Кіно без голови

18.05.2010

В ідеолога українського дубляжу кінострічок Ганни Чміль із самого початку не склалося із новою владою. Декілька місяців тому першим кроком Кабміну була спроба звільнити з посади голову Державної служби кінематографії. Правда, тоді за Ганною Павлівною горою стали всі кінематографісти України, та й причин для звільнення чиновники не знайшли. Ганні Чміль залишилося головувати недовго. Згідно з договором, 20 жовтня завершується її перебування на державній службі. 59–річна Чміль займала посаду голови Держслужби кінематографії з травня 2006 року. Але через її переконання і впертість Ганні Павлівні не дали спокійно піти на пенсію. 14 травня Кабінет Міністрів України звільнив Ганну Чміль з посади голови Державної служби кінематографії згідно з її заявою і виходом на пенсію. «Я написала заяву на звільнення за власним бажанням. Іду на пенсію у зв’язку з досягненням граничного віку. Нікому не хочу пояснювати свою позицію. Зробила все, що змогла», — сказала Ганна Чміль у свій перший безробітний день.

Заслуга Ганни Чміль на посаді голови Держслужби кінематографії у тому, що вона була однією з найбільших поборниць українського дубляжу іноземних фільмів. Останнім часом віце–прем’єр–міністр із гуманітарних питань Володимир Семиноженко активно наполягав на тому, щоб наказ міністерства культури і туризму від 18 січня 2008 року щодо обов’язковості дублювання фільмів українською мовою було розглянуто і змінено. Він дав розпорядження Мінкульту, щоб законність наказу переглянули. Кабмін не влаштовувало, що, згідно з рішенням Конституційного Суду, прокатну ліцензію видавали лише тим фільмам, які дублюють або субтитрують державною мовою на фільмокопії мови оригіналу. «Я свою позицію щодо українського дубляжу заявляла скрізь, в тому числі й у засобах масової інформації, і демонструвала це своїми діями. Враховуючи нинішні обставини, я прийняла рішення залишити свою посаду, — зазначила Чміль. — Я думаю, що вчинила правильно. Плазувати назад я теж не можу».

Голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач про заяву Ганни Чміль дізнався з інтернету. «Звільнення Ганни Павлівни пов’язане не тільки з дублюванням. Вона вже не боролася за свою позицію, — каже «УМ» Сергій Васильович. — Я просив керівництво Мінкульту узгодити кандидатуру зі Спілкою. На жаль, у нас немає кого висувати. Ті, кому ми пропонували, і чути не хочуть про цю посаду. А про інших ми не хочемо чути. Виходить так, що ми будемо змушені прийняти ту кандидатуру, яку нам запропонують. Звісно, якщо у нас не буде категоричного спротиву. Швидше за все, Кабмін без жодних узгоджень затвердить свою людину і буде безпосередньо керувати кіно».

У Міністерстві культури і туризму сказали «УМ», що на сьогодні ніхто не виконує обов’язків голови Держслужби кінематографії. Всі чекають на заявку з Кабміну. А Ганна Чміль зазначила, що планує податися на кіностудію ім. Довженка і зайнятися обладнанням для тиражування фільмокопій, про що у кіностудії від «УМ» почули вперше.