Улітку — всіх до суду!

18.06.2010

На вчорашній зустрічі Генерального прокурора Олександра Медведька з пресою вже традиційно обговорюється хід розслідування резонансних справ — як позаминулих років, у яких слідчі дії відбуваються украй повільно, так і відносно «свіжих». Очільник ГПУ так і не сказав, чи будуть установлені замовники та організатори викрадення та вбивства Георгія Гонгадзе. Натомість опосередковано підтвердив припущення, що головний виконавець — начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач — вочевидь, сяде на лаву підсудних сам, без замовників із вищих ешелонів влади. Адже, за словами пана Медведька, вже впродовж липня–серпня слідчі завершать досудове слідство у справі Гонгадзе. До речі, експерти підтвердили, що останки черепа, знайденого в Таращанському районі Київщини, належать убитому Гії.

Генпрокурор заперечує спроби тиску на слідчих у справі Гонгадзе, а те, що керівник слідчої групи Олександр Харченко нещодавно потрапив у ДТП, вважає випадковістю. Щодо іншої тривалої справи про отруєння Ющенка, то пану Медведьку важко передбачити її кінцевий результат. Після виходу на пенсію попереднього керівника слідчої групи Галини Климович групу замінили повністю, а очолив її слідчий Проскурник.

За місяць–півтора Генпрокуратура планує передати в суд справу екс–БЮТівця Лозинського та його поплічників, обвинувачуваних у причетності до вбивства селянина Валерія Олійника. За словами пана Медведька, Лозинський та його єгер із Голованівського лісництва також тягнуть час: украй повільно вивчають матеріали справи. Кращі перспективи у справи екс–голови Львівського адмінсуду Ігоря Зварича, обвинуваченого в хабарництві, — вже наступного тижня прокуратура планує передати її до суду. Украй повільно знайомлячись із матеріалами, Зварич «заробив» ще одну справу на свою голову: її порушено за навмисне знищення частини матеріалів справи. Генпрокурор не каже напряму, чи відповідає дійсності інформація, що Зварич нібито з’їв 600 аркушів справи: «Я не бачив, їв він чи не їв сторінки, але ті слідчі, які ознайомлювали його з матеріалами справи, звільнені мною з органів прокуратури за недбалість».

На контролі Генпрокурори перебуває і справа щодо загибелі у Шевченківському райуправлінні міліції столиці студента Ігоря Індила, порушена за фактом перевищення службових повноважень правоохоронцями. Але ГПУ не поспішає робити офіційні висновки про причину смерті хлопця. За словами Генпрокурора, слідство триває, проводяться допити, але слідчі наразі не збираються проводити ексгумацію тіла студента, як вимагала уповноважена ВР із прав людини Ніна Карпачова. Прокурор Києва Юрій Ударцов додає, що у слідчих є відео, на якому зафіксовано перебування хлопця в міліції, але зміст «картинки» не коментує.

Своєрідні слідчі віражі відбулися й у резонансних справах «аварійників». З’ясувалося, що слідчі столичної міліції не встановили складу злочину в діях нардепа, екс–мера Києва Олександра Омельченка під час смертельного наїзду на людину півроку тому. За словами прокурора Ударцова, справу припинено у зв’язку з відсутністю складу злочину, але прокуратура ще вивчає законність цього рішення і останнє слово ще не сказала. Щодо ДТП з тяжкими наслідками за участі «швидкої допомоги» з кортежу Президента Януковича, яка сталася два місяці тому на Харківській площі в Києві, то слідчі з міліції дійшли висновку: винен саме водій «швидкої», а не загиблий таксист. За словами Олександра Медведька, прокуратура погодилася з результатами слідства, тож позавчора справа з обвинувачення водія «швидкої» направлена в суд Дарницького району для розгляду по суті.

 

ДО РЕЧІ

У провадженні Генпрокуратури немає жодної кримінальної справи відносно окремих посадовців уряду Юлії Тимошенко. За словами Медведька, є лише фактові справи, за якими проводять відповідні слідчі дії. Водночас ГПУ направила запит до своїх російських колег із проханням надати відповідь, яким чином і коли колишній голова правління Банку «Надра» Ігор Гіленко, який перебуває в розшуку, набув громадянство Російської Федерації. На думку Генпрокурора, українська сторона може передати в Росію матеріали справи на особу, яка скоїла злочин в Україні, і таким чином, згідно з російським законодавством, ця особа на тій території буде нести відповідальність.