приватному порядку. «Залісся» було розраховане винятково на керівництво держави і закордонних друзів Радянського Союзу. Тут (за часів і Хрущова, і Брежнєва) побували різні відомі люди. Гостювали тут Хонеккер та Фідель Кастро. Останній, до речі, «розсікав» «Залісся» у кожусі, який нині зберігається у місцевому музеї.

Резиденція «Залісся» вражає своїми масштабами — 40 тисяч гектарів: охайний ліс, заасфальтовані просіки. Тут водяться олені, дикі кабани і навіть зубри. Чимало на території озер, є пасіка. А ще у «Заліссі» тримають коней — такій конюшні позаздрить будь–який олігарх. На самій території резиденції є два президентські готелі. Один — «хрущовський», цегляний, другий — «брежнєвський», дерев’яний, у гуцульському стилі. «Смерекова хата» — центральний об’єкт у резиденції — користувалася популярністю серед гостей та керівни­цтва держави ще за часів Кучми. Біля неї — симпатична водойма з фонтаном, чимало лавок, бесідка, кущі малини, тут частенько полюбляв рибалити Кучма з Путіним. Були тут і Лукашенко, і Черномирдін. Щоправда, сам готель невеликий: на першому поверсі хол із каміном, кімната тет–а–тет, банкетна зала, кабінет; на другому — чотири номери, у підвалі — кухня та винний погріб. Усіх гостей Януковича тут не вмістити — тому й прийняли рішення приймати запрошених «на природі». Для обраних владою гостей уже готують шатро під відкритим небом.

Для Януковича стрижуть траву вздовж траси

Вчора біля самої резиденції «Залісся» було людно: центральні виїзди пантрують міліціонери, чимало представницьких авто біля центральних воріт — навіть службова машина «найсправедливішого у світі» Конституційного Суду України. Черговий на центральних воротах ледве встигає фіксувати автівки, що заїжджають на територію, — серед них чимало легковиків (ще з георгіївськими стрічками) та малогабаритних вантажівок. Говорити про п’ятничну гулянку охоронці, звісно, відмовляються: мовляв, ніхто нічого не чув і не знає. Щоправда, працівники, озираючись, підтверджують: Янукович у «Заліссі» вже бував. Кажуть, сподобалося. Ось і знову їде. На підтвердження того, що у п’ятницю в резиденцію їдуть великі люди, — численні пости ДАІ по дорозі в Київ та бригади робітників, які косять траву вздовж дороги, приводять до ладу меморіали обабіч траси.

Дорогою до Києва кореспонденти «УМ» перетнулися на автозаправці з вантажівкою, яка щось завозила на територію резиденції. Водій підтвердив: у «Заліссі» таки готуються до святкування. «Почали ще 3 липня. Я завозив апаратуру — «звук». Вивантажили її на спеціальному майданчику, — каже чоловік. — Більше нічого не бачив. Я ось збираюся вже везти обладнання у Крим. Начебто в Ялту, у Массандру».

Знають про приїзд Президента і в самому селі Залісся. «Вони ж усе тримають у секреті, щоб ніхто не знав, але шила в мішку не сховаєш, — каже місцевий мешканець Іван Прокопович, злазячи з велосипеда. — Він і сам колись працював у резиденції. — Коли приїжджають «великі», тут частково ще й дорогу перекривають».

Із «Залісся» — до Криму, до Путіна

Після гулянки у «Заліссі», як стверджують джерела «УМ», Янукович на вертольоті вирушить до Борисполя. А звідти — до Криму. Там теж готуються до приїзду «шефа» на повну потужність. Ще три тижні тому кореспондент «УМ» бачила, як над центральною кримською трасою розвішували білборди та «розтяжки» з написом «Янукович — надія Криму».

Кажуть, загалом гулятиме Віктор Янукович три дні. І вихідні проведе біля моря. Там чекають і на перших осіб сусідніх країн, які приїдуть до ювіляра в Крим (а запросили голів дев’ятьох держав). За даними «Комсомольской правди», серед запрошених — президенти Білорусі, Казахстану, Молдови, Туркменістану, Азербайджану й Вірменії. Не виключено, що будуть і обраний президент Польщі Броніслав Коморовський та прем’єр Туреччини Реджеп Ердоган. А на почесному місці, звісно, гості з Росії — Путін та Медведєв. Джерела в російському консульстві повідомляють, що з Росії у Криму чекають шість літаків.

Хоча достеменно ніхто не може сказати, яку саме дачу для відпочинку обрав Янукович: це може бути будь–яка з чотирьох державних дач у Мухалатці чи фороська «Зоря». Наближена до «регіоналів» газета «Сєгодня» стверджує, що урочистості пройдуть–таки на держдачі №11 «Зоря» у Форосі — вона найновіша. Неподалік там розташований пансіонат «Південний» (двомісний номер «люкс» коштує близько 1000 гривень на добу), де можуть розміститися українські «віпи». Крім того, є комплекс дач «Теселі», які орендують росіяни, там можуть розміститися гості з сусідньої держави. Сама «Зоря» має три поверхи із пентхаусом. Тут є тенісний корт, центр розваг з кінозалом, тренажерною залою та сауною.

 

P. S. Коли готувався номер, у редакцію зателефонували з дирекції резиденції «Залісся» і наполегливо попросили не друкувати фотографії, зроблені нашим кореспондентом. Мовляв, «усе це серйозно, подібні речі потрібно погоджувати з нами». Редакція «УМ» не вважає знімок воріт резиденції секретним. Хоча б через те, що не так давно по «Заліссю» водили екскурсії журналістів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Дружній політбомонд готує подарунки Президентові: фракція Партії регіонів зібрала гроші на срібний чайний сервіз вітчизняного виробництва. Як заявив голова Донецької ОДА Анатолій Близнюк, «губернатори» теж підготували загальний подарунок — картину. За деякими даними, це може бути полотно Зінаїди Серебрякової «Та, що лежить оголена» (1930 рік) — цю картину продали 8 червня на престижному лондонському аукціоні «Крісті» за 865 тисяч доларів. Ян Табачник вирішив подарувати оберіг, пов’язаний із християнськими традиціями. Борис Колесніков — спортивний подарунок.