Блокуймо і блокуймося

24.04.2010

Володимир Литвин учора відмовив опозиції у скликанні позачергового засідання Верховної Ради з приводу «флотських» угод Януковича і Медведєва. Відмову збирати Раду в суботу спікер мотивує так: «Неможливість проведення засідання підтвердили результати консультацій із головами депутатських фракцій, які засвідчили, що в позачерговому пленарному засіданні в суботу не зможе взяти участь більшість депутатів, необхідна для прийняття результативних рішень».

Фактично, спікер від «коаліції тушок» визнав, що ці самі «тушки», як у старі погані кумівські часи, делегують свої голоси фракційним зверхникам і перестають бути самостійними особистостями. Інакше як розуміти математику Литвина, котрий завчасно знає, чи наберуться голоси за підтримку ініціатив опозиції?

Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін назвав позицію Литвина грубим порушенням Регламенту Верховної Ради. Адже 22 квітня було зібрано і подано до апарату ВР 153 депутатські підписи з вимогою провести позачергове засідання, «усі норми Закону про Регламент були дотримані», легітимність десяти «автографів», які не подобалися клеркам Литвина, — підтверджено.

Попри «страйк» Литвина, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що наполягатиме на проведенні позачергової сесії. «Ми прийдемо в сесійну залу. Якщо не буде Голови Верховної Ради, то є віце–спікер (БЮТівець Микола Томенко). Тому що не може бути такого, щоб після виборів Президента в Україні зникали закони», — цитує Тимошенко її прес–служба. До речі, вчора Юлія Володимирівна шукала підтримки в закордонних дипломатів — вона провела зустріч із послами на тему «харківських угод» Януковича.

Навіть якщо опозиція таки прийде сьогодні до будинку ВР, ця акція відображатиме позицію лише частини депутатів. А повноцінне сесійне засідання заплановане у ВР на вівторок, 27 квітня. На цей день заплановане масове пікетування Ради прихильниками БЮТ, «Нашої України» та інших націонал–демократичних та націоналістичних сил.

Опозиційні депутати висловили твердий намір блокувати трибуну, щоб не допустити ратифікації «харківських угод» про подовження терміну базування Чорноморського флоту РФ в Україні. До БЮТівського блокування готові долучитися депутати із груп «За Україну!» та «Наша Україна». «Це рішення ми ухвалили після консультацій із опозиційними силами в парламенті», — зазначив керівник «за українців» В’ячеслав Кириленко. Він переконаний, що кожен опозиційний депутат особисто повинен взяти участь у блокуванні трибуни.

Кириленко також повідомив, що партія «За Україну!» ініціює Національний рух опору діям влади, яка пішла на підписання «харківського пакту», а також закликає депутатів від БЮТ і «НУНС», які стали учасниками «коаліції тушок», вийти із складу коаліції.

 

ДО РЕЧІ

У Конституційному Суді не виключають, що питання про конституційність перебування на території України іноземних військових формувань ще буде розглянуто. За словами голови КС Андрія Стрижака, для цього потрібно, аби подання було оформлене належним чином.