Донбас мілітаризується

24.04.2010

У Донецьку посиленими темпами готуються до Дня Перемоги — очищають від бруду парки і сквери, прибирають дороги й тротуари. А ще озброюються... Меморіал «Твоїм визволителям, Донбасе» до чергового свята добряче поповнив свій технічний парк: на цьому історичному місці встановлено три танки та дві протитанкові гармати. Танк Т–34 «переїхав» на нове місце дислокації, залишивши без «прикриття» Донецький краєзнавчий музей: ще одну машину Т–34–85, яка брала участь у воєнних діях, починаючи з 1943 року, передали місту таємничі меценати. Третій танк Т–54 прибув на постійне місцеперебування з харківського заводу імені Малишева.

«Ми ще хотіли реактивну установку «Катюша» встановити, але за неї попросили занадто високу ціну — близько мільйона гривень. У скарбниці міста таких грошей немає. Якщо знайдуться меценати, будемо просити і візьмемо», — розповів мер Донецька Олександр Лук’янченко.

Поки бюджет міста не затверджено, на реконструкцію меморіального комплексу Донецька міська рада взяла в кредит в «Укрсоцбанку» 10 мільйонів гривень. «Проблеми з фінансуванням були й будуть. Ми взяли кредит на 10 мільйонів, доки не затверджено бюджет, щоб вели роботи. Я не можу посилатися на труднощі й пояснити людям, які 65 років тому здобули перемогу, що ми сьогодні не змогли підготувати це священне для Донбасу місце до ювілею», — пояснив ситуацію донецький міський голова.

Реконструкцію меморіалу здійснює Управління капітального будівництва Донецької міськради із залученням приватних підрядників. Всього на будівництві задіяно більше 300 осіб. У перспективі поруч із меморіальним комплексом міська влада планує відкрити музичний парк — щоб танкам не так нудно було стояти.