Перемоги в червоно–білих тонах

13.04.2010
Перемоги в червоно–білих тонах

Олександр Побєдоносцев (ліворуч) у першому матчі проти поляків не лише захищався, а й вправно атакував. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Хокейні уболівальники Києва минулої п’ятниці постали перед непростою дилемою: наприкінці сезону їм чи не вперше довелося обирати між двома цікавими поєдинками. У Броварах свій перший товариський матч проти поляків проводила збірна України, яка нарешті зібралася найсильнішим складом, а на ковзанці АТЕК о тій же порі «Сокіл» та «Беркут» удруге зустрілися в матчі за звання чемпіона України. Більшість уболівальників того дня проігнорували гру в Броварах, про що чимало з них потім пожалкували: «синьо–жовті» впевнено переграли непоступливого суперника, який суттєво додав у грі за останні роки.

У повторному поєдинку поляки грали, вражені звісткою про загибель державного керівництва в авіакатастрофі. І знову поступилися.

 

Привіт, МихМих

У грудні українська збірна вже сходилася двічі з національною командою Польщі. Тоді в київському Палаці спорту спершу було зафіксовано нічию (2:2), причому українці зрівняли рахунок у доволі спірній ситуації на останніх секундах, що викликало неабияке невдоволення гостей. У повторному матчі наші були сильнішими вочевидь — 2:0. Нагадаємо, що тоді діями збірної керував не голов­ний тренер (Михайло Захаров розривався на три фронти, бо очолював нашу та білоруську збірні і мінську «Юність»), а його помічник Анатолій Степанищев. Тепер же білоруський фахівець укотре став чемпіоном своєї країни, припинив співпрацю з рідною національною командою та вперше отримав нагоду безпосередньо покерувати «синьо–жовтими».

Спарені «товарняки» вирішили проводити в Броварах, бо після Палацу спорту хокеїсти чимало нарікали на тамтешній лід і зношене скло на бортиках, об яке запросто можна поранитись. Керівництво ФХУ визнало, що броварський «Термінал» на даний момент є єдиною ковзанкою в Україні, яка відповідає вимогам для проведення міжнародних поєдинків.

Враховуючи ще й незручний, як для п’ятниці, час початку гри — 17:30, на трибунах зібралося всього близько 150 уболівальників, і це при тому, що вхід був вільний. Разючий контраст у порівнянні з грудневим Палацом спорту, куди приходило по 3 тисячі фанів два дні поспіль, і вони навіть платили по 15 гривень за квиток.

Перевірені закидають...

Стартова п’ятірка Михайла Захарова була очікуваною: трійку нападу у складі Олександра Матерухіна та двох Олегів, Тимченка і Шафаренка, доповнили захисники Дмитро Толкунов та Олександр Побєдоносцев. Хоча сам тренер запевняв напередодні, що чіткого розподілу за ланками в нього ще немає, зі стартових хвилин білорус дав зрозуміти, що більше довіряє перевіреним виконавцям. Тимченко, Матерухін і Толкунов під керівництвом Захарова успішно виступають у «Юності»; можливості нападника солігорського «Шахтаря» Шафаренка йому теж добре відомі: саме «гірники» нещодавно змагалися з «юнаками» за «золото» білоруської екстраліги.

І ці гравці виправдали довіру: в активі Тимченка та Побєдоносцева — по шайбі та результативній передачі, Матерухін теж закинув, а Шафаренко з Толкуновим по разу асистували при взятті польських воріт. Відзначимо також їхню гру в більшості: два перші голи наші організували саме за нерівних складів, коли мали на гравця більше.

Успішно діяли й наші гренадери — Андрій Міхнов та Вадим Шахрайчук. Перший днями перейшов із тольяттінської «Лади» до нижньокамського «Нєфтєхіміка», що також виступає в КХЛ, і в суботу відзначився успішною передачею на Шаха. Це взяття воріт вийшло красивим: кидок екс–гравця нижньогородського «Торпедо» влучив не тільки в «дев’ятку» воріт Пшемислава Одробного, а й викинув на лід пляшку з питвом, яку воротар зберігав на своїй «брамці». Суддям потім довелося розчищати лід від розлитої жовтуватої рідини.

Сам Шахрайчук результат першого поєдинку — 5:1 — вважає закономірним. «Ми просто нарешті використали ті моменти, які створили», — говорить про розгромну перемогу габаритний нападник. А ще зізнається, що поки не має конкретних варіантів працевлаштування. «Зараз багато говорять про створення «Будівельника», і я не був би проти опинитися в Києві», — розкрив «УМ» свої думки Шах.

...і відпочивають

Суботній поєдинок, на який уже прийшло близько 400 глядачів, знову був за Україною. Цього дня Захаров дав відпочити Матерухіну й Тимченку, натомість випробував чимало інших хокеїстів.

Перед початком гри вболівальники хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблого президента Польщі Леха Качинського та членів польської делегації. Хокеїсти збірної Польщі вийшли на лід із чорними пов’язками. Нечисленні фани з сусідньої країни спостерігали за матчем мовчки.

Усі три шайби в цьому спарингу закинули в першому періоді. Причому поляки цього дня моментами діяли гостріше за господарів: далося взнаки перетасування нашого складу.

Неприємними моментами для українців стали травми Володимира Алексюка та Олександра Побєдоносцева. Додамо також, що через ушкодження тренувальний збір пропустили Віталій Люткевич і Юрій Гунько. Перші двоє ще мають шанс потрапити до Голландії на чемпіонат світу серед команд першого дивізіону в групі А (турнір відбудеться, нагадаємо, 19—25 квітня), адже поїдуть відновлюватись до Мінська на заключний етап збору нашої команди. А ось Гунько точно опинився за бортом змагань у Тілбурзі. Також пропустять турнір воротарі Федоров і П’яткевич, нападники Карлов, Доніка та Буценко — їх Захаров не взяв до Білорусі, де «синьо–жовті» ще мають провести спаринги з «Юністю» та, можливо, місцевою збірною.

А судді хто?

Припущення щодо можливості гри з білоруською збірною не безпідставне. Бо сябри уже раз відмовились від спарингу з українцями. Але по приїзду до Мінська Захаров планує спробувати домовитись про товариський матч знову. Напередодні від’їзду до Тілбурга нашій збірній було б корисно зіграти із таким сильним суперником. Але наразі опоненти високого рівня, за словами самого Михайла Михайловича, просто не хочуть грати з друголіговою Україною, тому й доводиться зустрічатися з поляками, які нижчі класом.

А незабаром можуть відмовляти нам і вони, якщо «червоно–білим» і надалі доведеться грати за умов, які пропонує українська сторона. Цього разу «товарняки» обслуговували лише троє суддів, без арбітрів за воротами. У третьому періоді суботнього поєдинку виникла ситуація, коли поляки вважали, що нарешті «пробили» Костянтина Симчука, але цей гол так і не зарахували. Капітан польської команди саркастично показав головному арбітрові в бік порож­ньої кабінки за нашими воротами: мовляв, не тільки ти мав бачити цей епізод, а й хлопець із того місця. Де подівся «той хлопець», ні Захаров, ні президент ФХУ Анатолій Брезвін після гри не пояснили.

 

ВНУТРІШНІ СПРАВИ
«Сокіл» — знову чемпіон

Поки збірна в п’ятницю громила поляків у Броварах, на київській ковзанці АТЕК визначився чемпіон України. Дива не сталося: найкращим знову став «Сокіл», для якого це вже 12–й такий титул в історії.

Напередодні повторного матчу фінальної серії «Беркут» подав до Броварського районного суду позов із вимогою заборонити «соколам» дозаявляти нових гравців. І хоча Феміда винесла вердикт на користь «беркутів», чемпіони вийшли на гру в посиленому складі, в якому знову виділялися нападники Німенко, Малов та Аверкін.

«Беркутівці» ж — триразові чемпіони країни — не давали «Соколу» спуску ще й у тому, що відмовились перенести другий поєдинок серії на 8 квітня, аби не було збігу з матчем збірної, а також не погодились грати на «Авангарді» — домашній ковзанці «Сокола».

Напружений матч, який тримав у напрузі 400 глядачів на трибунах, завершився важкою перемогою «соколів» в овертаймі. Таки шкода, що цей матч і перший поєдинок збірної відбувалися одночасно.

Тим часом «бронзу» виграв ХК «Харків».

 

ТАБЛО

Спаринги

Україна — Польща — 5:1 (2:1, 2:0, 1:0; Матерухін, 12 (більш.); Побєдоносцев, 19 (більш.); Шахрайчук, 29; Тимченко, 31; Климентьєв, 43 — Лашкевич, 14)

Україна — Польща — 2:1 (2:1, 0:0, 0:0; Міхнов, 9; Гніденко, 12 — Лашкевич, 18)

* * *

Чемпіонат України

Фінал (другий матч серії до двох перемог). «Беркут» — «Сокіл» — 2:3 ОТ (2:0, 0:0, 0:2, 0:1; Ніколаєв, 13; Бега, 17 — Пастух, 44; Аверкін, 22; Ладигін, 60 (більш.); серія — 0:2).

За третє місце. «Харків» — «Білий барс» — 6:3 (2:0).

НХЛ

Регулярний чемпіонат. «Айлендерз» — «Піттсбург» — 5:6 (Федотенко «П» — 16.38 хв., «–1», без кидків; Понікаровський «П» — не грав).

Регулярна першість закінчилася, відтак визначились 16 клубів, які продовжать змагання за Кубок Стенлі. У першому раунді «плей–оф» зустрінуться «Піттсбург» — «Оттава», «Вашингтон» — «Монреаль», «Нью–Джерсі» — «Філадельфія» та «Баффало» — «Бостон» у Східній конференції, а також «Сан–Хосе» — «Колорадо», «Чикаго» — «Нешвіл», «Ванкувер» — «Лос–Анджелес» та «Фінікс» — «Детройт» — у Західній.