Еліта хоче свіжини

02.06.2010

На звичну тваринницьку ферму підприємство «Агроекологія» зовсім не схоже: обплетені звичайним дерев’яним тином корівники, тварини у відкритих загонах, серед перших — завзято вистрибують молоді бички, яких місцеві за непосидючу вдачу прозвали «гончими». А доволі великою територією їздять у запряжених кіньми бричках. Ніби все тут демонструє традиційно український спосіб життя. І недарма — адже й худобу у п’ять тисяч голів, і поля у майже вісім тисяч гектарів обробляють старим дідівським способом. Без отрути, хімії та оранки.

 

«Оранка — справжня дурниця»

Упроваджує не шкідливі для життя технології очільник господарства — Семен Антонець — уже понад 30 років. Для цього залучив територію трьох сіл Шишацького району Полтавської області: 6,5 тисячі орендованих гектарів. А ще на 1,5 тисячі — на прохання людей вирощує їм урожай за українськими технологіями діда–прадіда.

«Повернутись до витоків» його змусило введення інтенсивного господарювання в 70–х роках минулого століття. «Тоді була технологія з широким застосуванням отрутохімікатів та гербіцидів. Я побачив, що люди почали біля всього цього труїтись, і повністю від них відмовився. Ще й не дуже програв», — розповідає голова ПП «Агроекологія». Наприклад, якщо «з хімією» в середньому збирали по 75 центнерів кукурудзи з гектара, то без неї мають не менше 70—80 центнерів, та ще й на дорогих хімпрепаратах економлять! Тож відмовлятись від нововведення не довелось.

Робити органічні харчі просто — запевняє аграрій, для цього потрібна лише послідовність. Якщо дотримуватись усіх правил, поле оздоровиться та очиститься від хімікатів за п’ять років. Із добрив дозволено використовувати лише гній, а також є «добро» на широке засто­сування багаторічних трав та сидератів (гречка, вика з вівсом та жито). «Сидерати витягують із землі не доступний для інших рослин калій та фосфор, роблячи ці мікроелементи доступнішими», — розказує рецепт Семен Антонець.

Від решти добрив та препаратів доведеться відмовитись. Так само, як і від оранки. За технологією горішній шар ґрунту можна піднімати не більше ніж на 10—15 сантиметрів. «Адже ґрунт живий, у ньому — біота, яку треба годувати. А вона вже, у свою чергу, творить ґрунт. Якщо залишити біоту голодною, нічого не ростиме. Тож оранка — це просто смішно, адже це все просто висушується. Це найбільша дурниця, яку лише можна вигадати», — запевняє аграрій зі стажем.

Не страшні й бур’яни: «нема місця ні для пирію, ні для будь–чого іншого». Він просто підрізується під корінь і рости більше не може. Сама ж земля оздоровлюється: середній запас гумусу по господарству — 5,1. Упродовж багатьох років як вміст гумусу, так фосфор і калій у ґрунті підтримуються на одному рівні. «Причому показник калію навіть росте», — з нотками гордості додав голова «Агроекології».

Секрет — у трубі

Щоб правильно «вилікувати» поле, починати треба перш за все з гною. За технологією, спочатку йдуть гноєрозкидачі, шлейфом за ними — трактор, до якого прикріплено «таємну зброю» підприємства — виготовлену на замовлення голови довгу чотириметрову трубу з рівномірно припаяними, неначе мереживом, ланцюгами. «Труба багатофункціональна. Вона вирівнює поля, виконує функцію закриття вологи. А в даному випадку — розбиває й рівномірно поширює по полю гній», — охоче поділився автор винаходу.

Після труби йде дискова борона, яка переробляє гній, а згодом — культиватор, який підрізає бур’яни. «Після цього вже можна сміливо засівати поле. Причому якнайшвидше — коли культура зійде, щоб вона відразу схопила поживу і її не змило дощами», — додає Семен Антонець.

Узагалі ж технічних винаходів у голови «Агроекології» безліч. Трактори й комбайни він, звісно ж, закуповує: є як імпортна, так і українська техніка. А, наприклад, культиватори виготовляли на замовлення за власними ескізами Антонця. Перший, довжиною у 4—5 метрів, зробили в Ірпіні років 12 тому. Ще один — уже на вісім метрів — трохи пізніше в Полтавській сільгосптехніці.

Особливість цих культиваторів у тому, що «зазвичай лапи, якими піднімається горішній шар ґрунту на 10—15 сантиметрів, знаходяться в одному ряду з колесами». Тож вони заїжджають то більш глибоко, то мілко. «А тут опора йде на передні й задні котки, тож культиватор працює рівномірно», — розказує про особливість винаходу аграрій.

Не останню роль відіграє й сівозміна. «При нашій системі раз на чотири роки поле не дає врожаю — залишаємо його під пар», — відзначив аграрій. Загалом же система сівозміни така: спочатку сіється пшениця, потім кукурудза, на третій рік — сидерати, а потім — поле відпочиває.

Однак продавати екологічно чисте зерно в підприємстві не поспішають. «Із 800 гектарів гречки лише з 300 продаємо на крупу. Все ж інше йде на сидерат. Решта зернових — в основному на корми корівкам. Го­ловна наша дохідна стаття — тваринництво», — зізнався Семен Антонець.

Нагодує молоко

Із більш як п’яти тисяч голів великої рогатої худоби корів — тисячі дві. Це дає змогу в зимові місяці отримувати щонайменше по 25 тонн молока на добу. А за більш сприятливої погоди — навіть по 30 із хвостиком тонн. «Молоко чисте: без антибіотиків, без інгібіторів та пестицидів. Тож оцінюється як «екстрапреміум», що дає доплату в 15 відсотків», — розказала заступник і за сумісництвом донька директора «Агроекології» Антоніна Антонець.

Якість молока дає «екологічно чистий, однотипний цілий рік» корм: заготовлені силос, сінаж, солома. «І, звісно ж, комбікорм, який ми виробляємо самі з нашого зерна. Влітку додаємо зелену масу, щоб дати худобі каротину і підвищити трохи продуктивність», — розкрила вона раціон харчування корівок.

Годувати тварин за такою схемою навіть дешевше, бо вдається обходитись майже без добавок: за такі йдуть лише сіль, крейда та при підготовці до пологів — монокальцій фосфат. А в планах — пасти худобу на пасовиськах, адже органічне тваринництво однією із своїх вимог ставить саме таке випасання. «Природних ми не забезпечимо, а от культурні пасовища будемо створювати», — додає заступниця директора.

Раціон худобі, очевидно, до смаку: цьогоріч у середньому на корову було 6 тисяч тонн молока. Проте ця цифра — лише початок. «У нас є корови, які дають і по 7—8 тисяч тонн. Проте шкода худобу. Наприклад, живе корова, вона дає лише 4 тисячі, нормально запліднюється. Так нащо ж її вибраковувати? Ми тримаємо їх — це частина ще старого стада, яке ми продовжуємо тримати», — розказала жінка. Екологічне молоко йде «на ура»: із 30 тисяч тонн — 26 тисяч забирають для переробки молочні компанії.

В екології — прибуток

Унікальність подібного виробництва керівництво підприємства чудово розуміє. Навіть задумались про такий собі зелений туризм з ухилом на здорове харчування. «Плануємо зробити культурно–оздоровчий центр, який базуватиметься на екологічному харчуванні. Щоб був магазин, який пропонуватиме масло, сметану, молоко, якісь м’ясні напівфабрикати. А також думаємо налагодити поставки нашої продукції в Миргород», — ділиться планами Антоніна Антонець.

Окрім того, підприємство має 600 свиней, 30 вуликів, тяглових коней та ще й м’ясні породи корів розводити планують. «Хотіли б і кіз завести, проте племінну козу для розведення в Україні купити майже нереально», — додала заступниця директора Антоніна Антонець.

Єдине, чого господарству бракує, — підтримки держави. Розвиток «органічного руху» стримує перш за все відсутність закону про органічне землеробство та статусу органічної продукції. «Такі господарства мусять бути захищеними», — переконаний приватний підприємець.

Наприклад, «Агроекологія» має вісім тисяч гектарів екологічно чистої, багатої на гумус землі. Почали її оздоровлення ще в 70–х. Тож на початку 90–х люди отримували під безкоштовні паї здорову землю. «Вони п’ять років підряд висаджували там ячмінь із соняшником, виснажили її і тепер там нічого не росте — все треба починати знову», — з жалем відзначив аграрій.

Ще одна біда голови — виділення земельних наділів. Адже тим, хто таки хоче забрати свої, передбачені законом, гектари, виділяють їх на різних частинах поля — «шахматкою». «То з одного краю, то з іншого, то посередині. Не всі нові власники переймаються екологією й бризкають хімікатами. А отрута на наше поле летить, і зробити з цим нічого», — додав він.

Проте, незважаючи на все, голова «Агроекології» зупинятись не збирається, адже загалом справа прибуткова. «Якби не мали вигоди, ми не могли б будуватись і розширюватись. Правда, робимо ми це повільно — лише з отриманих від молока прибутків. А кредитів ніколи не брав і не планую», — підсумував Семен Антонець.

 

ЕКОПЛАНИ:

Нове село — без хімії

Вже за чотири роки на десятій частині сільгоспугідь України мають вирощувати продукти «без хімії». На таких полях не повинно бути генної інженерії, гормонів, регуляторів росту, хімічно–синтезованих добрив і засобів захисту. Таку планку поставлено у Програму розвитку українського села до 2015 року.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>