День інспектора

10.06.2010
День інспектора

Міністр Ярошенко (ліворуч): «І вас оподаткуємо, колего!». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора Кабінет Міністрів України зробив те, що тільки обіцяли його попередники: затвердив «Конституцію» податкового інспектора. Документ на засіданні уряду презентував міністр фінансів Федір Ярошенко. Днем раніше світ побачив проект Бюджетного кодексу — і Податковий мав створити підґрунтя для дії деяких нововведень, що попередньо заплановані у держкошторисі наступного року. Скажімо, передати у місцеві бюджети п’яту частину доходів на податок підприємств. У межах України це становить 12 млрд. грн.

 

Ідея звучить правильно

Влада пропонує суттєво зменшити кількість податків: загальнодержавних із 29 до 17, місцевих — з 14 до 8. Поетапно знижуватиметься податок на прибуток підприємств: у наступному році з 25 до 20%, а далі щорічне зменшення на 1 до 17 відсотків у 2014 році.

Ідеологія нового кодексу, за словами його авторів, цілком логічна: знизити податковий тиск і тим самим стимулювати економіку, натомість змусити платити податки тих, хто цього раніше не робив. Паралельно запроваджуються пільги для підприємців, які залучають інвестиції, впроваджують енергозберігаючі технології та користуються нетрадиційними джерелами енергопостачання. Якщо ідею вдасться втілити в життя, то відкриються значні перспективи для міні–ГЕСів, біопалива та скоротиться енергоспоживання. Мінфін прогнозує значне зростання економіки, зменшення тінізації на 30% та не втримався, аби не згадати про ідею–фікс нашого Президента Віктора Януковича вже найближчим часом увійти до двадцятки найрозвиненіших держав світу.

Благе намагання розширити базу оподаткування, на перший погляд, має у собі тільки позитив. Утім у промові міністра Ярошенка надто часто звучало слово «примус». У нашій неправовій державі, як свідчить історія останніх років, руками податківців успішно душили неблагонадійні комерційні структури. І якщо нині податковий інспектор отримає ще й додаткові повноваження!..

Що стосується реальності виконання наміченого, то цікаво буде подивитися, скажімо, як уряд скасовуватиме пільги для металургів.

 

УВАГА!
ПОДАТОК НА ДЕПОЗИТИ

Встановлюється оподаткування громадян, якщо їхня зарплата, дивіденди за депозитами тощо перевищує 50 мінімальних зарплат за рік. При цьому якщо клієнт має цінні папери, то податкова звертатиме увагу, де обертаються його активи: на організованому ринку чи ні.

Кредитні спілки, виплачуючи пайові внески, зобов’язані оподатковувати клієнта на 15%.

Податкові агенти працюватимуть також на концертних майданчиках.

 

АКЦИЗИ

Акцизний збір змінюється єдиним акцизним податком, запроваджується єдиний перелік підакцизних товарів. З 2014 року діятиме єдиний акцизний податок на газ та електроенергію. Платники податку — виробники та імпортери (нині — оптові компанії).

 

ПРАВИЛА ГРИ

Судді на замовлення

Схоже, уряд Миколи Азарова вирішив дати деякі козирі своїм опонентам, які стверджують, буцімто аудит діяльності Прем’єра Юлії Тимошенко — не пошук істини, а політичне замовлення. Учора відбулася прес–конференція Плато Качеріса, партнера юридичної фірми «Трат Качеріс», яка розпочала розслідування діяльності попереднього українського уряду. Претензій до зарубіжних аудиторів — кілька. Перша: фірма не має досвіду у проведенні саме аудиту (Прем’єр Микола Азаров навіть назвав її «прокурорською компанією»). Друга — неприємний «запах», пов’язаний зі справою американського президента Клінтона та Моніки Левінськи, яку нібито проводила ця структура. Опозиція навіть заявила, що негоже ставити на одні шальки нашу колишню Прем’єрку та сексуальну практикантку Білого дому.

Зрештою, незрозуміло, чому замовлення — а значить, і кошти держбюджету, — припали зарубіжній компанії? Тим паче що у нашій країні діє низка акредитованих аудиторів із менш сумнівною репутацією. Чому цю роботу не довірили, скажімо, Рахунковій палаті, яка свого часу активно вказувала леді Ю на її промахи? І нарешті, скільки коштують послуги «Трат Качеріса»? Учорашній брифінг цього, на жаль, не прояснив: пан Качеріс суму не назвав і на запитання журналіста не відповів.

Обґрунтовуючи, чому замовлення отримали саме вони, юрист заявив, що йдеться не про аудит, а про розслідування (?). На яких, мовляв, компанія й спеціалізується. Заодно представник компанії визнав: вони практично не знають українських реалій. Але намагатимуться вивчити. І заодно упродовж цілого року оприлюднюватимуть результати своїх наполегливих пошуків.

 

Головні нововведення виглядають так:

Податок на прибуток фізичних осіб 

Є

Буде

15%

15% — якщо дохід не перевищує 50 тис. гривень  щомісяця, 17% — якщо дохід понад 50 тис. грн.

Соціальні пільги

Є

Буде

200% податкової соціальної пільги на кожну дитину з батьків, які мають 3 і більше дітей

100%, —для батьків, які мають 2 та  більше дітей

Плата за землю

— Запровадження підвищуючого коефіцієнта для користувачів с/г–земель, якщо він упродовж 3 років не веде такої діяльності

— Скасування пільг податку, наданих залізниці, металургійним підприємствам.

— Запроваджується опадткування, якщо підприємець має у власності ділянку, але не встиг оформити її. Податок сплачується з дати реєстрації акта на право власності

— Власники нежитлового приміщення у житловому будинку мають сплачувати плату за використання землі під будинком

Податок на транспортні засоби

Його розмір індексуватиметься щомісяця. До переліку об’єктів включать також літаки та вертольоти.

Відшкодування ПДВ

2 місяці — при інвестиційнційній діяльності, експорті товарів, сезонній діяльності

12 місяців — решта

Збережуть спеціальний режим сплати ПДВ у сільському господарстві, рибальстві та лісовому господарстві.

 

ПРАВИЛА, ЯКІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ

— Спрощена система оподаткування малого та середнього бізнесу

— Фіксований сільськогосподарський податок

— Платники єдиного податку не платять податок за землю та спеціальне використання природних ресурсів.

 

ПОДАТКОВІ КАНІКУЛИ

— з 1 січня 2010 по 31 грудня 2015 року запроваджено податкові канікули для малого та середнього бізнесу. Вони передбачають:

0% податку для підприємців, які займаються обслуговуванням населення, мають статус платника ПДВ та обсяг доходу не перевищує 300 тис. грн.

0% — для юридичних осіб, обсяг доходу, підтверджений статусом платника податків, не перевищує 100 тис. грн.

6% — для юридичних осіб, якщо обсяг доходу не перевищує 300 мінімальних зарплат (2,7 млн. грн.).

З 1 січня 2020 року звільнити від оподаткування платників податку, які споживають у своїй діяльності нетрадиційні види пального та здійснюють добування природного газу з нетрадиційних джерел.