Тест на протест

18.05.2010
Тест на протест

Влада Харкова злякалася критики. (Фото з сайту dem–alliance.org.)

Нова влада — нові порядки. Чи не вперше за останні десять років харківські правоохоронці розігнали протестну акцію молоді, яка хотіла всього лише звернути увагу чиновників на засміченість міських вулиць. Як повідомляє сайт громадської організації «Демократичний альянс», що виступив організатором молодіжної пішої ходи, «правоохоронці блокували рух колони, силою відібрали відеокамери та знищили записи, на яких були зафіксовані дії міліції, зірвали прапори та змусили згорнути транспаранти». Більше того, двоє активістів Демальянсу того ж таки дня потрапили до Дзержинського райвідділу міліції, де на них склали адмінпротокол. Правда, обидва невдовзі повернулися додому. Але учасники акції переконані: затриманих звільнили лише тому, що їх­ньою долею почали активно цікавитися журналісти і правозахисники.

Причини погрому в «Демократичному альянсі» й досі не знають. «Про проведення акції місцева влада була належним чином поінформована, — каже один із організаторів заходу Василь Гацько. — Піша хода не була заборонена рішенням суду, і ми мали всі підстави скористатися конституційним правом на мирні збори. Тому працівники міліції, які незаконно перешкоджали проведенню акції, мають бути притягнуті до відповідальності». За словами Василя Гацька, свою заявку на проведення акції «Демократичний альянс» подав заздалегідь, відповідно до норм чинного законодавства. Але до поборників чистоти вже в день проведення заходу підійшли правоохоронці й повідомили, що по цьому маршу немає рішення узгоджувальної комісії міськради. А значить, він незаконний.

Водночас заборону на подібні акції, за словами активістів, може винести тільки суд. Відповідного ж засідання проведено не було. «Це ще один сигнал українському суспільству, що в країні з боку влади розпочато наступ на права та свободи громадян, — каже Василь Гацько. — Це виклик кожному. Свобода існує там, де за неї борються».

 

ДО РЕЧІ

У Деснянському районі столиці хулігани тричі вистрелили в обличчя Артуру Чалдраняну після того, як чоловік попросив не кидати сміття на вулиці. Зловмисника, який стріляв із пневматичного пістолета, вдалося затримати і передати міліції. Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи. За вчинені дії затриманому загрожує до семи років позбавлення волі.