Не та хвиля «Бризу»

10.06.2010
Не та хвиля «Бризу»

Мирослав Мамчак.

«Регіональне» керівництво Севастопольської міськадміністрації вимагає звільнити керівника флотської телерадіокомпанії ВМС України Мирослава Мамчака за... патріотизм. Категорична вимога начебто міститься у листі нового голови держміськадміністрації Валерія Саратова на ім’я міністра оборони Михайла Єжеля. Мовляв, на гроші платників податків керівник телерадіокомпанії Військово–Морських сил продовжує «пропаганду українського націоналізму» й «розпалювання ворожнечі до братнього російського народу». Як саме — в цьому і вся «родзинка».

Виявляється, Мамчак як керівник компанії отримує від структур держадміністрації 5—10 заявок на висвітлення різних заходів. Журналісти висвітлюють. Але не так, як хочеться їхнім натхненникам. Скажімо, не в дусі возвеличення заслуг цариці Катерини II і російської історіографії, а з об’єктивної, державницької української позиції. Декому це не до вподоби. Як і те, що керівник ТРК уникає нарад у держадміністрації — зовсім «відбився від рук».

Узагалі ж за останні 16 років, відтоді, як військовий журналіст очолює «Бриз», це вже п’ята чи шоста спроба відлучити його від телерадіокомпанії, яку офіцер, власне, і створював. Принаймні їздив по всій Україні і знаходив спонсорів, котрі допомогли в оснащенні компанії. Репортажі, книги Мамчака про витоки українського флоту, героїв визвольних змагань, власний погляд на історичні події найбільш дратували «червоних» і «москвофілів». Свою злість вони регулярно виливали у листівках, погрозливах написах на стінах, телефонних розмовах. Останнє таке «художество» — справа рук активістів тутешнього «Руського блоку». На своїх агітнаметах у центрі міста вони розвісили великі фото капітана першого рангу Мамчака з нацистською атрибутикою. Пан Мирослав попросив доморощених «аніматорів» вибачитися за образливу витівку. Та марно. Тоді був змушений звернутися до суду і в березні виграв позов. Тепер «русблоківці» як моральну компенсацію мають сплатити йому тисячу гривень.