НОВИНИ ПЛЮС

24.04.2010

Бюджет–2010

Кабінет Міністрів завершив розробку проекту Державного бюджету на 2010 рік і «після незначних уточнень та доповнень» передасть його на розгляд Верховної Ради. Про це заявив Прем’єр Микола Азаров за підсумками вчорашнього позачергового засідання уряду. Глава уряду зазначив, що в проекті держкошторису «в повному обсязі враховано видатки на виконання закону про підвищення соцстандартів», «більше того, суми, які громадяни недоотримували внаслідок невиконання попереднім урядом цього закону, будуть їм виплачені».

Сесія ПАРЄ — про Голодомор

У понеділок у Страсбурзі відкриється весняна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. 28 квітня на ній планується заслухати доповідь «У пам’ять про жертв масового голоду (голодомору) на території колишнього СРСР у 30–х роках ХХ ст.». Цю доповідь упродовж тривалого часу — з відвідуванням Росії, України, Білорусі та Казахстану, з ознайомленням з архівними документами — готував депутат ПАРЄ з Туреччини Мевлют Чавушоглу, обраний у січні головою Асамблеї. Комісія асамблеї з юридичних питань пропонує схвалити п’ять поправок, внесених до тексту доповіді, зокрема й ту, що пропонує визнати масовий голод геноцидом українського народу.

Керівник російської делегації в ПАРЄ, голова міжнародного комітету Держдуми РФ Костянтин Косачов заявляє, що Росія виступає проти чотирьох поправок, у тому числі і щодо геноциду. Косачов сподівається, що Президент України Віктор Янукович у своєму виступі на сесії ПАРЄ 27 квітня «підтвердить свою позицію про те, (...) що масовий голод був спільною трагедією всіх народів колишнього СРСР» .