Прокурору повилазило?

18.05.2010

П’ятничне повідомлення столичної прокуратури про те, що проти двох депутатів від «НУНС» порушено кримінальну справу у зв’язку з подіями, які відбулися в парламенті 27 квітня, викликало неабияке обурення в лавах опозиції. «Наша Україна», БЮТ, група «За Україну!» та інші заявили про відновлення політичних репресій у державі. Нагадаємо, що йдеться про димові шашки та яєчний обстріл президії, який стався у Верховній Раді під час ратифікації угоди про перебування ЧФ РФ в Україні до 2042 року. Тоді «регіонали» відкрито побили кількох «нашоукраїнців» (зокрема, нардеп Олесь Доній опинився в лікарні у важкому стані зі струсом мозку).

Дивує й мотивація прокуратури: виявляється, слідчий порушив справу стосовно народних депутатів Юрія Гримчака та Андрія Парубія «за фактом незаконного впливу на Голову ВР та депутатів із метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків, вчиненого особою з використанням свого службового становища, за попередньою змовою групою осіб». Ідеться про ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 344 Кримінального кодексу, що передбачають покарання до п’яти років позбавлення волі.

Водночас жодного мордоворота з ПР, які того дня розпускали руки, до прокуратури не викликають і подання про позбавлення їх недоторканності до ВР не подавали. Екс–керманич МВС Юрій Луценко на фотографіях побиття Донія та Гримчака упізнав серед нападників «регіонала», члена ОЗУ на прізвисько «Картавий», якого «у 1993 році притягали за рекет разом із покійним тепер Аліком Греком», а також колишнього начальника міліції Донецька, сина Януковича та інших. І хоча прокурор Києва Юрій Ударцов запевняє, що всіх винних у сутичках під куполом ВР буде притягнено до відповідальності, в це мало віриться. Тим більше, що ті ж «регіонали» вже потирають руки і готові чимшвидше позбавити недоторканності депутатів Парубія та Гримчака. За словами лідера фракції ПР Олександра Єфремова, розгляд цього питання може відбутися вже у четвер.

Натомість учора вранці нардеп Юрій Гримчак подав скаргу до Печерського райсуду столиці на постанову слідчого про порушення проти нього кримінальної справи. Із самою постановою він ознайомився ще в суботу разом із нардепом Геннадієм Москалем, який надає йому юридичну підтримку. Учора близько 15:00 у «живій» черзі цього ж суду побував і нардеп Парубій, який також оскаржив постанову слідчого, з якою за дві години до цього він ознайомився у столичній прокуратурі.

«З цієї постанови я дізнався, що ми з колегою Гримчаком, виявляється, вступили у змову, перешкоджали Голові ВР і народним депутатам. Хоча всі бачили, що члени коаліції проголосували за потрібне їм рішення, тоді як на моєму робочому місці перебували якісь бандити з Партії регіонів! — обурився в коментарі «УМ» Андрій Парубій. — Ми не могли проголосувати, виступити з трибуни, на нас напали, зокрема, мені зламали ніс, згідно з довідкою медиків, у мене був струс мозку, мої друзі постраждали, Олесь Доній досі в лікарні... То хто кому перешкоджав?!»

Андрій Парубій також зазначив, що у скарзі до суду він вказав ще й на те, що в постанові слідчого немає предмету злочину, сам злочин не встановлено, що також дає підстави сприймати її як фарс влади. «Я не має сумніву, що в них вистачить голосів, щоб зняти з нас недоторканність пошвидше, бо, згідно з їхньою кримінальною логікою, треба карати кожного, хто проти них повстав, щоб інші боялись, — зазначає пан Парубій. — Але цим нас не залякати, ми на відміну від них не тікатимемо за кордон, я не переховуватимуся, а відкрито заявлятиму власну позицію суспільству».

Водночас спікер ВР Володимир Литвин заявив, що депутати мають провести «серйозну політичну розмову» про подання Генпрокуратури щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів від «НУНС» Парубія та Гримчака. За його словами, ніхто не наполягає на швидкому розгляді даного питання й «ніхто нікого не гонить у шию».