НЬЮЗ РУМ

10.06.2010

Премію! Гавелу й Шіммельпфеннігу

Екс–глава Чехії й відомий письменник Вацлав Гавел став лауреатом престижної літературної премії імені Франца Кафки, повідомила РІА «Новости». Грошовий еквівалент нагороди — 10 тисяч доларів. Таке рішення ухвалило міжнародне журі. Премію вручають авторам, чиї роботи «звертаються до читачів, незважаючи на їхнє походження, національність та культуру».

Ще одну важливу культурну премію днями присудили німецькому драматургу Роланду Шіммельпфеннігу (в Україні, зокрема, на сцені «Вільного театру» йде його п’єса «Жінка з минулого»). Шіммельпфенніг отримав німецьку Мюльхаймську премію в галузі драматичного мистецтва за п’єсу «Золотий дракон». Цікаво, що в конкурсі він переміг відому німецькомовну письменницю, лауреата Нобелівської премії Ельфріду Елінек. Грошовий еквівалент нагороди — 15 тисяч євро, повідомляє сайт theafricatrilogy.wordpress.com.

Слідами Мадонни

Епатажна Леді Гага (вона ж — Стефані Джоанн Анджеліна Джерманотта) презентувала на YouTube новий кліп, що викликав неоднозначну реакцію публіки. Відео Alejandro складається зі сцен, де співачка постає в образах порно–зірки та монашки, а на підтанцьовках у неї — м’язисті мачо у костюмах стилю мілітарі. Все це триває близько дев’яти хвилин.

Найскандальніший момент кліпу той, де Гага представлена монашкою: дівчина глибоко заковтує вервечку (ланцюжок для молитви, поширений серед католиків). Цей образ змусив критиків провести аналогії між новим відео Alejandro Гаги та відомим кліпом Like a prayer Мадонни. Прикметно, що режисером обох робіт став Стівен Кляйн, фотохудожник, який тісно співпрацює із Мадонною, Анджеліною Джолі, Бредом Піттом, Джастіном Тімберлейком, Томом Фордом та Наомі Кемпбелл. Сама співачка визначила тему кліпу такими словами: «Я вмираю від кохання до геїв, але вони не хочуть, щоб я була з ними», цитує РІА «Новости».

Станом на вчорашній день скандальну роботу на YouTube переглянуло понад три мільйони користувачів. Нагадаємо, що цього року Леді Гага встановила рекорд найбільш затребуваної зірки на цьо­му ресурсі.

Сімнадцять миттєвостей конкурсу ММКФ

Сформовано остаточну програму 32–го Московського міжнародного кінофестивалю, який пройде з 17 по 26 червня. До основного конкурсу ввійшло 17 картин як із країн Європи, так і з Америки (Канада, Венесуела) та Азії (Південна Корея). Всього одна картина представляє Росію — стрічка «Горобець» («Воробей») режисера Юрія Шиллера. До конкурсу експериментального авторського кіно «Перспективи» ввійшло 10 фільмів, серед яких також є представник РФ — «Бібінур», реж. Юрій Фетинг.

Відкриється фестиваль новим фільмом «Жінка й чоловіки» від Клода Лелюша, закриється — «Неймовірними пригодами Адель» від Люка Бессона. До речі, цей французький режисер очолить головне журі, до якого ввійдуть російська актриса Марія Миронова, австрійський продюсер Файт Хайдушка, литовський режисер Шарунас Бартас та чилійська актриса Каталіна Сааведра.