Україна зустріла Медведєва установкою «град»

18.05.2010
Україна зустріла Медведєва установкою «град»

Порив вітру кинув на Януковича вінок із могили Невідомого солдата. І він, і Медведєв назвали таку зливу «добрим знаком». (Дмитра ЛАРІНА (сайт «Українська правда».))

Учора нога російського президента нарешті ступила на київську землю. Глави російської держави (спершу — Володимир Путін, потім — Дмитро Медведєв) кілька років ігнорували найважливішого західного сусіда. Після перемоги Януковича Медведєв приїхав спершу до Харкова, де було підписано скандальні «флотські» угоди. І ось — візит до «матері міст руських».

Перед приїздом у Київ Медведєв спілкувався з українськими журналістами і попросив «готувати хорошу погоду». Але небесна канцелярія підвела. І в момент, коли Віктор Янукович із російським колегою проводили заходи під відкритим небом, лило як із відра й навіть періщив град. Янукович через порив вітру взагалі дістав... вінком в обличчя. Може, то було знамення?

 

Повіяв вітер Дніпровий...

«Я дуже втішений, тому що, по–перше, просто заскучав за Україною, — казав Медведєв в інтерв’ю нашим телеканалам напередодні приїзду в Україну. — Я був, щоправда, в Харкові, але це був робочий візит. А тепер буде вже повноцінний офіційний візит з усіма атрибутами. Але головне, звісно, не протокол, а головне — те, на що ми вийдемо».

Кажуть, перед візитом Медведєва графік мінявся кілька разів. Зокрема, з розпорядку то зникав підхід до Меморіалу пам’яті жертв голодоморів, то знову поновлювався. Проте вчора два президенти (котрі, як відомо, не вважають події 1932—33 років злочином саме проти українського народу) таки пом’янули жертв Голодомору на схилах Дніпра.

Перед тим Медведєв із Януковичем поклав вінки до могили Невідомого солдата. Під час «відкритої» частини церемонії почалася гроза. Періщив сильний дощ, небо сипало на землю град. Саме в цей час трапився курйоз. Коли Віктор Федорович підносив вінок до монументу, порив вітру з боку Дніпра підняв вінок і кинув на Януковича. Президент якийсь час намагався «вгамувати» вінок, поки йому не допомогли охоронці. Медведєв стояв поруч ошелешений.

Вони зрозуміли: то був символ

Після «відкритих» заходів розпочалася офіційна частина візиту у адміністрації Президента. Для початку Віктор Янукович, який уже встиг провести певний час із Медведєвим на Печерських пагорбах, знову зустрів главу сусідньої держави. Це була офіційна церемонія: Янукович чекав на майданчику перед АП, військовий оркестр виконав гімни, глави держав обійшли стрій воїнів почесної варти. Перед тим прибиральниці довго прибирали калюжі перед солдатами. Церемонія завершилася взаємним представленням членів офіційних делегацій України та Росії. До речі, всупереч деяким прогнозам, у делегації РФ не було одіозного лідера Чечні Рамзана Кадирова.

Після протокольних заходів на Банковій відбулася зустріч двох президентів. Віктор Янукович почав із символів. Український лідер зауважив, що «на даному етапі» (тобто від моменту інавгурації) це вже сьома їхня зустріч. «Це така цифра, що вона засвідчує, що в подальшому ви будете відвідувати Київ дуже часто», — вважає Янукович. Віктор Федорович не надто перейнявся погодними проблемами. На його думку, така погода є добрим символом, адже, за народними прикметами, якщо дощ іде, то це до грошей. Хоча яких тільки лихих знамень не зазнав Янукович за останній час (див. врізку «Символізм»).

Дмитро Медведєв підхопив тему і теж вдався до образного мислення. На його думку, злива є символом того, що відносини між Україною і Росією почалися з чистого аркуша. «Сподіваюсь, цей дощ змиє негатив, створений упродовж минулого періоду, і залишить нам чисту основу для продовження добросердечних відносин... А між нашими державами повинні бути теплі й близькі стосунки», — цитує Медведєва УНІАН.

Нові експромти?

Якщо ж про серйозне, то президент РФ зазначив, що програма його візиту — дуже насичена. Окрім переговорів на міждержавному рівні, Медведєв мав у планах зустріч із представниками бізнесу, а також лекцію для студентів у Національному університеті ім. Шевченка.

Перед переговорами тет–а–тет із Януковичем російський гість загадково заявив, що під час неформального дружнього спілкування між президентами дуже часто народжуються важливі дер­жавні домовленості. Чомусь здалося, що лідери знову спрацюють «експромтом». Подібно до того, як недавно Володимир Путін запропонував злити «Газпром» і «Нафтогаз»... Зрештою, авантюра з обміном Севастополя на газ у Харкові теж з’явилася несподівано для громадськості.

Після двосторонніх переговорів учора відбулося засідання міждержавних комісій та прес–конференція глав дер­жав. Деталі — в завтрашньому номері «УМ».

Ніч Дмитро Медведєв провів у резиденції на Липській, 4.

 

СИМВОЛІЗМ

Учора Віктор Янукович заявив про те, що злива — то на щастя. «УМ» вирішила згадати ще кілька «знаків», які супроводжують президентський шлях Януковича.

23 червня 2009 р. — незадовго до офіційного початку виборчої кампанії (неофіційно вона вже тривала) Віктор Янукович перебував у Харкові. Під час відвідин машинобудівного заводу «ФЕД» помер один із фотографів.

23 лютого 2010 р. — перед інавгурацією Віктора Януковича у столиці обвалився пам’ятник засновникам Києва.

25 лютого 2010 р. — під час самої інавгурації двері парламенту зачинилися прямо перед Януковичем, коли він вступав до ВР.

21 квітня 2010 р. — машина медичної допомоги з кортежу Януковича в Києві потрапила в аварію, внаслідок якої загинув таксист. Янукович поспішав до аеропорту «Бориспіль», аби вилетіти в Харків. Там готувалися до підпису документи щодо базування Чорноморського флоту.

17 травня 2010 р. — біля могили Невідомого солдата в Києві сильний порив вітру кинув на Януковича великий вінок із колючих ялинових гілок та квітів.

 

ДО РЕЧІ

Адміністрація Президента неофіційно заборонила поширювати відео з епізодом, де Віктора Януковича ударило вінком біля могили Невідомого солдата. Про це повідомив кореспондент сайту «Українська правда». Зокрема, журналістка «5–го каналу» намагалася отримати це відео в продюсера телеканалу «Росія» Володимира Озерова, але отримала відмову. Озеров відповів, що не може дати відеоматеріал, оскільки такою є позиція представників АП України.

На зйомці покладання вінків не було журналістів каналів СТБ і «5–го каналу», які найменше піддаються впливу з боку адміністрації Президента. Телеоператори в розмовах між собою зазначають, що пікантне відео знято камерою ICTV.