Діти «Ордена Добра»

01.06.2010
Діти «Ордена Добра»

Перші тернопільські номінанти «Ордена Добра» разом із начальником міського управління освіти Олександром Остапчуком. (Фото Івана ПШОНЯКА.)

Тернопільське міське управління освіти давно відзначається оригінальністю своїх ідей та заходів з їх втілення (значною мірою завдяки надзвичайній креативності його керівника, а в минулому — одного з найкращих шкільних директорів обласного центру Олександра Остапчука). Зокрема, придуманий тут кілька років тому проект «випускного у вишиванках» нещодавно був відзначений Фондом «Україна–3000» як такий, що увійшов до сотні найкращих проектів України в галузі освіти. І так само недавно в тернопільській освіті народилася нова цікава ініціатива.

Наприкінці кожного навчального року в Тернополі традиційно відзначають найкращу школу, найкращого учителя, найкращого класного керівника та інших достойників. До речі, номінація «найкращий директор» цьогоріч також не без оригінальності була замінена на номінацію «найспортивніший». Водночас освітяни вирішили, що під час усіх цих відзначень школярі залишаються наче обділеними, тож придумали нагороду і для учнів загальноосвітніх шкіл. Назвали її «Орден Добра», який, правда, виготовлений не у вигляді нагрудного знаку, а своєрідної статуетки.

Цього року таку нагороду вперше в Україні отримали чотири тернопільських старшокласники, яких відзначено не за їхні успіхи в навчанні чи громадському житті, а за відповідні моральні якості та добрі справи. Так, наприклад, дев’ятикласниці Тернопільської загальноосвітньої середньої школи №12 Ані Самер «Орден Добра» вручено за те, що після смерті мами вона замінила її для молодших дітей у сім’ї і веде домашнє господарство, як доросла. А ученицю сьомого класу ЗОСШ № 11 Іринку Рачковську нагородили за те, що, живучи з дідусем та бабусею, вона повністю взяла на себе обов’язки з догляду за старенькою прабабусею. Взагалі в кожного з перших номінантів «доброї» нагороди — своя непроста життєва історія, яка, проте, лише посприяла виявленню в них найкращих людських якостей. А наступного року нагороджених «орденом Добра», можливо, стане більше. Оскільки введення цієї нагороди і самим педагогам допоможе оцінювати учнів не лише за успішністю та поведінкою в школі.