Озеро замість кар’єру

24.04.2010
Озеро замість кар’єру

У мешканців Дніпропетровська — своє «море». (Фото з сайту vdn.dp.ua.)

У Дніпропетровську вперше пікетували облдержадміністрацію відтоді, як тут з’явилося нове, «регіональне», керівництво. Акцію протесту приурочили до Дня землі. Організатором заходу стала екологічна організація «Голос природи». Як пояснив її виконавчий директор Євген Колішевський, головна мета акції — ініціювання робочої наради для обговорення і вироблення плану дій, спрямованих на поліпшення екологічного стану Єлизаветського озера, більш відомого для місцевих мешканців як Голубе. Ця штучна водойма з’явилася у 70–х роках минулого століття на місці піщаного кар’єру і має площу водного дзеркала 240 гектарів. Відтоді тут сформувалася власна флора і фауна.

Озеро нині стало улюбленим місцем відпочинку не лише для жителів Дніпропетровська, а й розташованого поруч Дніпродзержинська. Проте досі за документами воно значиться як ... кар’єр із видобутку піску.

Євген Колішевський також привертає увагу до того, що керівництво Петриківської райдержадміністрації, на території якої розташоване озеро, так і не приступило до створення ландшафтного заповідника «Петриківський» і не погодило паспорт озера з місцевими службами, хоч обласна рада дала добро на це ще у 2002 році.

Голова Петриківської районної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Лисенко привертає увагу до ще однієї проблеми. Справа в тому, що керівництво Дніпродзержинської міської ради вже впродовж не одного року намагається знайти підтримку на різних владних рівнях свого проекту розбудови лівобережної частини міста Прометея, куди включено й Голубе озеро. Тому активісти насамперед переймаються тим, щоб зберегти водойму на теренах району. Як повідомив Анатолій Лисенко, нині вже зібрано понад 500 підписів жителів району під вимогою не допустити затвердження генерального плану розбудови лівобережної частини Дніпро­дзержинська, який «зазіхає» на Голубе озеро.