Шевченківські лауреати–2010

13.02.2010

Фінальне засідання членів Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка відбулося 11 лютого. З 31 позиції претендентів на найвищу державну нагороду в галузі літератури, мистецтва, публіцистики і журналістики Комітет обрав 10. З джерел «УМ» стало відомо, що список лауреатів виглядає наступним чином:

1. Письменниця Оксана Пахльовська — за книгу публіцистики «Ave, Europa!».

2. Письменник Дмитро Іванов — за книгу поезій «Село в терновому вінку».

3. Письменниця Галина Пагутяк — за книгу прози «Слуга із Добромиля».

4. Художник Микола Бабак і мистецтвознавець Олександр Найден — за монографію «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини ХVІІІ—ХХ ст. у контексті селянського культурного простору».

5. Художник Віктор Ковтун — за цикл живописних полотен «Мій край — Слобожанщина».

6. Художник Кость Лавро — за ілюстрації до творів класиків вітчизняної літератури та монументальні розписи на тему українських народних казок у Державному академічному театрі ляльок у Києві.

7. Композитор Левко Колодуб — за симфонію №9 Sensilis moderno («Новітні відчуття»), симфонія №10 «За ескізами юних літ», симфонія №11 «Нові береги».

8. Актор Богдан Козак — за концертне виконання поетичної композиції «Євангеліє від Тараса» за творами Т. Шевченка, літературно–музична композиція «Думи» на вірші Т. Шевченка.

9. Художник–килимар Степан Ганжа — за серію килимів.

10. Письменник Михайло Андрусяк — за документально–художню трилогію «Брати грому», «Брати вогню», «Брати просторів».

Член Комітету, шевченківський лауреат, художник Сергій Якутович у розмові з «УМ» відмовився підтвердити чи спростувати інформацію про лауреатів, проте зазначив: «Я вважаю, що Україні не те що можна, а треба пишатися цьогорічними лауреатами, бо країна не знає своїх героїв, а вони поряд із нами».

Наступним етапом у процедурі має бути офіційний указ Президента  України. У Комітеті сподіваються, що підписуватиме документ Віктор Ющенко і він же проводитиме церемонію нагородження 9 березня.