І стануть останні передостанніми

13.04.2010
І стануть останні передостанніми

Динамівець Мілевський переграє «каноніра» Реву й виходить у лідери гонки бомбардирів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Переживши минулого тижня інспекційний візит президента УЄФА, український футбол повернувся до звичних внутрішніх «розбірок» на полях і за їхніми межами. Яскравими видовищами футболісти не порадували, вкотре показавши лише вміння грати «на характері». Зате не дають сумувати чиновники, продовжуючи розігрувати свої карти.

 

Ви від нас, а ми — за вами

Ледь Мішель Платіні минулого четверга полетів із Києва, як наступного дня за ним слідом до штаб–квартири УЄФА в Ньон попрямувала українська делегація. Точніше, навіть дві, оскільки віце–прем’єр Борис Колесников і президент ФФУ Григорій Суркіс прибули окремо. Власне, це лише підтвердило напругу у стосунках «київських» і «донецьких»; та й мляве рукостискання виглядало суто формальністю. На самому засіданні жодних сенсаційних заяв не озвучили, хоча Україні дали зрозуміти, що у випадку зриву графіка підготовки Євро–2012 у нас таки можуть відібрати. Зате пообіцяли зробити квитки доступнішими для українців — принаймні ціни будуть нижчими, ніж на першості 2008 року. Також Колесников заявив, що «на 90 відсотків вирішено: збірна України зіграє в Донецьку, а поляки – у Варшаві та Вроцлаві».

Протистояння вітчизняних функціонерів продовжилося заочно. Григорій Суркіс повідомив, що складає з себе повноваження «адвоката влади». Тобто передає відповідальність цілком і повністю донецьким колегам, які взяли уряд під контроль. У відповідь Суркіс отримав контрвипади президентів «Шахтаря» Ріната Ахметова й «Металіста» — Олександра Ярославського. Вони пропонують Григорію Михайловичу фінансову підтримку для збірної з прицілом на домашній чемпіонат Європи, за що хочуть отримати «всього–на–всього» прозорість у витратах на національну команду.

Ярославський підкинув хмизу в багаття. За його словами, тренер збірної та ФК «Металіст» Мирон Маркевич досі не підписав контракт із Федерацією футболу, хоча його призначили більш як два місяці тому. Зате якимось дивним чином гроші за початок роботи із національною командою фахівцеві вже перерахували. Крім того, власник харківського клубу твердить, що Маркевичу пропонують підписати угоду, за якою він зобов’язується... виграти Євро. Але це вже, здається, занадто.

ФФУ взяла паузу для відповіді.

Центральний — не значить найцікавіший

А власне на футбольних полях країни минулого уїк–енду увагу привертали два цікаві поєдинки за участю команд із верхньої частини таблиці. Центральним матчем туру вважали побачення «Шахтаря» і «Дніпра». Цій дуелі додавала «перцю» присутність у складі гостей колишніх донеччан Яна Лаштувки й Євгена Селезньова (ще один екс–«гірник», Олексій Белік, залишився в запасі).

«Дніпряни» таки досягли бажаної нічиєї, зіпсувавши «Шахтарю» своєрідний ювілей, оскільки перервали його переможну серію на «Донбас–арені» в десятому двобої. Майже 40 тисяч глядачів не побачили видовищного дійства, зате було багато боротьби. Як зізнався згодом півзахисник дніпропетровців Максим Калиниченко, тренери дали установку грати максимально концентровано й щільно, особливо в захисті. На такому тлі доволі гострими виглядали контрвипади «Дніпра», до яких активно підключався молодий Євген Коноплянка. Витіснивши зі складу Сергія Назаренка, він і бив по воротах, і в обороні частенько вигравав єдиноборства у досвідченого Даріо Срни.

Господарі ж не змогли урізноманітнити свої дії настільки, щоб чимось здивувати колектив Володимира Безсонова. Після зустрічі Мірча Луческу віддав належне захисним редутам суперника. «Дніпро» — добре організована команда, яка діяла агресивно, не соромилася порушувати правила. Та все ж мої футболісти не виконали багато з того, що мали», — резюмував Містер, уже знаючи, що «помаранчево–чорні» поступилися лідер­ством «Динамо».

Особливе дербі

Щоправда, команда Валерія Газзаєва обійшла «Шахтар» лише за рахунок кращої різниці забитих і пропущених м’ячів, бо очок гранди набрали однаково. Для такого лідерства динамівці здолали у столичному дербі «Арсенал», який ще жодного разу в історії не спромігся обіграти іменитих земляків.

Через велику кількість «голевих» помилок арбітрів на користь чемпіона в останніх матчах цей двобій розглядали ледь не під мікроскопом. І знову не обійшлося без присмаку скандалу.

Цього разу господарі три м’ячі забили «чисто». Натомість наставник «канонірів» В’ячеслав Грозний розкритикував київського рефері Євгена Арановського за те, що щедро нагороджував його підопічних картками. І справді, Арановський аж вісім разів засвітив «жовте світло» перед гостями, причому одного разу воно перетворилося на червоне для Сергія Симоненка. Щоправда, й динамівці отримали п’ять «гірчичників». Натомість Газзаєв нагадав Грозному, що списування невдач на арбітрів — хибний шлях.

А найбільш спірним виявилося вилучення Богдана Шершуна. У захисника вирвалася нецензурна лайка після того, як його вдарив ліктем Артем Мілевський. Капітан чемпіона не отримав попередження, тоді як «арсенальця» суддя відправив до роздягальні, сприйнявши почуте на свою адресу. Насправді ж, якщо вилучати всіх, хто в нас вдається до подібних висловів на футбольному полі, то кожен матч закінчуватиметься чи й не «вісім на вісім».

До речі, в суботу Максим Шацьких уперше зіграв проти команди, якій віддав десять років. Фанати «Динамо» доволі тепло привітали узбецького форварда «канонірів». Забити йому не вдалося, натомість уже за рахунку 0:3 його «розмочив» старожил «Арсеналу» Сергій Закарлюка. Чи міг матч скластися інакше? Можна погодитися, якби Андрій Воробей з убивчої позиції влучив у ворота, а не в стійку, коли табло показувало 0:1, — тоді гра пішла б в іншому руслі.

Активні «низи»

На тлі двох головних поєдинків туру дещо губляться «подвиги» аутсайдерів. А вони розійшлися не на жарт — уся остання четвірка розжилася очками в протистояннях із «високопоставленими» опонентами. Особливо вразили «Кривбас» і «Закарпаття», вирвавши нічиї на останніх секундах у претендентів на бронзові медалі.

«Металіст» у Кривому Розі аж ніяк не виглядав грандом. Уперті хлопці Юрія Максимова грали з харків’янами практично на рівних і закономірно здобули очко. «Важко нам даються голи, а пропускаємо дуже просто, хоча начебто й досвідчені виконавці грають», — зітхав на прес–конференції Мирон Маркевич.

Так само у компенсований арбітром час зрівняли рахунок у «карпатському дербі» ужгородці. Гості зі Львова, які в середині тижня здолали в очній боротьбі за п’яте місце «Таврію», цього разу мали шанс піднятися ще на сходинку вище, але у «Закарпаття» знайшовся... «рижий», а значить, за словами тренера Ігоря Гамули, щасливий Владислав Микуляк: він влучно пробив у нижній кут воріт Тлумака з–за меж штрафного майданчика.

Та найбільше здивувала «Зоря» — у Криму луганська команда з кількома орендованими досвідченими виконавцями у складі на чолі з капітаном Володимиром Єзерським знайшла своє щастя в контр­атаці. Колектив Анатолія Чанцева під­няв­ся на 14–ту позицію, залишивши передостанню «Закарпаттю». А «Таврія» програла вдруге поспіль, чим фактично позбавила себе ілюзій на місце, вище від шостого.

У порівнянні з цими несподіванками нічия між «Чорноморцем» і «Ворсклою» особливих емоцій не викликає. Хіба що любителі статистики відзначать, що підопічні Миколи Павлова утримують звання наймиролюбнішої команди ліги — в Одесі полтавці вже вдесяте зіграли внічию. А наставник «моряків» Андрій Баль, який грає внічию втретє поспіль, жалкував, що не зміг зробити одеситам подарунок на річницю визволення міста від фашистів. Водночас скромно зауважив, що й набране очко його колективу аж ніяк не завадить.

Після чотирьох поразок і однієї нічиєї у п’яти останніх турах нарешті виграв донецький «Металург», відвівши душу на скромному «Іллічівці». А вольова перемога інших «металургів», запорізьких, дозволила їм обійти в середині таблиці «Оболонь». І знову всю кашу киянам зіпсував неврівноважений воротар Олександр Рибка. Після двох «ляпів» Сергій Ковалець замінив його на Андрія Товта, та було пізно.

Довго відпочивати прем’єр–ліга не збирається. Адже до завершення сезону залишилося менше місяця, тож черговий тур відбудеться вже завтра й післязавтра.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Наступного разу наглядова рада УЄФА розгляне стан підготовки України та Польщі до чемпіонату Європи 2012 року на засіданні в Ньоні 2 червня. Про це вчора на брифінгу повідомив віце–прем’єр–міністр із питань підготовки до Євро Борис Колесников.

Відповідаючи на запитання журналістів, що саме планує Україна зробити за два місяці, які президент УЄФА відвів для ліквідації відставання у графіку робіт, Колесников сказав про зосередження сил на підготовці стадіонів і аеропортів. Зокрема, за його словами, у Львові планується закінчити монтаж східної трибуни і перейти до монтажу західної. У цьому ж місті та в Донецьку планують приступити до побудови нових терміналів в аеропортах.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 24–й тур

«Металург» (З) — «Оболонь» — 2:1

Голи: Невмивака, 4; Алозі, 30 — Конюшенко, 9

4 200 глядачів

«Шахтар» — «Дніпро» — 0:0

38 195 глядачів

«Динамо» — «Арсенал» — 3:1

Голи: Вукоєвич, 34; Маграо, 62; Мілевський, 65 — Закарлюка, 73

Вилучення: Шершун, 82; Симоненко, 83 (обидва — «А»)

12 500 глядачів

«Кривбас» — «Металіст» — 2:2

Голи: Морозюк, 37; Кіцута, 90+2 — Олійник, 32; Фініньйо, 63

1 500 глядачів

«Чорноморець» — «Ворскла» — 0:0

4 600 глядачів

«Таврія» — «Зоря» — 0:1

Гол: Сілюк, 62

7 600 глядачів

«Закарпаття» — «Карпати» — 1:1

Голи: Микуляк, 90+2 — Батіста, 28

2 000 глядачів

«Іллічівець» —«Металург» (Д) — 0:4

Голи: Дімітров, 42 (пен.), 84; Танаса, 69; Мхітарян, 81

4 600 глядачів

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Динамо» 24 18 5 1 50–13 59

2. «Шахтар» 24 18 5 1 50–16 59

3. «Металіст» 24 14 4 6 37–21 46

4. «Дніпро» 24 12 7 5 37–20 43

5. «Карпати» 24 11 9 4 39–28 42

6. «Таврія» 24 10 7 7 27–30 37

7. «Металург» (Д) 24 10 5 9 34–25 35

8. «Арсенал» 24 7 9 8 32–32 30

9. «Металург» (З) 24 8 5 11 29–40 29

10. «Оболонь» 24 9 2 13 24–37 29

11. «Ворскла» 24 5 10 9 22–22 25

12. «Іллічівець» 24 5 7 12 24–44 22

13. «Чорноморець» 24 5 6 13 18–35 21

14. «Зоря» 24 5 5 14 18–40 20

15. «Закарпаття» 24 5 3 16 16–35 18

16. «Кривбас» 24 4 3 17 24–43 15

Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 14 (4 — з пен.), Коельйо («Металіст») — 13 (3), Селезньов («Дніпро») — 11 (2).

* * *

Перша ліга. Матчі 23–го туру. «Нафтовик» — «Харків» — 2:1, «Енергетик» — «Десна» — 1:1, «Фенікс» — «Зірка» — 1:2.