«Домашня» армія

27.03.2010
«Домашня» армія

«Краповий берет» — такий рідний, бо здобутий потом і кров’ю. (Фото Івана КУЛЕХИ.)

Як відомо, нема пророка у своїй вітчизні. Навколишній світ сучасна людина сприймає значною мірою як телеглядач. На українських телеекранах можна часто побачити американський поліцейський спецпідрозділ «СВАТ» або російських міліцейських спецназівців, які воюють із чеченськими збройними формуваннями. Усе це — види жандармерії чи внутрішніх військ, натомість через слабкий вітчизняний кінематограф про власні ВВ українці знають мало. Тим часом, поки в мирних умовах Збройні сили навчаються, Внутрішні війська активно практикуються у своїх численних завданнях, а це не лише патрулювання вулиць, а й боротьба з особливо небезпечними злочинними групами, конвоювання засуджених, охорона стратегічних об’єктів, таких як атомні електростанції та склади зброї. Антитерористичний спецпідрозділ ВВ «Омега» не відстає, а часто й випереджає славнозвісний антитерористичний центр СБУ «Альфа».

 

«Кицьки» б’ються за берет

Спеціальні підрозділи Внутрішніх військ називаються в основному «котячими» іменами. Це київський «Барс», «Ягуар», який дислокується у містечку Калинівка на Вінниччині, «Гепард» із Запоріжжя та кримський «Тигр». Кожен із них, незважаючи на «приписку», може бути перекинуто в будь–яку точку країни.

Щороку восени до навчального центру Внутрішніх військ МВС під Києвом з’їжджаються спецназівці–правоохоронці для участі у фіналі змагань на першість ВВ з професійно–прикладних видів спорту і головне — аби здобути право носити легендарну і міжнародну відзнаку спецпідрозділів ВВ — краповий берет. Як це відбувається, описує «Український мілітарний портал»: аби просто бути допущеним до здачі на «краповий берет», треба бути відмінником із низки нормативів зі стрільби та фізпідготовки. Сам екзамен проходить у формі змагань, протягом кількох днів і в кілька етапів. Це 600–метрова смуга перешкод, яку долають у бронежилеті та з автоматом, вісім кілометрів кросу зі стрільбою лежачи та стоячи, ще одна смуга перешкод зі стрільбою з пістолета та нападниками, від яких треба відбиватися прийомами рукопашного бою, ще один іспит із «рукопашки», але вже в залі, на татамі.

Охочий «красуватися» у краповому береті має набрати необхідний мінімум по кожному з видів і мати суму, необхідну для зарахування іспиту по всіх видах. Минулого року із 270 претендентів залишилося всього кілька, а загалом в Україні лише 45 чинних «краповиків». Підтверджувати краповий берет треба ще три роки поспіль після здачі.

«Омега» перемагає «Альфу»

На престижних спортивних змаганнях честь Внутрішніх військ завжди захищають бійці антитерористичного загону «Омега». Так було й на 5–му міжнародному снайперському турнірі. «Омегівці» змагалися серед 24 снайперських пар з України, Білорусі та Казахстану, які пройшли попередній відбірковий етап. Конкурентами серед інших були й співвітчизники з Центру спеціальних операцій «Альфа» СБ України, Головного управління з боротьби з організованою злочинністю МВС України та Головного управління розвідки Міноборони України.

Програма змагань видалася суворою, наприклад, півфінальний етап, що складався з 16 вправ, тривав півтори доби. Умови — максимально наближені до тих, у яких снайпери працюють під час антитерористичних операцій. Стрільба вдень і вночі, нічні результати виявилися у кілька різів гіршими за денні. Під час стрільб вирували настільки сильні емоції, що втоми не відчувалося навіть після безсонної ночі.

І ось настав довгоочікуваний момент. Оголошують імена переможців. «Омегівці» — старший лейтенант Назарій Пастернак та капітан Дмитро Хміль — набирають 291,5 та 271,5 бала відповідно. А це перше та третє місця в особистій першості. У загальнокомандному ж заліку офіцери «Омеги» посіли заслужене перше місце. Другими були стрільці з Казахстану. Вони на 58 балів (!) відстали від вітчизняних військових правоохоронців. Третьою на п’єдестал зійшла снайперська пара, що представляла «Альфу» СБУ.

Багато роботи — мало людей

Учора у Внутрішніх військах відзначили професійне свято. Командувач ВВ МВС генерал армії Олександр Кіхтенко скористався цією нагодою, аби заявити, що, на його думку, кількість особового складу Внутрішніх військ треба збільшити на 5—7 тисяч осіб. Адже навантаження на бійців ВВ «перевищує норми в півтора–два рази», цитує Кіхтенка УНІАН.

За словами командувача ВВ, йдеться не лише про міліцейські функції, у них задіяно 30 відсотків особового складу. «Наші люди виконують державні завдання, пов’язані з охороною атомних станцій, перевезенням ядерного палива, охороною особливо важливих державних об’єктів, посольств. Узагалі Внутрішні війська працюють в інтересах 14 міністерств», — зазначив генерал Кіхтенко.

Але й щодо підтримання правопорядку на вулицях у Внутрішніх військах собою пишаються. ВВ разом із міліцією забезпечують порядок під час великих заходів, як на футбольних матчах і концертах, так і під час політичних «масових видовищ». Внутрішні війська роблять свій внесок у правопорядок і під час курортного сезону. «Більше того, коли є необхідність у «відпрацюванні» криміногенної ситуації в регіонах, завдяки патрулюванню бійців ВВ вулична злочинність зменшується десь на 30 відсотків. Це, вважаю, результат дуже серйозний, — зазначив Олександр Кіхтенко. — При явно недостатньому фінансуванні військ ми підтримуємо високий рівень бойової готовності. Тобто сьогодні Внутрішні війська є боєготовними, здатними до виконання завдань у будь–якій точці нашої країни».

Іван КУЛЕХА,
Олекса ШВЕЦЬ
  • У бiй проти москалiв... веде Суворов?

    Частини та з’єднання Збройних сил України досі не мають назв і символів, пов’язаних з українською історією та її національними й військово-історичними традиціями. >>

  • «Викликаємо вогонь на себе!»

    Смерть, яка могла стати його смертю, Володимир Муляр тепер бачить часто — запис відеосюжету горезвісного російського каналу «Анна ньюс» він скачав собі у смартфон як пам’ять про пекло, пережите на трасі Бахмутка. В другій половині жовтня 2014 року саме тут була найгарячіша точка АТО — легендарний 32-й блокпост, крайній форпост українських Збройних сил, що на два тижні опинився в оточенні терористів. >>

  • Призов по-київськи

    Тим, хто в непростих умовах став до зброї рік тому, потрібна заміна. Саме з цією метою військові комісаріати виконують нові завдання з комплектування Збройних сил України та інших військових формувань. Цими днями завершується перший етап четвертої черги часткової мобілізації. >>

  • Героїзм кіборга «Динамо»

    Олексій Дурмасенко, боєць 93-ї окремої механізованої бригади, став відомим за тиждень до своєї смерті, коли дав інтерв’ю «Радіо «Свобода» під час приїзду до рідного Києва в короткострокову відпустку. Перед тим 25-річний солдат із позивним «Динамо» пройшов бойове хрещення як «кіборг»: упродовж 12 діб захищав Донецький аеропорт, цей «український Сталінград Донбасу». >>

  • Ешелон свідомих

    Не на схід, а на захід відбув позавчора з Києва ешелон із першою командою мобілізованих у рамках першої в цьому році черги мобілізації. «Будуть і наступні відправки, але кожна — спочатку в навчальні центри, а не в АТО. Усі мобілізовані проходитимуть через навчання. Від 30 до 45 діб триватиме бойове злагодження», — пояснює Віталій Чекаленко, комісар Дарницького районного військового комісаріату. >>

  • Ордени старлея Коли

    Його позивний — Кола. Донедавна він полюбляв цей напій. Тепер не п’є — не може. Бо в Маріуполі в блокаді, коли вже не було води, довелося не раз на колі «мівіну» запарювати... >>