Хочеш бути нардепом? Плати!

01.06.2010

Фракція «НУНС» виступила з ініціативою, аби збитки, завдані парламенту під час скандального засідання 27 квітня, компенсували депутати всіх фракцій. «Ми погоджуємось із тим, що громадяни нашої країни не повинні відшкодовувати за депутатів, — це повинні робити депутати. Але події, які ініціювала опозиція в той день, були продовженням і реакцією на демонстративні порушення законності та регламенту», — заявив учора на засіданні погоджувальної ради голова фракції «НУНС» Микола Мартиненко.

Він повідомив, що фракція отримала листа з вимогою відшкодувати збитки — загалом майна попсовано майже на мільйон гривень. Але «ми приймаємо формулу відшкодування заборгованості пропорційно частині нашої фракції», — цитує Мартиненка УНІАН.

Натомість Голова ВР Володимир Литвин вважає, що компенсувати збитки мають депутати тільки двох фракцій — БЮТ і «НУНС». «Ніхто не буде вирішувати проблему відновлення і техніки і сесійної зали за рахунок державного бюджету», — заявив Литвин на погоджувальній раді. Литвин засвідчив, що депутати фракції «НУНС» уже повернули 12 292 грн. за поламаний мікрофон і карткові гнізда, залиті клеєм. Ці кошти внесла «Народна самооборона».

А тим часом на погоджувальній раді почали ширитися чутки, що лави коаліції поповнило ще кілька «тушок», орієнтовно — четверо. Литвин наразі каже, що кілька парламентаріїв справді написали заяви про вхо­дження до союзу «регіоналів», але прізвищ не назвав.

Погоджувальна рада наразі не може визначитись із датою місцевих виборів. Фракція «НУНС» пропонує призначити вибори лише після того, як будуть внесені зміни до Конституції. А, наприклад, БЮТ висловився за збереження пропорційної системи.

Крім іншого, Литвин повідомив, що в четвер засідання ВР буде скороченим — о третій годині він кличе всіх депутатів у «культпохід» до Палацу «Україна», де Президент Янукович виголошуватиме щорічне звернення до народу.