Азаров і «дірка»,

18.05.2010

Український Прем’єр–міністр Микола Азаров тримається до останнього, аби не дати інтерв’ю журналістам. І це не лише через природне невміння Яновича формулювати думки і українською їх висловлювати. Проаналізувавши ситуацію в економіці та реакцію на неї виконавчої влади, розумієш: трагізм криється не у словах, а в діях.

Грубо кажучи, тоді, на початку своєї каденції, Прем’єр мав два шляхи подолати руїну, яку залишила країні Юлія Тимошенко: економічний та корпоративний. Перший означав проведення реформ — як би це комусь не заважало, потроху запроваджувати прозорі правила гри, а значить вступити в конфлікт зі своїм середовищем. Другий — залишити без змін систему, котра перерозподіляє ресурси від чужих до своїх, а значить вступити в конфлікт зі здоровим глуздом та законами економіки. Не треба було народитися генієм, аби зрозуміти: Микола Янович людина консервативна і тому поведе державу другим шляхом.

Відтак рекордний бюджетний дефіцит 2009 року — саме той, за який винуватицю, Юлію Тимошенко, нині «тягають» американські прокурори — на думку експертів, зросте до нових висот і становитиме ... від 16 до 20%. (У Тимошенко, за різними оцінками, він був від 8 до 15%). Тобто аж ніяк не 6%, які вимагає МВФ в обмін на свої кредити.

Пан Азаров так і не зумів чітко пояснити, з яких джерел він братиме гроші, аби погасити величезний бюджетний дефіцит: коштів треба залучити значно більше, ніж торік, а ВВП має зрости лише на 3,7%. Відтак досвідчений «витискувач» податків вирішив не винаходити велосипед, а просто збільшив на третину план зі збору податків. Микола Янович має певні напрацювання в цій галузі, які народ свого часу називав «азаровщиною».

Перші результати роботи «грошовитискача», на перший погляд, показали результати — до бюджету у квітні надійшло на 5 млрд. гривень більше, ніж раніше. Але! 3,7 млрд., як виявилося, дав Нацбанк. Усього ж за період з січня 2010 року НБУ спустошив свої резерви наполовину. Тож надалі це джерело прибутків відпаде.

У ці місяці знову рекордно спрацювала митниця — на цілих 50 відсотків. За дивним збігом обставин, раніше митниця активно декларувала різке зростання доходів, коли Юлія Тимошенко хотіла показати перевиконання бюджету. Сьогоднішнє різке збільшення коштів ПДВ за імпортні товари супроводжується ... суттєвим падінням імпорту. ЮВТ, як потім з’ясувалося, ретушувала цифри. А Азаров?.. Тим паче що, за статистикою, податкова і митниця за кілька останніх місяців ... не виконують план на майже 20 відсотків.

Микола Янович сподівається на одіозний законопроект 6337, який, у разі якщо депутати погодяться, надасть податковим інспекторам права на рівні з оперуповноваженими НКВС. І дозволить витискувати гроші з підприємців навіть за допомогою ... банківської таємниці та інших малозаконних дій. Реально коштів додасть збільшення акцизу. Але якщо суми підвищать радикально, то прибуток буде тимчасовим: підприємства закриються, а легальний товар уступить місце контрабандному. З відповідними наслідками для економіки: аналітики вже порахували, що у тіньовому секторі до кіня року обертатиметься 70% економіки. (За Тимошенко офіційно було 36%, неофіційно — 60%).

А до кінця року буде тільки гірше: економіка рвучко не зросте, навіть якщо у світі відновиться попит на українську продукцію, коштів треба буде все більше, а їх не буде, бо податки вже давно заплачені наперед. Коштів закордонних донорів на всіх не вистачить, а значить, уряд Азарова буде змушений, як і його попередниця, винаходити креативні, але згубні для економіки кроки для латання фінансової дірки. Найпростіший — це увімкнути друкарський верстат на Монетному дворі.

Про те, що ситуація в економіці насправді погано пахне, свідчить доволі показовий факт, який чомусь не викликав жодного резонансу в країні: нові урядовці відновили практику команди Юлії Тимошенко і тепер офіційно звітуватимуть про динаміку ВВП не щомісячно, а раз у квартал.