Катастрофа XX століття

18.05.2010
Катастрофа XX століття

Провідники «Нашої України» під час скорботних заходів у Биківні поклали квіти до монументу Жертв репресій. (Фото з сайту  razom.org.ua)

У День пам’яті жертв політичних репресій львівська спілка політв’язнів та репресованих, братство УПА спільно з Національним меморіалом «Тюрма на Лонцького» зібралися на молебень біля пам’ятника жертвам комуністичних злочинів. Прикметно, що вперше за останні роки захід проігнорували голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, як і решта його заступників. Офіційно в ОДА це пояснили тим, що «губернатор» відбув на Економічний форум у Любліні. А ось Президент Віктор Янукович у зверненні до українського народу закликав пам’ятати мільйони співвітчизників, які стали жертвами тоталітарного режиму. «Ми згадуємо кожного, хто був знищений каральною системою, став в’язнем ГУЛАГу, був позбавлений рідної домівки і висланий на чужину, — цитує главу держави його прес–служба. — Сталінська репресивна машина винищувала всіх, хто намагався їй протистояти. Це був час зневіри, відчаю та безнадії».

У селищі Биківня на Київщині, де в 30—40–х роках здійснювалися масові поховання репресованих і страчених органами НКВС українців (загалом — 100—120 тисяч осіб), квіти до пам’ятника жертвам політичних репресій поклали голова політради «Нашої України» Віра Ульянченко, народні депутати Лілія Григорович, Микола Кульчинський, громадські діячі. Після вшанування загиблих «нашоукраїнці» взяли участь у мітингу на території Національного історико–меморіального заповідника «Биківнянські могили», де жертв сталінських репресій пом’янули молитвою за упокій. «Радянська влада десятки років намагалася приховати сліди своїх злочинів. Ми повинні пам’ятати всіх замучених у сталінських таборах і тюрмах, щоб ніхто ніколи не забув катастрофи, яку пережив український народ у XX столітті», — наголосив голова Українського інституту національної пам’яті, член політради «Нашої України» Ігор Юхновський. А колишній політв’язень Микола Кульчинський вкотре закликав засудити комуністичну партію: «Цей режим, жертвами якого стали мільйони, розглядав людину лише як гвинтик у системі. Комуністична ідеологія має бути заборонена і забута усім світом».