Їздили до Білорусі, думали про Туреччину

13.04.2010

Як і планувалося, українські важкоатлети використали континентальну першість у Мінську для розігріву перед вересневим світовим форумом, який пройде в Анталії. Керівництво збірної ще до початку змагань заявило, що медалі в Білорусі — не головне. Тому вдвічі приємнішою стала «велика бронза» Артема Іванова у ваговій категорії до 94 кг. Свої медальні апетити 22–річний атлет уже демонстрував у минулому році, коли здобув «мале золото» в «ривку» на першості Європи в Бухаресті. Але провалений поштовх, коли українець отримав «нуль» (від початку тренери заявили непосильну вагу в 210 кг), відправив його тоді у «хвіст» підсумкового протоколу.

Цього року команда Іванова вже не помилялася. У першій вправі нашому співвітчизникові знову не знайшлося рівних: Артем «вирвав» 180 кг, що на 4 кіло більше від другого результату новонаверненого поляка Арсена Касабієва. У поштовху українець уже не ризикував: на відміну від Бухареста–2009, в Мінську Іванов заявив на сім кіло менше. І вже в першій спробі над його головою опинилися 203 кг. У двох наступних підходах українцеві так і не підкорилися 208 кг, але результату першого поштовху вистачило, щоб сума — 383 кг — стала «бронзовою». А очолили протокол кавказці: уродженець Південної Осетії Касабієв (392 кг) потішив Польщу, а Ровшан Фатуллаєв (390 кг) — рідний Азербайджан.

Більш–менш успішним можна вважати повернення у великий спорт олімпійської призерки Пекіна Ольги Коробки. До вимушеної дворічної перерви, викликаної травмою, 170–кілограмова чернігівка не мала рівних на європейській території. Але за два роки підросла конкурентка — 19–річна росіянка Тетяна Каширіна в підсумку випередила нашу багатирку аж на 24 кг. Після тривалого «простою» Коробка події не форсує, однак її підсумковий результат — 273 кг — виявився лише на 4 кіло менший від пекінського. Третє місце в цій ваговій категорії (вище 75 кг) посіла білоруска Ольга Княжище (257 кг).

А от Юлії Артемовій (до 69 кг) вдалося порадувати наставників лише «малою бронзою» з поштовху. Аби потрапити на головну медальну церемонію, українці не вистачило 3 кг в сумі. Перемога ж у цій категорії дісталася росіянці Оксані Сливенко (262 кг), другою стала вірменка Мелін Далузян (260 кг), третьою — Шемшат Туляєва з Білорусі (244 кг).

У таких же умовах опинилися наші чоловіки. Юрій Чикіда (до 85 кг) та Олексій Торохтій (до 105 кг) здобули «урізану» «бронзу» в поштовху, тоді як слабенький виступ у другій вправі залишив їх за крок до трійок призерів у «двоборстві». Юрій із результатом у 362 кг пропустив попереду себе вірмена Геворіка Погосяна (369 кг), Ару Хачатряна (368 кг) та білоруса Михайла Новикова (367 кг). Ще один українець Костянтин Селиванов в цій категорії став шостим (344 кг). Торохтій зі своїми 396 кіло залишився позаду білоруса Андрія Арамнова (420 кг) і двох росіян, Дмитра Клокова (409 кг) та Володимира Сморчкова (408 кг). Микола Гордійчук завершив змагання на сьомій позиції (388 кг).

У елітному чоловічому дивізіоні (богатирі понад 105 кг) за відсутності лідерів, Артема Удачина та Ігоря Шимечка, українці пасли задніх. Денис Смородинов став десятим, а Сергій Тагіров узагалі залишився без балів після поштовху, жодного разу не підкоривши норовливу сталеву «подругу».

У загальнокомандному заліку першими стали росіяни, які здобули 4 золоті, 4 срібні та 1 бронзову нагороду. Другі — турки (4+0+2), треті — білоруси (3+0+5).