НОВИНИ ПЛЮС

01.06.2010

Конфлікт навколо Маріупольського меткомбінату

Антимонопольний комітет України почав вивчення купівлі чотирма кіпрськими компаніями Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча. Посередники, яких пов’язують із великим російським капіталом, придбали 99,97% акцій компанії «Ілліч–Сталь», якій належать приблизно 90% акцій ММК.

Минулої п’ятниці Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку підтвердила операцію за участю Emorsa Ltd, Liberani Co Ltd, Rewein Ltd і Formigos Holdings Ltd, котрі придбали по 25% акцій «Ілліч–Сталі». Голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк учора також засвідчив, що меткомбінат продано за 240 млн. грн. при фактичній оцінній вартості понад 2 млрд. дол. Однак, відповідно до українського законодавства, органи державного управління і місцевого самоврядування не мають права втручатися в господарську діяльність будь–якого підприємства. Про це заявив у відповідь на пропозицію створити тимчасову слідчу комісію в парламенті Голова ВР Володимир Литвин. Раніше керівник ММК Володимир Бойко спростовував факт продажу та заявляв про свої права на комбінат.

Автономія

У кримському парламенті офіційно створена нова більшість. Під коаліційною угодою минулої п’ятниці поставили підписи 70 депутатів зі ста – представники Партії регіонів, партії «Союз», СДПУ(о), Блоку Вітренко, Блоку Куніцина та шестеро позафракційних. В опозиції залишилися депутати від фракцій «Курултай–Рух», БЮТ і комуністи.

Розборки в «Батьківщині»

Президія політради ВО «Батьківщина» оприлюднила рішення про «звільнення за власним бажанням» керівника львівської обласної парторганізації, народного депутата Івана Деньковича. Водночас він свідчить, що не визнає таку постанову, бо не писав заяв на звільнення, повідомляє «Главком».

Тягнибок отримав Хрест від дивізії «Галичина»

У рамках візиту до Канади лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок провів зустріч із представниками української громади в цій країні. Серед іншого, націоналістичний лідер попросив про підтримку: «Тиск, який нинішня влада в Україні чинить на все українське, повинен отримати гідну відсіч українців як в Україні, так і в діаспорі. Лише постійним тиском на владу, масовими громадськими акціями в Україні, пікетами українських посольств у світі можна зупинити зухвалу політику українофобії, яку чинить прокремлівська адміністрація Януковича».

Ветерани І Української дивізії Української національної армії (дивізії «Галичина») вручили Тягнибоку свою відзнаку — Золотий хрест — за заслуги перед Україною.

Хорошковському ФСБ не заважає

Голова СБУ Валерій Хорошковський висловив упевненість, що повернення до Криму співробітників ФСБ Росії не загрожує безпеці України. «Я прочитав масу матеріалів із цього приводу і побачив, що це в основному — риторика, політичні розмови, у яких абсолютно відсутні професійні судження, — сказав голова СБУ в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна». — Давайте скажемо інакше: усім відомо, що в рамках посольств працюють реальні офіцери розвідки, але ніхто ж не обурюється з цього приводу?!». За словами Хорошковського, офіцерів ФСБ на ЧФ буде «мінімальна кількість», і якщо вони працюватимуть проти України, СБУ про це знатиме та вживатиме заходів.

Нова влада взялася за «Мистецький Арсенал»

Міністерство регіонального розвитку та будівництва заявило про фінансові зловживання при будівництві «Мистецького Арсеналу». Як повідомив газеті «Дєло» міністр Володимир Яцуба, матеріали, що підтверджують наявність порушень, передано до прокуратури, вчора відповідний акт мало підготувати КРУ. Ідеться про замовлення 1 кв. м вікон фірмі «Модерн ХХІ» за ціною 7,79 тис. грн., тоді як середньоринкова ціна такого товару — утричі менша.