«Від корупціонера чую!»

02.03.2010

Новообраний Президент України днями підписав три укази, спрямовані на реформи у сфері економіки. Першим він заснував комітет з економічних реформ і призначив його керівником свою соратницю, першого заступника керівника адміністрації Президента Ірину Акімову. Вже з першого погляду помітно, що цей документ глибоко заходить на «територію», яку «контролює» Кабінет Міністрів. Так, новостворений комітет моніторить ситуацію в економіці, визначає ефективність роботи уряду та подає свої висновки, що і як треба зробити по–іншому.

Одним із перших завдань комітету буде боротьба з бідністю. Принаймні саме так звучить другий указ Януковича. Підлеглі Ірини Акімової мають з’ясувати, що таке бідність по–українськи і що треба зробити, аби забезпечити на наших теренах європейські норми життя. А поки ця глобальна мета шукатиме зближення з вітчизняними реаліями, Президент доручив уряду таки виконати закон про встановлення прожиткового мінімуму. Як відомо, уряд Юлії Тимошенко відмовився виконувати цей документ: експерти ствер­джують, що з політичних міркувань — закон був однією з головних передвиборчих «фішок» кандидата на посаду Президента Віктора Януковича.

І, нарешті, третій указ — про створення Національного антикорупційного комітету як дорадчого органу при Президенті України. При цьому головою комітету є глава держави, а виконавчим секретарем — голова РНБО.

Цікаво, що якщо поява перших двох документів (поки що?) залишила Прем’єр–міністра Юлія Тимошенко байдужою, то створення антикорупційного комітету викликало у її душі шквал обурення. Яким вона щедро поділилася з колегами перед початком учорашнього позачергового засідання уряду. «Янукович підписав указ про створення комітету. Називається НАК — миле серцю слово», — з льодяним сарказмом мовила Юлія Володимирівна, натякаючи на НАК «Нафтогаз України» (обидва політики — і Янукович, і Тимошенко почергово звинувачують один одного у тому, що саме опонент довів компанію до плачевного фінансового стану. — Авт.).

«Я хочу направити звернення до Януковича, щоб першим питанням у НАК розглянути, як позбавлялася країна шельфу Чорного моря. Ми у понеділок передамо всі документи туди, передамо повністю всі докази того, що це була велика корупція, яка базувалася на постанові тоді Прем’єра Януковича», — пішла в атаку леді Ю.

Друге питання про корупцію, яке готова поставити Юлія Володимирівна Віктору Януковичу, стосується компанії «РосУкрЕнерго». «Ця компанія багато років знекровлювала нашу нафтогазову систему і, до речі, один із натхненників і представників «РосУкрЕнерго», пан Льовочкін, призначений керівником адміністрації Президента Януковича, — не вгавала Прем’єрка. — І останнє питання з першочергових, які потрібно розглядати самому Януковичу, як керівнику НАК — це повернення з його нечесної, корумпованої власності Межигір’я назад державі». Цілком можливо, що такі заяви мали додати балів Тимошенко перед можливою відставкою. Або ж укотре наголосити, що «живою» Юлія Володимирівна не дасться.