Пасажирам наставлять «роги»

27.03.2010

Проїзд у тролейбусі вже незабаром може коштувати рівнянам майже вдвічі дорожче, ніж зараз. Щоправда, ціна зросте не одразу — талони на проїзд, які нині можна придбати за 80 копійок, дорожчатимуть протягом року в три етапи. Так, уже з 15 квітня вони коштуватимуть 1 гривню, з 1 серпня — 1,25 гривні, і, нарешті, з першого листопада їх ціна зросте до 1,50 гривні.

Ініціаторами такого непопулярного рішення є комунальне підприємство «Рівнеелектроавтотранс» та міська влада Рівного. Нещодавно вони підготували відповідні розрахунки і направили їх до двох міністерств — економіки та житлово–комунального господарства, сподіваючись отримати дозвіл на підвищення цін на проїзд у тролейбусах. Начальник КП «Рівнеелектроавтотранс» Степан Загиней запевняє, що такий крок є вимушеним: «За нашими розрахунками, собівартість перевезення однієї людини в тролейбусі становить 1,54 гривні, що майже вдвічі більше, ніж ціна, яку платять пасажири сьогодні. У зв’язку з тим, що 80 копійок не покривають витрат, торік ми зазнали збитків у розмірі 3,3 мільйона гривень. Якщо вартість проїзду не збільшити зараз, підприємство у цьому році матиме збитки в межах 15 мільйонів». За словами пана Загинея, підприємству довелося зменшити витрати на ремонт, техобслуговування та придбання запасних частин для тролейбусів майже в 10 разів. А це, як зазначає начальник КП «Рівнеелектроавтотранс», безпосередньо позначається на технічному стані тролейбусів і на безпеці руху. Крім того, через недостатню кількість обігових коштів підприємство ще два місяці тому перейшло на чотириденний робочий тиждень.

Новина про можливе збільшення тарифів на проїзд у тролейбусах прогнозовано викликала невдоволення серед пасажирів. Вони небезпідставно побоюються, що подорожчання тролейбусів автоматично зумовить бажання перевізників збільшити ціну на проїзд у міських «маршрутках», яка зараз становить 1,50 гривні.

Павло ДУТКО