Випускниця рулить!

01.06.2010
Випускниця рулить!

Німкеню Лєну зустрічають у її рідному місті Ганновер.

«Ну яка з мене зірка? Коли бачу себе по телевізору, мені стає смішно. І раптом багато людей у green–room починають кричати: «О Боже, це перемога! Лєна, ти виграла! Я не розраховувала на перше місце, не могла повірити у те, що все це правда. У мене шок. Це повне божевілля», — ділилася враженнями від першого місця на «Євробаченні–2010», прикриваючись німецьким прапором, 19–річна Лєна Майєр–Ландрут.

Місяць тому вона склала випускні іспити у школі, готуючись до конкурсу, зробила татуювання у вигляді чорної лілії на лівому передпліччі, запустила в інтернет відеоролик пісні Satellite, яка зібрала 11 мільйонів переглядів, раз виступила на сцені «Теленор Арени» в Осло та отримала «Кришталевий мікрофон» за перше місце на «Євробаченні–2010». Задовго до конкурсу букмекери авторитетних контор прогнозували перемогу то Лєні, то Сафурі з Азербайджану, а в останній день за кулісами «Арени» тільки й було розмов, що про перше місце німкені. Однак вона не побила рекорд минулорічного переможця Олександра Рибака, який набрав 387 балів, Лєна здобула 246. Проте вона значно випередила групу MaNga з Туреччини, які здобули «срібло» (170 балів), та бронзових призерів Овідія Чернаутяна з Паулою Селін із Румунії (162 бали).

 

Заради коханого зробила нову зачіску, заради «Євробачення» — нове татуювання

За два останні дні що тільки не говорили про Лєну Майєр–Ландрут: дівчина легкої поведінки, безголоса школярка з кривими ногами і жовтими зубами, наречена норвежця Рибака, молодчинка, красуня у чорному платтячку, зірка з народу. Та якою б думка обговорювачів не була, це не завадило приїхати Лєні у рідне місто Ганновер справжньою суперзіркою. На головній площі її зустріло 40 000 фанатів із плакатами, на яких було написано: Lena, wir lieben dich! Du bist die beste! Лєна у простій футболці й джинсах вилізла на дах машини, щоб усі її побачили, і звідти у міліцейський рупор заспівала, що завжди хоче бути поруч із коханим, заради нього «зробила нову зачіску», «пофарбувала нігті на ногах», «купила нову блакитну білизну». А ще випускниця школи розписалася у почесній «Золотій книзі» міста. Такої честі, як правило, удостоюються глави держав, які прибувають у Ганновер із візитом. Так що тепер перший офіційний підпис Лєни стоїть поруч з автографом Арнольда Шварценеггера.

«Супутник» Лєни Майєр–Ландрут — найлегша і найтанцювальніша пісня з усіх, які прозвучали у фіналі «Євробачання». Чого тільки варті 30 разів проспівування слова «любов». «Я ні про кого не думаю, коли співаю. Я взагалі не думаю, коли співаю. У мене в мізках нічого не відбувається», — каже Лєна. Музичні продюсери всі як один заявляють, що німкеня взяла веселістю, драйвовістю, свіжістю і що їй придумали суперовий ненав’язливий імідж. Штефан Рааб, продюсер співачки, називає її «хамелеон, газель і соловей водночас». На факті перемоги своєї підопічної він уже заробив трохи грошей: герр Штефан побився об заклад зі своїм другом на 10 тисяч євро, що Лєна переможе.

Якщо вірити німецькій пресі й відповідям Лєни на прес–конференціях, вона — бездоганна чистота. Дівчина не заперечує, що знімалася в одному з телесеріалів, де були відверті сцени у басейні. «Але це не порнографія. Про те, що я знялася з оголеними грудьми, не шкодую, — розставляє акценти Лєна. — А розмови про те, що ми з Рибаком скоро одружимося, це були лише жарти». Також смішними видалися їй розповіді, що букмекери купили «Євробачення», аби не втратити вкладені гроші. Адже Азербайджан останні декілька тижнів лідирував, а отримав п’яте місце. Букмекерам тоді було б усе одно, за яку школярку хабарі давати. Подейкують, що за Лєну голосували ті країни, які економічно залежать від Німеччини. Це теж звучить дещо абсурдним. Адже Греція, в якої з Німеччиною тривають переговори про фінансову позику, дала Лєні нуль балів. По 12 балів німкеня отримала від Данії, Естонії, Фінляндії, Іспанії, Словаччини, Латвії, Норвегії, Швейцарії та Швеції. «Це був суперрік», — констатував коментатор Першого німецького телеканалу АРД Петер Уран. Зрештою «Євробачення» втомилося їздити по гостях і повернулося в одну з країн–засновниць. У Німеччині конкурс не проводився 28 років. Уперше на «Євробаченні» німці гуляли в себе вдома ще 1982 року.

Професіоналам — місце в музеї

На вечірці з нагоди завершення «Євробачення» Олександр Рибак зізнався, що цей конкурс не для професіоналів, якісній музиці — місце в музеї. Тому важко було передбачити, що Європі цього вечора припаде до смаку. Турецький гурт MaNga досить відомий удома. Свого часу колектив отримав премію європейського MTV за найкраще концертне шоу. Але друге місце їм ніхто не пророкував. Навпаки, підкреслювали, що хлопці зі своїми трансформерами і панк–роковим виконанням не вписуються у формат поп–конкурсу. З Румунією все очевидно, їй пророчили ввійти у п’ятірку. Ові та Паула з подвійним прозорим піаніно і великою кількістю вогнів до «Євробачення» підійшли найоригінальніше. За ними, відставши всього на десяток балів, поспіла Данія. Хоча були моменти під час голосування, коли данський дует випереджав німкеню. І це чи не найбільше тішило шанувальників естетики і якісної музики. Незрозуміло, чому букмекери так запалилися робити ставки на Сафуру з Азербайджану. Хоча Україні її «Краплі» сподобалися, віддали за неї 12 балів, у результаті вона зайняла п’яте місце.

Альоша зі своїми «Добрими людьми» потрапила просто в десятку. До речі, вперше за історію конкурсу учасницю від України в Києві підтримували так пафосно. Делегація із зірками шоу–бізнесу зібралися в найкрутішому барі в центрі столиці й усю ніч із суботи на неділю із включеннями у прямий ефір обговорювали шанси Альоші на перемогу. У нашому випадку під час голосування спрацював принцип «сусід за сусіда». За Альошу по 10 балів дали Білорусь і Азербайджан, Молдова і Вірменія — 8, Росія, Болгарія, Латвія і Нідерланди — 7, Литва — 6, Англія — 5, Польща — 3 бали, Франція — 2, Туреччина спромоглася на 1 бал. Решта екологічної концепції Альоші не зрозуміли. Та й сама Олена Кучер не втямила принципу голосування. Повернувшись в Україну, Альоша розповіла, що «неправильно, коли люди голосують за учасника не через те, що їх зачепила пісня, а тому, що вони добре ставляться до країни, яку він представляє». «Я б віддала перше місце Норвегії. Хлопець Дідрік Соллі–Тенген співав чудово. І пісня, і голос такі чисті», — сказала співачка.

На форумах в інтернеті можна було прослідкувати, що українцям зі всіх конкурсантів найбільше сподобався росіянин Петро Наліч. Із баладою «Загублений і забутий» він отримав 11–те місце. Наліч припав до душі не тільки українцям, які дали йому 10 балів, але й багатьом конкурсантам, особливо вірменці Єві Рівас. «Я не очікувала таких низьких результатів для Росії. У Петра чудова пісня», — резюмувала Єва. Росіянин вважає, що 11–те місце — це непогано. «Не зовсім Lost... та не зовсім Forgotten», — прокоментував результати «Євробачення» Наліч. Оглянувши першу цьогорічну десятку фіналістів, можна з упевненістю сказати: Європа налаштувалася на позитив, легкість і танцювальність.

 

КОМЕНТАР

Ігор Ліхута,
музичний продюсер, член журі «Євробачення–2010»:

— Мені особисто сподобався хлопець з Ізраїлю, грузинка і тріо дівчат із Хорватії, які не ввійшли у фінал. В Україні і Росії прийнято, що гарні дівчата мають виходити у стрингах, ліфчиках, а бажано без нього і відкривати рот під «фанеру». А тут дівчата були гарні, високі, добре вдягнені, красиві і мали суперголоси. На жаль, вони не пройшли у фінал. І взагалі для мене «Євробачення» — це загадка. Дуже серйозно не сприймаю цей конкурс. З нього ми зробили фетиш, через те що ми за радянських часів довгий час були відірвані від політичних, економічних і музичних процесів, котрі проходили в Європі, ми голодні на це. Для мене важливіша «Нова хвиля» в Юрмалі. Це конкурс голосу, тоді як «Євробачення» — конкурс самодіяльності. Чому Лєна перемогла? Європа пережила першу хвилю кризи. Зараз настає друга. У Греції, Іспанії, Португалії, де живе багато наших заробітчан, Альоша отримала нулі. У неї була фантастична пісня. Та людям своїх проблем вистачає, а тут ще кліп із Чорнобиля. Вони не хочуть пропускати чужих проблем через себе. Тож перемогла дуже простенька пісенька. Якби від України поїхав гурт «Закльопки», який брав участь у відбірковому турі, вони б зі своєю веселою та іронічною піснею стали гідними конкурентами німкені. Альоша — не для сьогоднішнього «Євробачення».

 

ТАБЛО

Підсумкова турнірна таблиця «ЄБ–2010»: Німеччина — 246, Туреччина — 170, Румунія — 162, Данія — 149, Азербайджан — 145, Бельгія — 143, Вірменія — 141, Греція — 140, Грузія — 136, Україна — 108, Росія — 90, Франція — 82, Сербія — 72, Ізраїль — 71, Іспанія — 68, Албанія — 62, Боснія і Г. — 51, Португалія — 43, Ісландія — 41, Норвегія — 35, Кіпр, Молдова — по 31, Ірландія — 25, Білорусь — 18, В. Британія — 10.

За кого голосувала Україна: 12 — за Азербайджан, 10 — за Росію, 8 — за Туреччину, 7 — за Грузію, 6 — за Вірменію, 5 — за Німеччину, 4 — за Іспанію, 3 — за Ізраїль, 2 — за Румунію, 1 — за Бельгію.