Нещира влада

18.05.2010

Неприємна заминка сталася при покладанні квітів до пам’ятника Жертвам політичних репресій очільниками сумської влади. Їм на заваді стали представники Спілки української молоді та Молодого руху, переконані в тому, що не всі мають право на таке покладання. На думку молодих патріотів, подібні дії повинні відбуватися за покликом душі, а не як популістський хід. Тим більше, говорить член проводу СУМ Андрій Букін, попередні вчинки засвідчують нещирість обласної влади у ставленні до тих, хто відстоював Україну.

Саме напередодні організація Спілки української молоді «Сумщина» відгукнулася на дії обласної влади відкритим зверненням. «Цілком логічно, що в будь–якій країні відбувається ротація влади, змінюються політичні партії. Але незмінними і святими для всіх громадян залишаються національна історія та пам’ять про здобуття державного суверенітету», — говориться у зверненні. Для нинішньої влади, як виявилося, ці речі не є святими. Підставою для виступу молодіжної організації стали події, започатковані на останній сесії обласної ради. Комуніст Анатолій Руденко звернувся до новопризначеного голови Сумської обласної державної адміністрації Юрія Чмиря з питанням про демонтаж виставки, розміщеної в приміщенні ОДА.

Виставку презентували 24 серпня минулого року до Дня незалежності України і присвятили землякам–сумчанам, які брали участь у здобутті незалежності у 1917—1991 роках. На фото зображені державні діячі Української Народної Республіки, наприклад, генерал Греков; учасники національного руху опору, які загинули від рук гестапо. Світлини фіксували події більш давні — відкриття у Ромнах пам’ятника Шевченку, чи з нової історії — першого підняття синьо–жовтого, тепер — Державного прапора, в обласному центрі. Планували виставку як постійно діючу. Передбачалося, що її доповнюватимуть новими документами про історію України.

Експозицію готували фахівці, й кожен її експонат пройшов колегіальне обговорення. Цього разу з фахівцями не консультувалися. Новий обласний голова миттєво дав вказівку про демонтаж виставки, і за кілька годин її вже не було. «Ми не розуміємо, чим завинила фотографія, присвячена пам’яті Героїв Крут», — зокрема йдеться у зверненні. Спілка української молоді засудила дії голови Сумської облдержадміністрації та поставила вимогу повернути експозицію на місце або передати її до краєзнавчого музею.