«500 грамів» життя

18.05.2010
«500 грамів» життя

Нині держава піклується про недоношених дітей лише «на папері».

17 травня стартувала п’ята акція Всеукраїнського благодійного фонду (ВБФ) «Серце до серця». Цього року волонтери збиратимуть кошти на обладнання неонатальних центрів у всіх містах кожної області. Щороку в Україні передчасно або з надто малою вагою на світ з’являється близько 30 000 немовлят. Раніше ці діти були приречені. А не так давно держава запровадила нову норму, згідно з якою малюків, які народжуються на 22—25–му тижнях вагітності з вагою менше 500 грамів, потрібно виходжувати. Утім, каже голова правління ВБФ Павло Горінов, законодавці не продумали, як реалізувати закон на практиці, адже наша держава не має необхідного обладнання, щоб забезпечити медичну допомогу проблемним новонародженим. «За даними медиків, 70 відсотків таких дітей помирають ще в лікарні. 80% з тих, що вижили, житимуть із фізичними вадами. Закон ухвалили, а про його реалізацію не задумались», — зазначив пан Горінов у коментарі «УМ».

Благодійний фонд «Серце до серця» переймається вирішенням гострих соціальних проблем уже п’ятий рік поспіль. 2006 і 2007 роки були присвячені дітям із вадами слуху, 2008 і 2009 — з вадами зору. Цифри збору коштів зростають у геометричній прогресії. Якщо в 2006–му «накидали у скриньку» 78 тисяч гривень, то минулого року — вже майже три мільйони гривень. На зібрані кошти було закуплено обладнання для діагностики і лікування хворих. Відтак нині у фонді сподіваються, що цьогорічна сума буде ще вищою, адже для привернення уваги громадськості до проблеми фонд провів рекламну кампанію, залучивши до участі в акції українських зірок театру, кіно і шоу–бізнесу.

Приміром, у рамках цьогорічної акції планується провести благодійний міжнародний футбольний матч «Польща — Україна», де за «наших» зіграють артисти естради та кіно України з ФК «Маестро». Учора вже в перші години після старту благодійної акції у столиці зібрали близько 100 тисяч гривень.

Ірена ТИМОТІЄВИЧ