До цього важко буде звикнути

26.02.2010
До цього важко буде звикнути

Віктор Янукович заступив на пост Президента України. Він став четвертим главою держави в історії незалежної України. Від учорашнього дня це питання звучить іще дзвінкіше: наскільки незалежною буде наша держава після каденції Януковича? Того самого Януковича, який, балотуючись на виборах, виступив за надання російській мові широких преференцій, погодився ділитися газотранспортною системою, допускав, що російський флот залишиться в Україні після 2017 року...

Янукович тепер — даність. Ті українці, які стояли на помаранчевих Майданах, мусять готуватися до нової боротьби і нової опозиції. Буде важко. Янукович — тест на міцність демократії. Ті українці, які підтримали Януковича, спершу радітимуть. А потім — розчаровуватимуться, шукатимуть нових лідерів. У цьому нема сумнівів. Найважливіше, щоб після цих випробувань зрештою перемогла Україна.

 

Печать на президентство

Віктор Янукович почав свій «коронаційний» день у Києво–Печерській лаврі. У головній святині Української православної церкви Московського патріархату відбувся молебень за Україну та український народ. Його провів патріарх РПЦ Кирил разом із Київським митрополитом Володимиром.

Уже з першого заходу вчорашнього дня стало зрозуміло: Україні загрожує розворот у політиці захисту державних та національних інтересів. Ще не прийшовши до влади, Віктор Янукович відкрив дорогу в Київ для недруга нашої держави Костянтина Затуліна — депутата Державної думи Росії, який відзначився українофобськими заявами та роботою на підрив дер­жавної безпеки України. Служба безпеки відкрила Затуліну в’їзд до України, і вчора він брав участь у молебні. Підстава — те, що Затулін входив до офіційної делегації від Росії.

Кирил став першим патріархом Московським, який благословив на правління главу іншої держави. «У стінах Києво–Печерської лаври, звідки пішла Русь свята ми зараз молилися, щоб Господь благословив ваше сходження у владу Президента України», — сказав предстоятель РПЦ. Насамкінець він дуже ламаною українською мовою процитував рядки з «Молитви за Україну»: «Боже, велікій, єдіний, Русь–Украіну храні. Волі і світу прамінням Ти її осєні». Нинішній варіант гімну Олександра Кониського — «нам Україну храни», але «Русь–Україну» — так справді співали в давнину.

Янукович, отримавши благословення, сказав: «Я впевнений, що український народ здолає на цьому шляху всі труднощі, всі виклики, які нам сьогодні дає Господь Бог».

Новообраний Президент їхав у Верховну Раду в піднесеному настрої ще й тому, що митрополит Володимир подарував йому перстень–печатку князя Київського Всеволода, сина князя Ярослава Мудрого, яку той отримав у дар від Візантійського імператора Константина у 1043 році. Із цією каблучкою Янукович проходив усі інавгураційні заходи.

Двері, що не хотіли прочинятись

Парламентську площу в очікуванні Віктора Януковича охопило хвилювання. Для журналістів працював єдиний пункт пропуску. Пан у цивільному по кілька хвилин шукав прізвища мас–медійників у списках, і черга з журналістів вишикувалася на десять метрів. «Через п’ять хвилин припиняй запускати», — почулося з рації, що висіла на поясі пана в цивільному. «А якщо всіх не встигну?..» — перепитав охоронець–контролер. «Нічого страшного», — відповіли з іншого боку. Почувши про загрозу не потрапити на інавгурацію, журналісти почали тиснутися вперед.

Площа наповнювалася дипломатичними кортежами, от–от мав прибути Янукович... «Сюди, б..., став свою машину», — нервували водії автомобілів. Перед самим парламентом стояв суворіший пункт контролю — з металошукачами. Сюди чомусь підійшов і народний депутат Руслан Князевич. «Пускають?» — спитав «нашоукраїнець». «Вас точно пропустять», — позаздрив хтось статусові нардепа.

Будівля Верховної Ради видавалася тісною для церемонії: було дуже людно. Місця в сесійній залі зайняли народні депутати, в урядовій ложі вмостилися представники виконавчої влади, а високі гості (президенти держав, голови міжнародних організацій і, для прикладу, перша леді країни Людмила Янукович із онуком) сіли в ложі по ліву руку від Володимира Литвина. Журналісти тіснилися на третьому поверсі в кулуарах. На балконі розташувався хор імені Верьовки, який мав виконувати гімн, і решта гостей. Президент Федерації футболу Григорій Суркіс ледве протиснувся через коло медійників, ідучи на балкон. «Який у мене настрій? Гарний! Я сподіваюсь, новий Президент підтримає проект, яким я зараз займаюсь, — Євро–2012», — поділився Суркіс.

Єдиний простір у парламенті, який лишався незаповненим, — це сектор, де сидить фракція БЮТ. Команда Юлії Тимошенко, відмовившись визнавати результати президентських виборів, створила картинку «беззубого» залу для іноземних гостей і глядачів. Не було й самої Тимошенко та її міністрів і частини фракції «НУНС». Також на церемонію не прибули попередники Януковича — Леонід Кравчук і Віктор Ющенко.

Зате «регіонали» розважалися. Депутати фотографувалися з Головою Конституційного Суду Андрієм Стрижаком, який мав привести Януковича до присяги. Найбільше старався Нестор Шуфрич: він зробив із суддею купу знімків, можливо, через те, що Стрижак є його земляком.

Головний винуватець свята приїхав під стіни Верховної Ради із запізненням, застібаючи на ходу ґудзики. Янукович був вбраний у стильний костюм, але чомусь вирішив зрадити своєму стилеві й замість синьої краватки вдягнув червону (до речі, а Володимир Литвин і Олександр Лавринович, ніби змовившись, вбралися в блакитні сорочки та сині краватки; БЮТівця Миколи Томенка в президії не було).

Перед самим входом у Верховну Раду трапився курйоз: вхідні двері відчинили зарано, і вони почали зачинятися просто перед Януковичем. Варта хутко кинулася ліквідувати непорядок, й після невдоволеної міни Віктор Федорович уже міряв своїми кроками парламентські сходи. «Прошу зустрічати новообраного Президента України», — закликав Володимир Литвин.

Церемонія почалася з Державного Гімну. Янукович ніби й намагався підспівувати, але рухав губами рідко й мляво.

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал оголосив, що Президентом України обрано Віктора Януковича. Очільник Конституційного Суду Стрижак повідомив, що Янукович виконав усі конституційні вимоги щодо несумісництва з посадою Президента. Відтак Віктор Янукович зачитував присягу, тримаючи руку на Конституції України та Пересопницькому Євангелії.

Відразу після присяги в сесійний зал внесли президентський штандарт — це символізувало, що в державі з’явився новий глава. Пан Стрижак вручив Януковичу символи президентської влади — нашийний знак глави держави, печатку та булаву. Лідер Партії регіонів демонстрував ці трофеї залові так, наче виграв їх у теніс.

Після цього Віктор Янукович виступив з інавгураційною промовою і вирушив на Банкову.

Вхід у хороми

Там перед урочистостями провели добрячу ревізію. Зокрема, стражі порядку перевірили каналізаційні люки, чи там, бува, хтось не заховався для атаки на нового Президента. На порозі топтався організатор дійства, народний депутат Сергій Льовочкін — майбутній глава адміністрації Президента, чекали військовослужбовці.

Віктор Федорович урочисто прийняв командування Збройними силами. Начальник Генерального штабу, Головнокомандувач ЗСУ Іван Свида віддав Януковичу рапорт, а потім представив главі держави командувачів видів ЗСУ. Обійшовши стрій почесної варти, Янукович зник у дверях СП. За порогом його чекали з хлібом–сіллю та квітами.

На Банковій Віктор Федорович зустрівся з Віктором Андрійовичем. Уже екс–Президент Ющенко побажав Януковичу успіхів і наголосив: «Україна — понад усе!»

Після цього Янукович зустрівся з деякими представниками іноземних держав. Судячи з повідомлення прес–служби Президента, для Януковича особливою була розмова з лідером Білорусі Олександром Лукашенком. Політики домовились почати новий етап стосунків. «Я не забув і не забуду батьківщину своїх предків — Вітебську область», — заявив Янукович.

А російську делегацію, до речі, очолював лише голова Держдуми Борис Гризлов.

Шампанське наодинці

Офіційні заходи завершились прийняттям Президентом глав іноземних держав, глав урядів, парламентів та дипломатичних місій, акредитованих в Україні. Перед входом в Український дім можна було побачити багато цікавих гостей: Леоніда Кучму з дружиною, олігархів Ріната Ахметова, Віктора Пінчука, Ігоря Коломойського та ін. Привітати Януковича прийшов і боксер Віталій Кличко. Фотокамери зафіксували при вході в будинок «нашоукраїнців» Давида Жванію та Миколу Мартиненка, які нібито готуються почати переговори про коаліцію з Партією регіонів.

Читаючи промову з аркуша, Янукович запропонував підняти тост «за наше спільне процвітання», «за нашу красиву, улюблену Україну». Януковичу піднесли шампанського, і він запросив усіх «підняти спільно цей келих». Проте із трансляції було помітно, що келих є лише в Януковича, а гостям налили пізніше.

 

ПРЯМА МОВА

Що сказав Янукович у Верховній Раді

У промові після складання присяги Президент Віктор Янукович заявив, що відчуває «відповідальність і смиренність» перед народом України та перед Всевишнім.

Констатувавши, що «сторінку президентських виборів–2010 перегорнуто» і «починається наступний період нашої новітньої історії», Янукович наголосив: країна «перебуває у вкрай складній ситуації», не має державного бюджету на поточний рік, має колосальні борги із зовнішніх запозичень, бідність, розвалену економіку і корупцію. Але «державу можна не лише врятувати від соціально–економічного колапсу, але й швидко вивести на шлях прискореного розвитку». «Якби не ця впевненість і ця віра у власні сили, сили своєї команди і силу українського народу, я ніколи не балотувався б у президенти», — зауважив новообраний глава держави.

У першу чергу Янукович пообіцяв відновити систему ефективного державного управління і швидко створити дієздатну виконавчу владу. «Першочергове завдання на цьому шляху — реформування системи влади і, перш за все, Кабінету Міністрів, перетворення його у команду професіоналів, а не «політичних офіціантів», — заявив В. Я., закликавши Верховну Раду підтримати його зусилля.

Янукович наголосив, що особлива роль у реформуванні системи державного управління належить парламенту, в якому має бути сильна і стабільна більшість. «Якщо ми не спроможемося подолати існуючі політичні незгоди в ім’я порятунку держави, якщо не зуміємо очистити свої серця від отрути ненависті, породженої марнославством і егоїзмом, держава буде приреченою на продовження блукання у політичних сутінках і соціально–економічних лабіринтах».

За словами Януковича, ефективна співпраця між Президентом, парламентом і урядом «розчистить дорогу до швидкого економічного прогресу» й дозволить об’єднати країну. «Люди схильні політизувати певні питання духовності здебільшого тоді, коли вони перебувають у стані перманентної фінансової нестабільності. В економічно розвинутих державах вірогідність виникнення внутрішніх конфліктів через різницю в культурних традиціях того чи іншого регіону в десятки разів нижча, ніж у державах економічно відсталих», — вважає В. Я.

Янукович пообіцяв проводити зовнішню політику, яка дозволить «отримати максимальний результат від розвитку рівноправних і взаємовигідних відносин з Росією, Євросоюзом, США та іншими державами, які впливають на розвиток ситуації у світі».

І запевнив, що виконає всі обіцянки, які давав народу України, включно з виплатою заборгованостей із заробітної плати та пенсій. «Враховуючи катастрофічну ситуацію з державними фінансами, ми зробимо це за рахунок скорочення витрат на бюрократичну систему і почнемо з себе», — наголосив Президент.

 

КУЛУАРИ

Під час церемонії депутатський корпус кілька разів вітав Віктора Януковича стоячи. Здіймалися на ноги й ті представники фракції «НУНС», які прийшли на інавгурацію. Цей факт викликав оптимізм у Ганни Герман, яку кілька годин після інавгурації було призначено заступницею глави адміністрації Президента. «Невдовзі в нас буде коаліція. Дивлячись на ті руки, які аплодували Януковичу, я роблю висновок, що голосів достатньо для більшості», — раділа Герман. Вона прийшла на церемонію у старовинній вишиваній сорочці: «Цій блузі 200 років. Я довго чекала урочистої нагоди, щоб вдягти її. До цього часу я її не вбирала».

«Мені прикро за пані Герман, бо вона завжди намагалася бути об’єктивною, — зазначив у коментарі «УМ» Владислав Каськів. — На її місці я б не ототожнював той факт, що ми є на інавгурації, зі створенням коаліції. Згадайте, на інавгурації Ющенка теж була ціла фракція Партії регіонів, але це ні про що не свідчило».

Ганна Герман також розповіла про дилему, над якою «регіонали» сперечалися, — про перший закордонний візит Януковича. За кілька днів Віктор Федорович має намір відвідати Брюссель, а Москва буде потім. «Це добрий сигнал, — зазначив у коментарі «УМ» депутат Європарламенту Павел Коваль, голова комітету «Україна — ЄС». — Так Янукович підтвердив свій інтерес до розвитку взаємин із Євросоюзом. Як він діятиме на практиці — побачимо згодом».

Депутати із ПР тішилися в кулуарах: «Уряд грошей не дав, а інавгурація все–таки відбувається». Нагадаємо, уряд Тимошенко відмовився розглядати таку статтю видатків на Януковича. Хоча, наприклад, у 2005 році Кабмін «Регіонів» виділив на церемоніал Ющенка 4,3 млн. грн.

 

ЗНАКИ

Поганим знаком для початку правління Януковича назвав багато хто руйнування пам’ятника легендарним засновникам столиці, що сталося напередодні вступу «донецького» лідера на київський «престол».

Пікантні моменти траплялися й учора. Окрім того, що перед Януковичем несподівано зачинилися двері до інавгураційної зали парламенту, на шляху проходження кортежу новоспеченого Президента від Лаври до Українського дому заклали «вибухівку». За повідомленнями в інтернеті, анонім назвався керівником підрозділу «армії народної влади» й повідомив по телефону про мінування. На ноги було поставлено резерв управління держохорони, міліції та СБУ, але бомби не виявили.

А в центрі Сум, на щоглі біля корпусу «ющенківської» Української академії банківської справи, невідомі вночі перед інавгурацією приспустили Державний Прапор. За даними агенції УНІАН, вони зламали замок на підйомній системі так, що прапор не можна було підняти.